Hopp til innhold

Anne-Kat: – Har funnet ut hvem i bransjen som ikke har selvironi

Anne-Kat. Hærland tar for seg norsk TV-historie i nytt NRK-program, og advarer allerede nå hårsåre programledere om at de kan få gjennomgå.

Anne Kat. Hærland
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

– Synes du dette programmet er slemt er du i overkant hårsår, og burde ikke være på TV, sier Anne-Kat. Hærland til nrk.no.

To år etter at humordronningen sluttet i «Nytt på nytt», er hun i morgen tilbake med serien «Anne-Kat. ser på TV», som sendes på NRK1 hver torsdag klokken 22.30, og i nett-TV.

Les også: Svensk rockepenis fikk Anne Kat. til å rødme

Mye selvironi

Gjennom seks episoder ser Anne-Kat. med et kritisk blikk på deler av Norges 50-årige TV-historie, og både programledere, helgeunderholdning og TV-konkurranser får gjennomgå.

– I arbeidet med serien har jeg funnet ut hvem i TV-bransjen som har selvironi og hvem som ikke har det, for å si det sånn.

Hærland kan fortelle at de som har det, dukker opp som seg selv i flere av seriens sketsjer.

Lydklipp: Hør Anne-Kat. fortelle om programmet i Nitimen

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Anne Kat. ser på TV, Bård Tufte Johansen, Petter Schjerven

Bård Tufte Johansen og Petter Schjerven spiller seg selv i serien.

Foto: Sara Rose / NRK

Travel høst

– Da vi spurte NRK om vi kunne lage programmet, svarte de «OK, så lenge dere gjør det billig.» Så selv om alle i redaksjonen har jobbet for rundt 20 kroner i timen, hadde vi ikke råd til å lage mer enn seks episoder. Jeg skulle gjerne gått i dybden på realitysjangeren også, men det får bli i en eventuell ny sesong, forteller Hærland.

Les også: Anne-Kat.: – Folk må tåle vitsene

Det siste halvåret har hun tilbrakt foran TV med dvd-er fulle av arkivklipp helt tilbake til 1960. I tillegg til å pendle til Bergen fire dager i uken for forestillingen «Gift, men ingen fanatiker».

– Jeg har ikke hatt fri siden midten av august, det er vanskelig å gå hjem fra jobb når man driver med noe som er så gøy, sier komikeren.

Glade i ordspill

Anne-Kat. forteller at ideen til programmet dukket opp i en samtale om nettopp TV.

– Vi lurte på om det var sånn at alle som deltar i et NRK-program bare får kopper og krus i gave. Jeg hadde også en følelse av at NRK ofte bruker programlederens navn i tittelen.

Litt research ga raskt resultater, og viste at redaksjonen hadde rett i de fleste av sine antagelser. «En Noman i Pakistan» (Noman Mubashir) «LørDan» og «RiksDan» (Dan Børge Akerø), og «World Wide Wiese» (Claus Wiese) er alle eksempler på kreative programtitler i samme kategori som «Grosvold» og «Skavlan».

(Artikkelen fortsetter under videoen)

Anne Kat. Hærland
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Anne-Kat. forteller hvorfor du må betale NRK-lisensen med glede.

Frem med «flaueputa»

– Det er vel greit å si ifra med det samme at første episode virker ganske snill, men det strammer seg til underveis. Akkurat som i fjernsynshistorien, hvor TV-programmene nå er mye slemmere enn de var til å begynne med, advarer Hærland.

Nett-TV: Se Anne-Kat. miste munn og mæle i møte med svensk rocker på «Trygdekontoret»

– Hva er det verste programmet du har sett på TV?

– Det mest ubehagelige å se på, er politikere som sykler rundt på en trehjulssykkel fordi en gammel programleder ber dem om det. Da kommer «flaueputa» opp med en gang, sier komikeren.

– Det er riktig nok over en million seere som liker disse programmene, men det betyr jo også at det i teorien er tre millioner nordmenn som vil like mitt bedre.

Selv mener hun LilleLørdag er det beste humorprogrammet som noen gang er laget.

TV 2-støtte

Også TV 2 bidrar med flere klipp i serien, og flere av kanalens programledere stilte opp i NRK-serien uten å nøle.

Nett-TV: Se Anne-Kat. i «Nytt på nytt»

– TV 2 har vist forbausende mye godvilje, noe jeg er veldig glad for. Jeg gjengjelder gjerne tjenesten en gang! Men ikke som gjest i et av deres programmer da, det har jeg ikke lyst til.

Kulturstrøm

  • Girl in Red med historisk milepæl

    Ho er den første norske kvinnelege artisten som har fått éin milliard strøymingar på ein song på strøymetenesta Spotify.

    Det er låten «we fell in love in october» som har bikka éin milliard, ifølgje VG. Låten blei gjeve ut i 2018.

    Marie Ulven Ringheim, som ho eigentleg heiter, seier til avisa at ho synest det er veldig gøy at ei låt som ho har skrive, produsert, miksa og mastra har resonnert så mykje.

    Girl in Red
    Foto: ANNA KURTH / AFP
  • «Victoria må dø» vant publikumspris

    Den norske filmen «Victoria må dø» vant publikumsprisen under årets Barnefilmfestival i Kristiansand.

    «Mounted Games» av Karen Houge vant årets pitchekonkurranse og «Smerteterskel» stakk av med prisen for beste kortfilm.

    Festivalsjef Cathrine Sordal forteller i en pressemelding at det har blitt vist 83 filmer fra 42 land under årets festival.

    Barnefilmfestivalen har i år delt ut 10 ulike filmpriser. Her kan du lese om alle vinnerne.

  • Aaron Sorkin skriv «The Social Network»-oppfølgar

    Aaron Sorkin held på med eit manus til det han kallar «ein slags The Social Network-oppfølgar», fordi han meiner Facebook har skulda for storminga av Kongressen i USA 6. januar 2021.

    Det sa Sorkin under ei direktesending av podkasten «The Town». Han vil derimot ikkje seia kvifor han meiner Facebook står bak storminga.

    Sorkin fekk ein Oscar for manuset til dramafilmen The Social Network frå 2010, regissert av David Fincher. Filmen tek for seg oppstarten av Facebook.

    Sorkin har tidlegare sagt at han ønsker å skriva ein oppfølgar som utforskar «den mørke sida» av Facebook, særleg dersom Fincher vil regissere.

    Aaron Sorkin
    Foto: GARY HERSHORN / Reuters