Hopp til innhold

Den andre Jokke

- Han var en talentfull, intelligent og sjenerøs herremann. Petter Pogo forteller om en annen Joachim «Jokke» Nielsen enn den mytene forteller om, ti år etter hans død.

Joachim Nielsen i Jokke & Valentinerne i 1991

Joachim Nielsen i 1991.

Foto: Åserud, Lise / SCANPIX

Valentourettes

Petter Pogo (t.v.) sammen med resten av Valentourettes - Petter Baarlie, Runar Johannessen og Tarjei Foshaug, i 2006.

Foto: Pressefoto
Jokke & Valentinerne på Studentersamfundet i Trondheim 5. mars 1988

Jokke på scenen med Valentinerne i Studentersamfundet i Trondheim 5. mars 1988.

Foto: Fotogjengen.Samfundet.no
Jokke & Valentinerne ved bassist Petter Pogo, trommeslager May-Irene Aasen og Joachim Nielsen

Petter Pogo spilte med May-Irene Aasen og Joachim Nielsen i Jokke & Valentinerne fra omkring 1990.

Foto: Åserud, Lise / SCANPIX
Jokke & Valentinerne på Studentersamfundet i Trondheim 19. mars 1991

Jokke på scenen i Trondheim i 1991.

Foto: Fotogjengen.Samfundet.no
Jokke & Valentinerne på Studentersamfundet i Trondheim 21. september 1990

Jokke på scenen i 1990.

Foto: Fotogjengen.Samfundet.no
Jokke & Valentinterne i 1994

Jokke & Valentinterne i 1994.

Foto: Åserud, Lise / SCANPIX
Joachim Nielsen, Jokke & Valentinerne

Joachim Nielsen ble bare 36 år gammel. Han døde 17. oktober 2000.

Foto: May-Irene Aasen
Valentourettes på Classic Rock i Sandnes

Petter Pogo på scenen med Valentourettes i 2008.

Foto: Gjersøe, Jørn / Jørn Gjersøe, NRK

Søndag er det 10 år siden Joachim «Jokke» Nielsen gikk bort, etter en overdose. Hans gamle bandkamerat forteller om en annen mann enn det tradisjonelle bildet vi har av musikeren.

SE OG HØR: Jokke-extravaganza

Petter Pogo starter denne helga høstsesongen med Valentourettes, tributebandet som spiller låtene til Jokke – med konserter i Lillestrøm og Volda.

Petter Taranger, som han egentlig heter, spilte med Joachim Nielsen både i Jokke & Valentinerne og Jokke med Tourettes. Han kjente mennesket bak.

En annen Jokke

Pogo forteller om en annen Jokke enn den som vi får tegnet et bilde av gjennom den myten som eksisterer rundt mannen.

- Han var en talentfull, intelligent og sjenerøs herremann. Han var flink med ord og flink til å prate for seg. Han var varm og oppmerksom og veldig hyggelig, veldig fin å være sammen med. Vi tilbrakte mye tid sammen utenom spillingene og hadde mye med hverandre å gjøre, forteller Petter Pogo til NRK.

- Og noe som de aller fleste antagelig ikke vet, er at Joachim faktisk var en veldig sky og sjenert fyr. Han var ikke den som sprang bort og skulle ha oppmerksomhet. For oss som kjente ham var han jo kompis og sånn, men når vi kom ut for eksempel på spillejobber, og folk hoiet og skreik, tror jeg han syntes det nærmest var litt pinlig noen ganger.

- Publikum hadde et bilde av ham som de hadde lest om i tegneseriene om ham, de stod gjerne der og skreik og remja «Jokke! Øl, øl øl!!» Men det tror jeg han opplevde som litt pinlig noen ganger.

- Forskjell på Jokke og Joachim

Joachim Nielsen døde av en overdose heroin i 2000, mens han var på perm fra avrusning på Tyrili-kollektivet. Men Pogo er opptatt av å gi oss en annen versjon av Jokke enn det som er av den øldrikkende og rusa musikeren.

- Det er stor forskjell på Jokke og Joachim. Jokke er jo liksom denne «tegneseriefiguren», mens Joachim var mannen bakom. Publikum var jo gjerne «kjekke» unge menn som ville se ham dritings. Ofte stod de og ropte «Jokke er edru, Jokke er edru» - akkurat som de var misfornøyd med at han kunne stå oppreist og synge låtene samtidig. Men jeg vet ikke i hvilken grad han følte det som et press å følge opp dette bildet. Men det var nå der.

- Føler du det bildet har ødelagt for hans ettermæle?

- Det har kanskje farget det bildet. De fleste klarer ikke å skille mellom Joachim og Jokke. De trodde han var Jokke hele tida, at det var livet hans. Men han gjorde jo mange andre ting også. Vi spilte sjakk, spiste middager og dro på turer – vi gjorde helt vanlige ting.

- Det er ingen tvil om at han var rusa, men han var jo ikke bare det. Han drakk jo øl, men var tilstede – han ravet ikke rundt og var full hver eneste dag. Noen ganger kunne det nok ta litt av, men det gjør det jo for de aller fleste.

Formet den norske rocken

Samtidig var musikeren Joachim Nielsen med på å forme den norske rocken, og har i ettertid blitt stående som en av «de fire store», sammen med deLillos, DumDum Boys og Raga Rockers.

- Jeg tror kanskje det å beskrive sin egen virkelighet, med egne ord til egen musikk, har blitt lettere for andre band etterpå. Da Jokke & Valentinerne startet opp var det jo ikke mye norsk rock og heller ikke veldig mange som brukte sitt eget språk, eller sin egen dialekt, eller som skrev om sin egen virkelighet. Og da gjerne de mørke sidene av sin egen virkelighet.

- Veldig mange band har begynt med å lære seg «To fulle menn»; relativt enkle komposisjoner med fengende tekster. Og jeg tror nok det har inspirert veldig mange nye band. De fleste spiller jo ikke i band, og jeg tror mange av dem føler at han beskreiv deres virkelighet, i hvert fall fredag- og lørdag-virkeligheten. Og kanskje ikke minst søndag- og mandag-virkeligheten.

- En veldig morsom fyr

Når man hører på tekstene Joachim Nielsen skrev får man ofte følelsen av at det er en dyster og mørk personlighet som står bak. Men det stemte ikke med virkelheten.

- Nei, jeg oppfattet ham ikke som dyster. Helt på slutten av livet, da han gikk på heroin spilte han inn fire låter. Den ene heter «Narkoman», mens de andre var mer oppstemt. Så selv når det var råttent og fælt var det lyspunkt også.

- Han var en veldig morsom fyr. Blant annet hadde han enormt mye humor. Gjerne galgenhumor, men helst gode replikker som kom hele tida. Han var flink til å få folk ned på jorda om de blei litt eplekjekke og høye på seg sjøl, og da gjerne med humor. Han fikk folk til å le av seg sjøl.

- Ville gjort det samme

Joachim Jokke Nielsen var ikke vanskelig å be når det kom til alkohol. Han var heller lett å lede på det området.

- Folk kom jo gjerne bort og stakk til ham ei flaske, med ublanda sprit – gjerne på bygda i Trøndelag. Og han lot seg jo ikke be to ganger.

Om Jokke ikke hadde gått bort tror Petter Pogo han hadde fortsatt å gjøre det samme.

- Jeg tror nok han hadde gjort det samme. Skrevet sanger og gitt ut plater og reist rundt og spilt. Jeg ser ikke for meg ham med en toppjobb i et plateselskap for å være talentspeider eller noe sånt.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.