Hopp til innhold

Digital mobbing er et økende problem

Eksperter: – Foreldre må komme på banen.

Digital mobbing

Mange barn og unge opplever digital mobbing eller trakassering. Eksperter mener foreldrene må bli flinkere til å snakke med barna om det.

Foto: Magne Hansen / NRK

Nye tall fra Medietilsynet, som en del av Barn og medier-rapporten for 2016, viser at 15 prosent av unge i alderen 9–16 år har opplevd at noen har vært slemme mot dem eller blitt mobbet via internett, spill eller mobil.

Andelen som har opplevd dette er høyest blant de eldste ungdommene, og antall tilfeller med digital mobbing øker særlig fra 14-års alderen.

Må lære om mobbe-konsekvensene

– Man kan ødelegge et menneske bare fordi man skulle "kødde", sier mobbeekspert og foredragsholder i antimobbekampanjen Bruk Hue, Ole R. Vestøyl til NRK.

Bruk hue

Mobbeekspert og foredragsholder Ole R. Vestøyl

Foto: Máret Ingá Smuk / NRK

Han synes det er trist at flere enn før opplever nettmobbing, og at folk må bevisstgjøres på konsekvensene av mobbing.

Gjennom hans arbeid har han vært i kontakt med med 200.000 barn og unge siden 2009.

– Vi opplever at unger kommer bort til oss etter foredraget for å dele sin historie. Det er sterke historier om deres tøffe netthverdag. De gråter, og ofte er vi de første som får høre om det, sier han

Opplever trakassering over ulike tjenester

Seniorforsker ved SINTEF, Petter Bae Brandtzæg, forteller at det vil være mest

Petter Bae Brandtzæg

Seniorforsker Petter Bae Brandtzæg.

Foto: Gry Karin Stimo

mobbing på Facebook og Snapchat fordi de unge bruker disse tjenestene mest.

Unge, han har intervjuet, opplever også trakassering på både Jodel og Ask.fm hvor de unge kan være anonyme. Han sier anonymitet er fortsatt en viktig faktor for mobbing og trakassering.

– Kommunikasjonen mellom unge skjer i økende grad på sosiale medier, og da blir dette naturligvis også en sentral arena for digital mobbing, sier Brandtzæg til NRK.

– Redde for å få kjeft fra foreldrene

Medieforsker Elisabeth Staksrud er førsteamanuensis ved Institutt for medier og

Medieforsker Elisabeth Staksrud

Medieforsker Elisabeth Staksrud.

Foto: Christian Ingebrethsen / NRK

kommunikasjon og forfatter av boken «Digital mobbing».

– Det vi ser er at barn og unge føler det ofte er vanskelig å be om hjelp fra voksne fordi de er redde for at de skal bli sinte som et resultat av at de ikke forstår hva de unge holder på med. De er redde for å få kjeft, sier hun. ​

– De unge snakker heller med sine søsken eller andre jevnaldrende. De har lav tiltro til foreldrene deres, enda mindre til lærere og andre voksne. Terskelen er høy for å be om hjelp fra dem, legger Staksrud til.

Anbefaler å prate ofte med barna

Ovenfor NRK poengterer hun at det beste er å ha en løpende dialog med barna.

– Spør om hvordan de har det på internett i dag.

– Foreldrene må komme på banen, da dette faktisk er deres ansvar frem til barna deres fyller 18 år. Dette bør være på agendaen i enhver familie, og man burde prate om dette ofte hjemme, sier Ole R. Vestøyls.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.