Hopp til innhold

Filmikon klar for ny hovedrolle

Ford Mustang har gjort noen legendariske opptredener i actionfilmer. Nå får modellen hovedrollen i en film basert på et populært bilspill.

Ford Mustang

Dette er bilen som skal brukes av hovedpersonen i «Need for Speed» – en sterkt oppgradert Ford Mustang Shelby GT500.

Foto: Ford Motor Company

Det amerikanske bilikonet har vært sentralt i alt fra James Bond-filmen «Goldfinger» via «Bullitt» til «Gone In 60 Seconds»-filmene. Listen over opptredener er såpass stor at Mustang-fans og andre filmentusiaster har kommet opp med en liste på over 3000 film- og TV-opptredener etter at modellen ble introdusert i 1964.

Samtidig som at Ford Mustang neste år fyller 50, har den hovedrollen i den kommende filmen «Need for Speed», basert på konsollspillet av samme navn.

Ingen audition

Aaron Paul

Aaron Paul, kjent fra TV-serien «Breaking Bad», kjører Ford Mustang i biljaktfilmen «Need for Speed».

Foto: MARK DAVIS / Afp

Bilen som brukes i filmen er en Mustang Shelby GT500 med 5,8 liters V8-motor som er oppgradert fra standard 650 hestekrefter til 900. Den er spesiallakkert i sølv med blå striper, senket, og utstyrt med svært lite diskré 22-toms felger.

Blant de menneskelige hovedrollene i filmen finner vi Aaron Paul, som for mange også er kjent som Jessie Pinkman i TV-serien «Breaking Bad». I tillegg skal Michael Keaton og «Fifty Shades of Grey»-klare Dakota Johnson og ha sentrale roller.

Siden vi her snakker om en film som er basert på et konsollspill, så ligger det ikke an til at handlingen er altfor avansert, men heller fullstappet av actionfylte biljakter. Unge Tobey (Aaron Paul) har sluppet ut av fengsel etter å ha sonet for en forbrytelse han ikke har begått, og i sin jakt på hevn er bilen et sentralt hjelpemiddel.

Se trailer for filmen her

Men Mustangen måtte ikke gjennom noen form for audition, slik skuespillerne måtte. Den ble valgt ut fordi produsenten DreamWorks inngikk en avtale med Ford - en avtale som både skal sørge for flere Ford-produkter i filmen, samt at bilprodusenten skal være med på å promotere filmen.

Bullitt og Steve McQueen

Steve McQueen svir gummi på sin Mustang i filmen «Bullitt» fra 1968.

Filmikon

Til sammen er det produsert 9,2 millioner Ford Mustanger på nesten 50 år, og mye av suksessen kan nok skyldes den ikoniske statusen modellen har fått via profilerte roller i actionfilmer.

For mange er 1968-filmen «Bullitt» med Steve McQueen i hovedrollen den ultimate Mustang-filmen – og kanskje også den største bilfilmen gjennom alle tider. Her danner de bratte gatene i San Francisco bakteppet for en episk og standardsettende biljakt med en grønn Mustang GT og en sort Dodge Charger i hovedrollene – tonesatt til flott filmmusikk av Lalo Schifrin.

Samme år som Ford Mustang ble introdusert, altså i 1964, figurerte modellen i James Bond-filmen «Goldfinger». Også i Bond-filmen «Diamonds Are Forever», som ble lansert sju år senere, kjører Sean Connery en Mustang Mach I Fastback.

To ulike Mustanger, begge ved navn «Eleanor», dukker også opp «Gone In 60 Seconds» fra 1974, samt i den nye versjonen av filmen fra 2000.

Og i tillegg til nevnte «Need for Speed» hadde nettopp en annen «Mustang-film» nylig premiere i USA: I filmen «Getaway», hvor Ethan Hawke og Selena Gomez har hovedrollene, har en Ford Mustang Shelby GT500 en fremtredende rolle.

Fremover mot Mustangens offisielle 50-årsdag 17. april neste år, blir modellen hyllet av Ford på en egen YouTube-kanal. Filmen «Need for Speed» har verdenspremiere i mars.

Gone in 60 seconds

I filmen «Gone in 60 seconds» fra 1974 blir 93 biler vraket i løpet av en 40 minutter lang biljakt. Den gule Mustangen med kosenavnet «Eleanor» til høyre.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters