Hopp til innhold

Fra søppelfylling til Oslo Konserthus

– Nå kan jeg dø i fred, sier en bestemor på søppelfyllingen. Hun meldte barnebarnet inn i «Orkesteret for resirkulerte instrumenter». Søndag spiller de i Oslo.

Orkesteret for resirkulerte instrumenter

Både barna og instrumentene kommer fra søppelfyllingen Cateura i Paraguays hovedstad Asunción. NRK traff dem der i januar

Det er Ultimafestivalen som har invitert dem til Norge. Vi traff ungdommene på Oslo Konserthus, der de øver sammen med Barratt Dues juniorensemble.

– Jeg hadde aldri forestilt meg at jeg skulle spille på en fiolin av søppel, og reise verden rundt med den, sier Nathalia Dominguez til NRK.

Instrumentet hennes er laget av en gammel stekeplate, en gaffel, linjal og en tom malingsboks.

– Og så har jeg teipet rundt kanten så jeg ikke får sår på halsen når jeg spiller, forteller den unge fiolinisten.

For Nathalia Dominguez har livet blitt snudd på hodet etter at hun ble med i «Orkesteret for resirkulerte instrumenter».

Hjertebarn

Favio Chavez

Dirigent Favio Chavez stemmer et av instrumentene.

Foto: JORGE ADORNO / Reuters

Orkesteret er dirigent Favio Chavez hjertebarn. Han så muligheter i barna som vokser opp på den enorme fyllingen Cateura i Paraguays hovedstad Asunción.

Det er også et av Sør-Amerikas aller fattigste slumstrøk.

– Ungdommene har vokst opp her. I et miljø med mye narkotika, alkohol, rusproblemer, vold og barnearbeid. Det er ikke akkurat et miljø som stimulerer, sier Chavez.

Etter at de ble med i orkesteret har de ikke bare forandret sitt eget liv, men også familiene og lokalsamfunnet.

– Det har gitt dem mulighet til å lære seg solidaritet og ansvar. Orkesteret lærer de unge andre verdier enn de ville ha lært på søppelfyllingen, og det holder dem unna rus og vold, forteller orkesterlederen.

Vi har sett rusavhengige foreldre som har latt være å ruse seg for å kunne være til stede på barnas konserter. Noen av dem har også blitt så inspirerte av barna sine at de har tatt opp igjen sin egen skolegang.

Orkesterleder og dirigent Favio Chavez

Gafler, lokk og mynter

Et galvanisert rør blir et blåseinstrument. Et oljefat en bass, og små mynter og lokk blir deler av instrumenter. De ser rare ut, men låter bra.

Ved å bygge instrumenter av søppelet, har barna fått et nytt liv gjennom musikken. 13 år gamle Ada Maribel Rios Bordados spiller fiolin.

– Folk tror det ikke før de får sett nøyere på instrumentet. Da ser de at det er laget av skrot, sier hun og peker på en ganske alminnelig gaffel.

Nicolas Gomez

Instrumentmaker Nicolas Gomez samler inn søppel som kan bli til instrumenter.

Foto: JORGE ADORNO / Reuters

Bestemoren meldte henne inn, og orkesteret har forandret livet.

– Jeg trodde aldri jeg skulle komme utenfor søppelfyllingen. Nå har jeg vært i Brasil, Panama og Colombia, sa Ada Maribel til NRK i januar.

Besøket på Ultima er et tidlig skritt mot målet om en internasjonal turné.

Blir dokumentarfilm

Historien om det spesielle orkestret har vakt oppsikt. Et amerikansk filmteam følger dem gjennom instrumentbygging, innsamling av midler, og reisen til Ultima og Oslo.

Dokumentarfilmen «Landfill Harmonic» er snart ferdig, og setter søkelys på temaer som fattigdom, forurensning og samtidens overflodssamfunn – og nødvendigheten av musikk under alle forhold.

Forfilmen har blitt en YouTube-hit og er sett av over en million.
Du kan se den her:

Kulturstrøm

  • Britney Spears inngår forlik med faren sin

    Popstjerna har inngått eit forlik med faren sin Jamie Spears, meir enn to år etter at ei rettsavgjerd avslutta verjeordninga som har gitt han kontroll over livet hennar. Det melder CNN.

    Sidan verjeordninga vart avslutta, har Britney Spears og faren vore i retten fleire gonger i samanheng med advokathonorar og skuldingar om upassande oppførsel under verjeordninga. Far hennar har heile tida motsett seg skuldingane.

    Vilkåra for forliket er ikkje offentleggjort, men advokatane til Spears stadfestar forliket til CNN.

    (FILES) US singer Britney Spears arrives for the premiere of Sony Pictures' "Once Upon a Time... ...
    Foto: AFP
  • Girl in Red med historisk milepæl

    Ho er den første norske kvinnelege artisten som har fått éin milliard strøymingar på ein song på strøymetenesta Spotify.

    Det er låten «we fell in love in october» som har bikka éin milliard, ifølgje VG. Låten blei gjeve ut i 2018.

    Marie Ulven Ringheim, som ho eigentleg heiter, seier til avisa at ho synest det er veldig gøy at ei låt som ho har skrive, produsert, miksa og mastra har resonnert så mykje.

    Girl in Red
    Foto: ANNA KURTH / AFP
  • «Victoria må dø» vant publikumspris

    Den norske filmen «Victoria må dø» vant publikumsprisen under årets Barnefilmfestival i Kristiansand.

    «Mounted Games» av Karen Houge vant årets pitchekonkurranse og «Smerteterskel» stakk av med prisen for beste kortfilm.

    Festivalsjef Cathrine Sordal forteller i en pressemelding at det har blitt vist 83 filmer fra 42 land under årets festival.

    Barnefilmfestivalen har i år delt ut 10 ulike filmpriser. Her kan du lese om alle vinnerne.