Hopp til innhold

Vil plassere 22. juli-minnesmerke på samme sted som nazist-bauta

Styringsgruppen for minnesmerkene etter 22. juli har valgt seg Nisseberget i Slottsparken i Oslo som foretrukket minnested. Et «nazi-monument» har stått her før.

Video Minnessted etter 22. juli

Snorresteinen, fotografert på Nisseberget i Slottsparken under 2. verdenskrig. Skal dette bli et minnested for 22. juli?

Det ble revet rett etter krigen og skulle minne oss om Snorre Sturlasson.

– Alt for lenge har «Snorresteinen» stått der som et symbol på nazitidens forsøk på å bemektige seg en av våre store kulturbærere, sies det i denne Filmavisen fra 1945.

Se video:

Video Snorresteinen rives i Slottsparken

Filmavisen november 1945

Steinen ble reist i 1941 av Gulbrand Oscar Johan Lunde. Han var først sosialminister, siden kulturminister, i Vidkun Quislings regjering fra 9. april 1940, fram til sin død høsten 1942.

Lunde var et av de aller første medlemmene av Nasjonal Samling. Han meldte seg inn allerede i 1934, og var propagandasjef fra 1935.

Dette er hentet fra talen han holdt da «Snorresteinen» ble reist i på Nisseberget i Slottsparken.

Steinen skal ikke bare minne oss om det som var, den skal også mane oss til å kjempe for fremtidens Norge, som skal bygge på den norske, på den nasjonale, at vi ikke må dyrke fremmede guder. Den skal lære oss å forstå at vi i vårt liv ikke bare må ta hensyn til oss sjøl og til den slekt som lever i dag, men at den nulevende generasjon bare er et ledd i en sammenhengende rekke av slekter, hvis opprinnelse ligger langt tilbake i fortiden, og som skal føre norsk kultur videre langt inn i framtiden.

Gulbrand Lundes tale (Kilde:Universitetsbiblioteket)

– Visste om nazi-monumentet

En regjeringsoppnevnt gruppe overleverte i dag en rapport til regjeringen med forslag til hvor de nasjonale minnesmerkene etter 22. juli skal ligge.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Trond Blattmann

Trond Henry Blattmann, styreleder i den nasjonale støttegruppen etter 22. juli

Foto: Helge Carlsen / NRK

I rapporten er Nisseberget i Slottsparken førstevalget i Oslo.

Åse Kleveland er styringsgruppens leder. Trond Henry Blattmann, styreleder i den nasjonale støttegruppen etter 22. juli, er et av de andre medlemmene. Han støtter stedsvalget.

– Vi visste at det har stått et nazi-monument på Nisseberget i Slottsparken før. Hvis regjeringen velger dette stedet, er det bare en kraftig markering av at vi tar avstand fra fortiden og i stedet tenker fremover. De vi minnes etter 22. juli sto for helt andre verdier, sier han.

– Applaus fra NS-folk

Hans Fredrik Dahl

Krigshistoriker Hans Fredrik Dahl

Foto: Berit Roald / NTB Scanpix

Krigshistoriker Hans Fredrik Dahl tror ikke folk flest forbinder Nisseberget i Slottsparken med nazisymboler.

– NS-koryfeer i stort antall møtte opp da «Snorresteinen» ble avduket under krigen. Likevel tror jeg ikke stedet er besudlet, sier Dahl.

Han forteller at Gulbrand Lunde var en av de fremste ideologene i NS.

– Han dyrket norrøne symboler og trakk kulturhistoriske linjer fra vikingetiden frem til sin samtid for å underbygge sine meninger om den nasjonale utviklingen.

Døde i en bilulykke

Kulturministeren i Quislings regjering døde i en ulykke i 1942. Han satt sammen med sin kone i en bil ved ferjestedet Våge i Romsdalsfjorden. Bilen havnet i fjorden og paret omkom. De satt sovende i baksetet.

– Dødsfallene ble etterforsket som mistenkelige, men det er ettertrykkelig slått fast at det var en ulykke, forteller Dahl.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters