Hopp til innhold

Dagslyset på vei ut av norske skoler

Forskning viser at de mest ressurssterke skoleelevene sikrer seg plassene i lyset. Det er likevel de dype, smale og mørke klasserommene som vinner arkitektkonkurransene.

Arkitekt Leif Houch

Arkitekt Leif Houck, som er tilknyttet Universitetet for Miljø- og Biovitenskap, er på en av de nye, kompakte skolene. Dagslyset taper, energisparing vinner

Foto: NRK

Arkitekt Leif Houck har undersøkt taper- og vinnerprosjekter i arkitektkonkurranser om nye skoler. Tegningene befinner seg fortsatt på arkitektenes tegnebord. Dagslyset taper i sju av ti vinnerprosjekter. Morgendagens klasserom er dype og smale.

Les hele rapporten

– Det virker som om norske arkitekter har glemt hvor viktig dagslyset er. Klasserommenes utforming er overlatt til energiregnskapet, sier Leif Houch. Han tror det er økonomien som vinner, det er god energisparing å bygge dypt og smalt.

– Utvendig lugar

Rapporten hans presenteres i siste nummer av Arkitekt N, Norges fremste arkitekturfaglige tidsskrift.

– I jakten på den kompakte skoleformen driver norske arkitekter, ifølge forsker Leif Houck, storstilt eksperimentering med skoleelevers og læreres ve og vel, skriver redaktør Ingerid Helsing Almaas.

Det er en grunn til at vi betaler mer for utvendig lugar. Mennesket lever best i lyset. Man trenger ikke være Louis Kahn(amerikansk arkitekt) for å skjønne at det er en god idé å slippe inn dagslys til skolebarn, eller å gi skoletrøtte ungdommer noe annet enn læreren å se på.

Redaktør Ingerid Helsing Almaas i Arkitektur N

På Hadeland videregående skole, en kompakt skole som har forlatt tegnebrettet og blitt skolehverdag, måler Houck dybden i klasserommet. Han kommer til at det er 13 meter fra døren til dagslyset. – Tidligere var vanlig dybde på klasserom 7 meter, sier han.

Hadeland videregående skole

Leif Houck måler dybden på klasserommet. Vindusrekka er på tre plasser

Foto: NRK

– En gang i timen

Arbeidstilsynet bekymrer seg over at dagslyset ser ut til å tape i norske klasserom.

Dagens krav er beskjedne. Byggherren er bare pliktig til å sørge for det som i byggeforskriftene blir kalt «tilstrekkelig dagslys».

Jan Vilhelm Bakke, overlege Arbeidstilsynet

Jan Vilhelm Bakke, overlege Arbeidstilsynet

Foto: NRK

– Vi anbefaler tilgang på dagslys minst en gang i timen. Skoleeieren bør kreve dette før prosjektet har forlatt tegnebordet, mener Jan Vilhelm Bakke. Han er overlege i Arbeidstilsynet.

– Dagslyset styrer døgnrytmen og hormonbalansen. Hvis ikke elevene får nok av det, blir de trøtte og slappe. Skolen får et dårlig læringsmiljø, sier han.

Hans råd til skoleeieren er at det blir tatt hensyn til dette før skolen blir bygget. I nye kompakte skoler, må man finne anledninger til å oppsøke dagslyset minst en gang i timen.

«WOW-faktoren»

På Hadeland videregående skole er lærere og elever stort sett fornøyde.– Men vi ønsket oss ikke så smale klasserom, sier lærer Bente Kristoffersen.

Det bygges konpakte skolebygg med færre vinduer over hele landet. Elevorganisasjonene reagerer.

– Læring bør være i fokus når det bygges nytt. Som elev vet jeg hvor mye dagslys betyr, sier leder av elevorganisasjonen i Oslo, Balder Bryn Morsund.

Hadeland videregående skole

Hadeland videregående skole er ny og moderne

Foto: NRK

Arkitekt Leif Houck synes elevene har fortjent bedre.

– I begynnelsen er «WOW-faktoren» stor. Skolen er ny og skinnende. Biblioteket og fellesrommene er byggets hjerte. Det er lite som drar elevene ut i dagslys og frisk luft, sier han.

Kulturstrøm

  • «Victoria må dø» vant publikumspris

    Den norske filmen «Victoria må dø» vant publikumsprisen under årets Barnefilmfestival i Kristiansand.

    «Mounted Games» av Karen Houge vant årets pitchekonkurranse og «Smerteterskel» stakk av med prisen for beste kortfilm.

    Festivalsjef Cathrine Sordal forteller i en pressemelding at det har blitt vist 83 filmer fra 42 land under årets festival.

    Barnefilmfestivalen har i år delt ut 10 ulike filmpriser. Her kan du lese om alle vinnerne.

  • Aaron Sorkin skriv «The Social Network»-oppfølgar

    Aaron Sorkin held på med eit manus til det han kallar «ein slags The Social Network-oppfølgar», fordi han meiner Facebook har skulda for storminga av Kongressen i USA 6. januar 2021.

    Det sa Sorkin under ei direktesending av podkasten «The Town». Han vil derimot ikkje seia kvifor han meiner Facebook står bak storminga.

    Sorkin fekk ein Oscar for manuset til dramafilmen The Social Network frå 2010, regissert av David Fincher. Filmen tek for seg oppstarten av Facebook.

    Sorkin har tidlegare sagt at han ønsker å skriva ein oppfølgar som utforskar «den mørke sida» av Facebook, særleg dersom Fincher vil regissere.

    Aaron Sorkin
    Foto: GARY HERSHORN / Reuters