Hopp til innhold

Dickie Dick Dickens

Fra bondegutt til gangsterboss. Den allmektige kongen i Chicagos underverden. Banditten med smilerynker i øyekrokene. Dickie Dick Dickens underholder i hele sommer.

Dickie Dick Dickens

Gangsteren Dickie Dick Dickens blir spilt av Frank Robert (t.h). Randi Nordby spiller Dickens forlovede. Birger Løvaas og Carsten Winger er også å med i hørespillet.

Foto: Mentz Schulerud jr./NRK

Hørespillet om Dickie Dick Dickens er kåret til tidenes radioteater. I sommer sender vi den første beretningen om hans fantastiske liv, elleve episoder, bygget på memoarene som han skrev 20 år senere i fengselet Sing-Sing og som siden er oversatt til over fjorten forskjellige språk. Det hevder i alle fall forfatterne av serien Rolf og Alexandra Becker. Serien ble første gang sendt i 1962 og Dickie har lenket generasjoner norske lyttere til radioapparatene.

Den farligste mann

"Dickie Dick Dickens"

Dickie Dick Dickens (Frank Robert) blir Chicagos forbryterkonge.

Foto: Mentz Schulerud jr. / Mentz Schulerud jr.

Dette er historien om hvordan bondegutten arbeider seg opp fra lommetyv til den farligste mann på det amerikanske kontinent.

En mann som spiller wienervals og beiteplukk i ledige stunder. Mannen som står øverst på listen - både hos Chicago-politiet og norske radiolyttere.

Vi får være med den natten når det går opp for Dickie at risikoen ved å stjele en million ikke er større enn ved å stjele en pengepung. Man må bare vite hvor man skal finne millionen.

1924 er et meget viktig år i karriere - året for den store bataljen mellom ham og Jim Cooper, den mest innflytelsesrike bandelederen i Chicago. Og når han narrer Chicagos største forbryterorganisasjon, har han så absolutt skaffet seg fiender.

Med kløkt, eleganse, humor og sin skjønne forlovede Effie ved sin side, kommer Dickie seg unna mangt et problem.

Men høsten 1924 eksploderer nyheten over Chicago-avisenes førstesider: Dickie Dick Dickens er arrestert!!

Parodi

Dette er den første serien om Dickie Dick Dickens. Senere har det kommet flere serier til glede for radiolyttere i alle generasjoner. Hørespillet parodierer amerikanske krim-klisjéer og det var Hans Heiberg, radioteatrets sjef, som oversatte stykket til norsk.

Kriminalserie av Rolf og Alexandra Becker.
Oversatt av Hans Heiberg.
Musikk: Gunnar Sønstevold.
Lyddesign: Viktor Sandal.
Regi: Paul Skoe.

De som er med:
Første forteller - Lasse Kolstad
Annen forteller - Sverre Hansen
Dickie Dick Dickens - Frank Robert
Effie Marconi - Randi Nordby
Fullmektig Hillbilly - Tore Foss
Sersjanten - Arne Lie
Jim Cooper - Jack Fjeldstad
Harry - Roy Bjørnstad
Jefferson - Tor Stokke
Mummie Tobo-Dutch - Else Heiberg
Opa Crackle - Birger Løvaas
Joswa Benedikt Strewbenguss - Eilif Armand
Bonco - Gisle Straume
Statsadvokaten - Fridtjof Mjøen

Ellers medvirker: Espen Skjønberg, Sverre Holm, Inger Teien, Anne-Lise Tangstad, Carsten Winger, Liv Thorsen, Jan Pande-Rolfsen, Leif Enger og Helge Reiss. Tor Stokke, Carl Struve, Monna Tandberg, Kari Simonsen, Gunnar Simenstad, Magne Bleness, Wilhelm Lund, Oscar Egede-Nissen, Thor Hjorth-Jenssen, Knut Risan, Wilfred Breistrand, Knut Skoe, Rolf Søder, Gisle Straume, Joachim Calmeyer, Ola Isene, Erling Lindahl, Øyvind Øyen, Ingeborg Cook og Bab Christensen m.fl.

Kulturstrøm

  • Norsk politi er på plass i Malmö – kjem frå Oslo Politidistrikt

    Eurovision-veka i Malmö er i gang, og norsk politi er på plass.

    Politidirektoratet vil ikkje seie kor mange frå norsk politi som skal hjelpe svensk politi.

    – Vi går ikkje ut med det eksakte talet på personar som skal delta, men kan stadfeste at personellet kjem frå Oslo Politidistrikt som har god kompetanse på denne typen oppdrag, skriv seksjonssjef Torgeir Haugen i ein e-post til NRK.

    I Sverige er arrangementet sett på som ein «nationell särskild händelse», som betyr eit stort politioppbod frå heile Sverige og nabolanda.

    Det er vente store demonstrasjonar i byen denne veka.

  • Nintendo varsler ny konsoll i år

    Det japanske spillselskapet Nintendo varsler at arvtakeren til deres spillkonsoll Switch vil bli presentert innen utgangen av selskapets regnskapsår, melder nyhetsbyrået AFP.

    Nintendo Switch er selskapets mestselgende konsoll noensinne. I desember 2023 var det solgt 139 millioner eksemplarer på verdensbasis.