Hopp til innhold

BBC brukte lisenspenger på luksushotell og bestikkelser

Den britiske kringkasteren skal ha brukt publikums lisenspenger på bestikkelser i millionklassen og luksushotell til sangeren Tom Jones.

Tom Jones

Tom Jones bodde 21 dager på Savoy Hotel til en pris på 135.000 norske kroner, men han fikk ikke personlig butler, som er vanlig praksis på luksushotellet. Regningen gikk til britiske lisensbetalere.

Foto: Joel Ryan / AP

Da Tom Jones (73) måtte fly fra Los Angeles til London for å være dommer i det BBC-sendte TV-programmet «The Voice», ble han innlosjert på et av Storbritannias mest eksklusive hoteller.

Den britiske kringkasteren betalte rundt 135.000 kroner for at The Voice-dommeren skulle bo tre uker på Savoy Hotel i London, ifølge den britiske avisen Daily Mail.

Samtidig kommer det fram at BBC har brukt flere hundre millioner kroner på å bestikke egne ansatte.

250 mill til bestikkelser av egne

Ifølge nylig frigitte dokumenter skal kanalen ha betalt 539 av sine ansatte for å holde munnen om kritikkverdige forhold gjennom de siste fem årene.

Det skal ha kostet kanalen 28 millioner pund, altså 251 millioner norsk kroner, skriver The Telegraph.

Størrelsen på utbetalingene har ført til spekulasjoner om hva pengene egentlig gikk til.

Nå blir BBC beskyldt for å ha brukt pengene til å hindre at beskyldninger om seksuell trakassering og mobbing kom til overflaten, samt stoppe eventuelle varslere som ville gå ut med kritikkverdig informasjon.

Det er den britiske avisen The Telegraph som har fått opplysningene i forkant av en kritisk rapport fra den britiske riksrevisjonen, som er ventet å komme neste måned.

Lord Patten, styreleder i BBC, har allerede vedgått at funnene i rapporten vil være «vanskelig» for nyhetsorganisasjonen.

Avslo tilbud

Den tidligere BBC-programlederen Miriam O’Reilly skal ha blitt tilbudt et femsifret beløp for å tie stille om aldersdiskriminering. Hun avslo tilbudet, og vant diskrimineringssaken mot kanalen.

Hun er sterkt kritisk til avtalene som BBC har inngått med et hundretalls ansatte i kanalen.

– Disse utbetalingene er så juridisk bindende at de ansatte ikke engang kan snakke med ektefellene sine om dem. Det er helt feil. BBC skal som nasjonal kringkaster være kjent for ærlighet, sannhet og ytringsfrihet. De skal ikke hindre mennesker i å si sannheten, sier O’Reilly til The Telegraph.

– Svik mot lisensbetalerne

Politikeren Stephen Barclay, som representerer Conservative Party, mener bestikkelsene er et svik mot den britiske lisensbetaleren.

– Lisensbetalerne forventer at pengene deres blir brukt til å støtte kvalitetsprogrammer og kreativt arbeid, ikke til å betale folk for å holde munn.

De største utbetalingene skal ha gått til sjefer i BBC. 77 ledere skal ha fått utbetalinger på nærmere 900.000, mens ytterligere 14 sjefer fikk utbetalinger på rundt 2,7 millioner kroner.

En av toppsjefene som ble betalt var George Entwistle, den tidligere generaldirektøren i BBC som gikk av etter fjorårets Jimmy Savile-skandale.

Toppsjefen i BBC, George Entwistle, trekkjer seg.

Tidligere toppsjef i BBC, George Entwistle, skal ha fått over 4 millioner kroner i fallskjerm, mer enn det dobbelte av det han hadde krav på.

Foto: ANDREW COWIE / Afp

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters