Hopp til innhold

Barn får hjelp gjennom skilsmissegrupper

Malin er ett av 20 000 barn som årlig opplever at foreldrene skiller seg. Samtalegrupper hjelper mange gjennom den tøffe forandringen i hverdagen.

Video skilsmissesak-nett

Barn får hjelp gjennom skilsmissegrupper

– Nå skal vi sitte på denne ballongen, uten at den sprekker, sier helsesøster.

Malin er i en skilsmissegruppe. Hun er sammen med andre i samme situasjon, og får hjelp til å snakke om det som har skjedd.

Ballongøvelsen er vanskelig. Hun må konsentrere seg om ballongen så den ikke sprekker. Da er det vanskelig å tenke på andre ting akkurat som i starten av skilsmissen.

Det var sommeren 2010. 11 år gamle Malin husker da foreldrene fortalte henne at de skulle skilles.

– Jeg bare gråt og gråt, sier hun i programmet Megafon i NRK Super.

Hvert år opplever over 20 000 barn at mamma og pappa går fra hverandre, og de må lære å takle en ny hverdag. Malin er ett av dem.

– Jeg forsto det ikke. Hvorfor skulle de skilles? De hadde det jo bra når vi barna så dem, sier Malin.

Skolebytte

Vi følger Malin gjennom et helt år, og hun må lære seg å bo på to forskjellige steder hver uke, i tillegg til å bytte skole. Det er veldig uvant i starten, men går bedre etter hvert.

Etter feiringen av sin første jul uten begge foreldrene, og en ny rutine i hverdagen, venner Malin seg mer og mer til hverdagen som skilsmissebarn.

– Jeg har nok forandret meg litt det siste året. I fjor var jeg redd fordi jeg ikke skulle se mamma og pappa hele tiden, og jeg ble litt lei meg fordi mamma skulle flytte. Nå er jeg ikke like lei meg eller redd lenger, jeg tar bare ting som det kommer, sier Malin.

Hun sier at hvis man opplever at foreldrene skiller seg, er det viktig å ikke tenke at det er verdens undergang.

– Man blir jo veldig lei seg, men man må tenke på at det går over etter hvert, sier Malin.

Får hjelp gjennom samtalegrupper

Gjennom skolen får Malin tilbud om å være med i en skilsmissegruppe hver onsdag, hvor barn i samme situasjon snakker sammen om hverdagen med skilte foreldre.

Ballongøvelsen er en av oppgavene barna gjennomfører, og både den og gruppen bidrar til en lettere hverdag.

Hilde Egge i Bærum kommune er helsesøster i prosjektet «Plan for implementering av skilsmissegrupper i skolen», P.I.S, som ble startet i 1998. Hun har lang erfaring med å hjelpe barn og unge i en vanskelig situasjon, og har skrevet en masteroppgave om temaet.

– Ungdommene sier at det viktigste med å være med i slike grupper er fellesskapet med de andre i samme situasjon, sier Egge.

I gruppene opplever de et fellesskap som innebærer noen å identifisere seg med, noen å dele sine historier med, og en åpenhet i forbindelse med det.

«Man får et par kilo av skuldrene liksom. Man blir jo litt lettet av å få det ut, i hvert fall hvis man ikke har snakket med noen om skilsmissen før», har av deltakerne uttalt til Egge.

– Elevene er ikke flinke til å snakke om dette med hverandre, og foreldre er vanskelig å ta det opp med. Mange forteller foreldrene at de har det helt fint fordi de ikke ønsker å legge sten til byrden. De skjønner at dette også er vanskelig for de voksne, sier Egge.

Ved å tilby gruppesamtaler legges forholdene til rette for å snakke om temaet som det for mange er knyttet mye taushet til.

– Og når de først blir gitt en åpning til å ta opp alle følelser, frustrasjoner, spørsmål og tanker rundt skilsmisse, så viser det seg at det er mye å snakke om, forteller Egge.

Øker selvtilliten

Ifølge Egge sier barn og unge at de gjennom gruppesamværene får en økt trygghet og selvtillit. De opplever at andre er interessert i dem, og at de betyr noe for de andre. De får styrke til å ta opp ting med foreldrene sine, og opplever at de er i stand til å påvirke utviklingen av eget liv.

– De tar tilbake kontrollen over et liv som har blitt litt kaotisk og uforutsigbart for dem.

De vanligste problemene ved skilsmisse er foreldre som ikke snakker med hverandre, eller snakker dårlig med hverandre. Barna ønsker ikke å høre på foreldrene sine krangle, og de liker heller ikke at de baksnakker hverandre. De ønsker ikke å være foreldrenes sjelesørgere, og de ønsker ikke å gå med beskjeder mellom foreldrene.

– De ønsker at foreldrene kan legge parforholdet bak seg, og konsentrere seg om å være fortsatt gode foreldre, sier Egge.

Se programmet om Malin i Megafon på NRK Super, torsdag 2.2 kl. 19.00.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters