Hopp til innhold

– «Miss Julie» blir min siste film

– Dette blir min siste film, sier Liv Ullmann. Hun lager sin versjon av August Strindbergs «Frøken Julie» i Irland, men vil gi seg mens hun er på topp.

Liv Ullmann lager sin versjon av August Strindbergs «Frøken Julie» i Irland, men vil gi seg mens hun er på topp.

NETT-TV: NRK møtte Liv Ullmann i slottet i Nord-Irland.

– Jeg vil sette strek med en film som har den kvaliteten jeg krever. «Miss Julie» er halvparten Strindberg og halvparten meg, sier Liv Ullmann, som selv har oversatt skuespillet «Frøken Julie» til engelsk.

Dette er budskapet jeg gjerne vil ha frem, igjen og igjen: Vi lytter på hverandre, men hører ikke. Vi snakker forbi hverandre, eller vi snakker med computere og maskiner.

Liv Ullmann

– Å sette strek med disse utrolige skuespillerne er rett og slett fantastisk, sier regissøren. Hun har fått med seg britiske Samantha Morton, amerikanske Jessica Chastain og irske Colin Farell.

NRKs «Filmbonanza» treffer sistnevnte i traileren på settet. Han er full av lovord om den norske regissøren:– Hun utstråler tillit og vet akkurat hva hun vil. Hun har stor innlevelsesevne og gir uttrykk for at hun rett og slett elsker skuespillerne, sier han.

Se video:

Colin Farell om Liv Ullmann

Den irske skuespilleren Colin Farell snakker varmt om Liv Ullmann

Liv Ullmann er ekstraordinær, sensitiv og tøff, både som regissør og menneske.

Colin Farell

Sterk kvinnerolle

– Jeg fikk tilbud om å lage en film om en kvinne. «Frøken Julie» var min eneste idé. Jeg kommer fra teateret og er oppvokst der, sier Liv Ullmann, som synes det var helt naturlig å gripe fatt i et stykke skrevet for teateret.

Handlingen, som ble skrevet i 1888, foregår i løpet av én natt i 1874 i Sverige. Historien følger Julie, datteren til en greve. Hun deltar på en fest for tjenerne i et forsøk på å unnslippe klasseskillet.

På festen blir hun tiltrukket av lakeien Jean, som er bereist, belest og som har spesielt gode manerer. I Liv Ullmanns film har Colin Farell denne rollen.

Stykket, som handler om seksualitet, klasseskille, maktfordeling og kjønn, har blitt oppført en rekke ganger over hele verden. Det har også blitt filmatisert tidligere, senest i 1999.

Tror på gullpalme

Nå er det altså Liv Ullmann sin tur til å tolke dramaet på filmlerretet.

Jessica Chastain

Jessica Chastain skal spille «Frøken Julie»

Foto: PAUL HACKETT / Reuters

– Jeg opplever det som en styrke at jeg selv har oversatt det. Jeg vet hvilke replikker som ligger godt i munnen på en skuespiller. Det skulle ikke forundre meg om disse skuespillerne får med seg en gullpalme hver fra Cannes, sier hun.

Ved siden av amerikanske Jessica Chastain og irske Colin Farell, spiller britiske Samantha Morton. Hun har rollen som tjenestejente.

– Dette er skapende mennesker som det er veldig spennende å jobbe med. De er fantastiske og har god kontakt med sitt indre liv, sier regissøren.

Samantha Morton

Samantha Morton skal også spille i dramaet, som finner sted på slutten av 1800-tallet i Sverige

Foto: VALERY HACHE / AFP

Mer teater for Liv

Film er veldig tappende og slitsomt, sier Liv Ullmann. Men teateret er hun ikke ferdig med.

– Vi merker ikke at vi blir eldre før kroppen begynner å protestere. Mitt ytre har heldigvis ennå ikke begynt med det, sier Ullmann.

Hun drømmer om å sette opp Henrik Ibsens «Et dukkehjem» på Broadway. Men først er det «Miss Julie». Innspillingen i Irland avsluttes neste uke og filmen får premiere i 2014.

Den har et budsjett på 28 millioner kroner og har fått støtte fra Norsk filminstitutt på 7,7 millioner. Tidligere har Liv Ullmann regissert spillefilmene« Sofie» (1992), «Kristin Lavransdatter »(1995), «Enskilda samtal» (1998) og «Troløs» (2000).

Liv Ullmann i Irland

Jeg ville filme et sted der klasseskillene er synlige, sier Liv Ullmann. Hun fant Castle Coole i Nord-Irland

Foto: Montasje / NRK/Scanpix

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters