Hopp til innhold

Frykter kaos ved Iphone-lansering

I dag lanseres Iphone 4, og i vant tradisjon når Apple lanserer et nytt produkt, meldes det om lange køer og tilløp til kaos verden over.

Thomas Smith (32) fra Boston, prøver ut video-funksjonen på sin nye Iphone.

– Dette kommer til å bli dagens snakkis på kontoret, sier Thomas Smith (32) fra Boston. Her prøver han ut video-funksjonen på sin nye Iphone.

Foto: Jacquelyn Martin / Ap

Klokken 07.00 lokal tid, ble dørene åpnet for iphonekåte køståere i Japan og i de største landene i Europa. Selv om USA ennå ikke har åpnet butikkdørene, har rapportene om kaotiske tilstander for lengst begynt å melde seg.

Kritiske til køsystemet

Apple har organisert køene i to rekker der de som har forhåndsbestilt Iphone står i den ene og de som ikke har noen forhåndsbestilling utgjør den andre køen.

Dette prinsippet har høstet kritikk fra politimyndighetene i USA som mener at en slik køfordeling kan skape opptøyer blant misfornøyde køståere.

Apple på sin side forsvarer seg med at den todelte køen fungerte godt ved lanseringen av Ipad i april og at de ikke ser noen grunn til at det skal oppstå problemer denne gangen.

Ikke nok telefoner

I natt hadde det samlet seg lange køer med et kjøpesultent publikum i de store byene i USA. Folk har overnattet i telt og fluktstoler for å være sikre på at de får sikret seg den siste versjonen av Iphone.

Men køståingen kan være forgjeves. Rapporter har begynt å komme inn om at utslagsteder som Wal-Mart og Best Buy har en svært begrenset beholdning av Iphone 4 og antall mellom null og fem nevnes i flere teknologiblogger.

Stor etterspørsel verden over

Mr. Iphone på lanseringsdagen

Mr. Iphone himself var å finne i Tokyos lange køer.

Foto: EBU

Enkelte land har alt åpnet butikkene for salg og i Japan melder nyhetsbyrået AP om lange køer fra morgenen av, men at det ikke på langt nær er nok mobiler i handel til å kunne mette etterspørselen.

I England har folk stimet sammen i morgentimene i dag og teknologistedet Techradar.com melder at Apples køsystem har fått dårlig mottagelse da køtiden for folk som ikke har forhåndsbestilt, er dobbelt så lang.

Tyskland opplever også en enorm etterspørsel og Apple Store i München skal ha fått inn forhåndsbestillinger på over 700 stykker av 32 GB-modellen. Hvis det stemmer at butikken har en beholdning på kun fem eksemplarer av toppmodellen, kan det bli uorden i de som regel så velorganiserte tyske rekkene utover dagen.

Kulturstrøm

  • 40 år sidan Dollie-jentene song for livet

    Søndag er det nøyaktig 40 år sidan den norske duoen Dollie de Luxe deltok i den internasjonale Eurovision-finalen med låten «Lenge leve livet».

    På Instagram spør Dollie-medlem Ingrid Bjørnov om andre også har hatt filler i håret! Benedikte Adrian var den andre i duoen, som kom på 17. plass i finalen.

    Dollie de Luxe ble nummer 17 av 19 i den internasjonale Melodi Grand Prix-finalen i 1984.
  • Voldsomme reaksjoner på dansk Eurovision-artist

    Danmarks Eurovision-håp, artisten Saba, forteller at hun har vurdert å trekke seg etter kraftige reaksjoner på at hun deltar i den europeiske finalen.

    Reaksjonene kommer i forbindelse med Israels omdiskuterte deltakelse i Eurovision samtidig med krigføring på Gazastripen.

    Anna Saba Lykke sier til Ekstra Bladet at hun har bearbeidet opplevelsen med psykolog, og at hun nå har valgt å stenge alle sine sosiale medier etter kraftige oppfordringer om at hun bør trekke seg.

    Saba mener det er viktig for mangfold og representasjon at hun deltar. Hun har vært åpen om at hun er skeiv, adoptert og har utfordringer med psykisk helse.

    Hun er også blant artistene som har underskrevet oppropet om fred og våpenhvile i Gaza.

    Den danske sangeren Saba, Anna Saba Lykke.
    Foto: Ida Marie Odgaard / AP
  • 3 mill. til første samiske animasjonsfilm

    Norsk filminstitutt (NFI) melder fredag at animasjonsfilmen «Kunnskapens skog / Daajroen boelte» har fått 3 millioner i produksjonstilskudd.

    Ifølge NFI handler filmen om søsknene Anta og Bräjta som følger nordlyset til den parallelle verdenen Saajve

    Totalbudsjettet på den svensk-norske samproduksjonen er på nær 23 millioner kroner.

    Oskar Östergren Njajta står for regi og manus og produksjonsselskapet Krystallplaneten i Tromsø er med fra norsk side.

    Ifølge NTB blir dette historiens første animerte samiske langfilm. Den har planlagt premiere i 2026.

    «Kunnskapens skog» / «Daajroen boelte»er tidenes første samiske animerte langfilm.
    Foto: Bautafilm