Hopp til innhold

Disse reklamene er for drøye for Super Bowl

Hvert år blir en rekke reklamer laget for Super Bowl sensurert på grunn av «upassende innhold». Se hvilke som ikke kom gjennom nåløyet her.

Denne kondom-reklamen ble for sterk kost for amerikanerne, og ble ikke vist under gårsdagens Super Bowl-sending.

Det årlige Super Bowl-sirkuset i USA er like kjent for sine mange og dyre reklamer, som for selve kampen. Også pauseunderholdningen har hatt sine skandaler.

I en tidligere undersøkelse viser det seg at hele 51 prosent av de drøyt 100 millioner seerne ser på Super Bowl på grunn av reklamen som dukker opp med jevne mellomrom.

Det er heller ingen billig affære for produsentene å reklamere i beste sendetid. For 30 sekunder på skjermen er gjennomsnittsprisen 3,5 millioner dollar.

Hvert år blir det laget en stor mengde reklamer, men ikke alle slipper gjennom det trange nåløyet. Fordi Super Bowl er et familieprogram som sees av alle uansett alder, blir upassende innhold sensuert vekk.

PETA: En versting

Dyrevernorganisajonen PETA kommer ofte i fokus med sine versjoner av Super Bowl-underholdning. Organisasjonen, som blant annet oppfordrer til vegetarisme, lager ofte reklamer som blir for sterk kost for amerikanerne.

Kombinasjonen grønnsaker og sex er en gjenganger, og det er både lettkledde kvinner, bare bryster forkledd som jur, og intim omgang med de nevnte grønnsakene i videoene.

Det faller ikke i god fisk hos arrangøren, som år etter år velger å kutte ut bidragene.

Se noen av dem her:

PETAs superbowl-reklame fra 2009 ble ikke vist.

Tidligere PETA-reklame.

PETA-reklamen fra 2011.

Abort og utroskap

Sensitive temaer som kan føles støtende, blir også i mange tilfeller fjernet.

I fjor var en av mest omtalte reklamene laget for nettstedet Ashleymadison.com, en datingside som oppfordrer til utroskap. At det i tillegg var pornostjernen Savanna Samson som spilte hovedrollen, var ikke populært hos den konservative kanalen FOX som viste fjorårets finale.

Også abort og abortmostand er et hett tema, og det ruller stadig opp kampanjer som er imot abort. Det blir laget nye reklamer hvert år, og svært mange blir stoppet før de kommer seg til Super Bowl-sendingen.

Blant annet denne fra 2009:

Viste fingern til publikum

Like viktig som reklamene, er også pauseunderholdningen. Årets innslag sto Madonna for, med hjelp av stjerneskuddene Nicki Minaj og M.I.A.

Under låta «Gimme All Your Luvin'», sang sistnevnte en strofe, før hun rettet en viss finger rett mot kamera.

Super Bowl sendes med noen sekunders forsinkelse, for å unngå at nettopp slike glipper kommer på skjermen. Produsentene rakk ikke å retusjere vekk M.I.As beskjed, og en noe blurry langefinger gikk over 100 millioner amerikaneres tv-skjermer.

– Hendelsen var veldig upassende, og skuffende. Vi beklager til våre fans, sier Brian McCarthy, NFLs talsmann, til Asssociated press.

Fingerglippen skjedde åtte år etter det berømte puppestuntet til Janet Jackson og Justin Timberlake.

Artisten M.I.A viste fingeren til TV-seerene.

Gode seertall

Årets Super Bowl ble sendt direkte på Viasat 4. Frem til klokken 02:50 fulgte i gjennomsnitt 72 000 seere New York Giants vei til seier ifølge TNS Gallup.

På det meste fulgte hele 85 000 seere kampen, mellom kl. 00:30 og 01:00.

– Vi er veldig godt fornøyde. Seertallene er helt på høyde med egne produksjoner, og hjalp til å dra opp Viasat 4s markedsandel. Det kan vi kalle suksess, sier Glenn Ø. Støldal, presse- og informasjonsansvarlig i Viasat 4.

Kulturstrøm

  • Norsk politi er på plass i Malmö – kjem frå Oslo Politidistrikt

    Eurovision-veka i Malmö er i gang, og norsk politi er på plass.

    Politidirektoratet vil ikkje seie kor mange frå norsk politi som skal hjelpe svensk politi.

    – Vi går ikkje ut med det eksakte talet på personar som skal delta, men kan stadfeste at personellet kjem frå Oslo Politidistrikt som har god kompetanse på denne typen oppdrag, skriv seksjonssjef Torgeir Haugen i ein e-post til NRK.

    I Sverige er arrangementet sett på som ein «nationell särskild händelse», som betyr eit stort politioppbod frå heile Sverige og nabolanda.

    Det er vente store demonstrasjonar i byen denne veka.

  • Nintendo varsler ny konsoll i år

    Det japanske spillselskapet Nintendo varsler at arvtakeren til deres spillkonsoll Switch vil bli presentert innen utgangen av selskapets regnskapsår, melder nyhetsbyrået AFP.

    Nintendo Switch er selskapets mestselgende konsoll noensinne. I desember 2023 var det solgt 139 millioner eksemplarer på verdensbasis.