Abid Raja og Hina Zaidi - Både Hina Zaidi og Abid Raja håper TV-serien kan inspirere unge muslimer til å tørre å stå frem som homofile. - Foto: Su Thet Mon/ Erlend Aas / NRK/ Scanpix

Både Hina Zaidi og Abid Raja håper TV-serien kan inspirere unge muslimer til å tørre å stå frem som homofile.

Foto: Su Thet Mon/ Erlend Aas / NRK/ Scanpix

– Viktig med lesbisk tema i «Taxi»

Pakistanske Hina Zaidi spiller en ung muslimsk kvinne som lever et hemmelig liv som lesbisk i TV-serien «Taxi». Politiker Abid Raja mener profilerte pakistanere som lever et dobbeltliv, bør bruke denne anledningen til å komme ut av skapet.

Mandag 24. oktober. Det er kvelden for den eksklusive førpremierevisningen av den nye NRK TV-serien «Taxi» på Klingenberg Kino i Oslo.

I kinosalen sitter en rekke norske kjendiser, profilerte mediepersonligheter og ukjent antall norskpakistanere, mange av dem drosjesjåfører.

Lyset slukkes, småpraten mellom venner og bekjente stilner og kinolerret lyses opp av projektoren.

Halvveis ut i andre episode, kommer det en kjærlighetsscene med to jenter som kysser hverandre. Hun ene er en blond, norsk kvinne. Hun andre er gift og muslimsk.

Et høyt gisp går gjennom forsamlingen og hele kinosalen blir stille.

(Artikkelen fortsetter under videoen)

Se trailer for episode 2 av «Taxi»

– Blanding av frykt og spenning

Pakistanske Hina Zaidi spiller Fariba, søsteren til Javar, hovedpersonen i «Taxi».

Fariba er gift med en pakistansk mann, men har en hemmelig lesbisk kjæreste. Et kjærlighetsforhold som får store konsekvenser for hele familien.

– Jeg bare sank ned i kinosetet da jeg hørte gispet og stillheten. Det var så stille at jeg nesten fikk frysninger, sier skuespillerdebutant Hina Zaidi til NRK.no.

– Jeg satt der med en blanding av frykt og spenning i kroppen. Det var flaut å se seg selv være intim med en jente på lerretet. Jeg fryktet for hva folk satt og tenkte akkurat i de sekundene bildene rullet over skjermen, sier Zaidi.

– Fikk støtte fra familien

Handlingen i «Taxi» utspiller seg i det pakistanske miljøet i Norge, hvor det er svært tabu å snakke om homofili.

Zaidi forteller at hun var litt skeptisk i starten da regissør Ulrik Imtiaz Rolfsen fortalte henne hva rollen som Fariba innebærer.

Skuespillerdebutanten snakket først med sin pakistanske familie som ba henne tenke godt igjennom før hun takket ja til rollen, ettersom «hun selv kunne bli tatt for å være lesbisk».

– De syntes det var ganske spennende og sa at de støttet meg 100 prosent om jeg følte at jeg var klar for en slik rolle, sier Zaidi.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Anne og Javar - Anne (Kaia Varjord) og Javar (Adil Khan) i het omfavnelse, er langt fra kjærlighetsscenen i Taxi som vil skape mest debatt.NRK

Anne (Kaia Varjord) og Javar (Adil Khan) i het omfavnelse, er langt fra kjærlighetsscenen i Taxi som vil skape mest debatt.

Foto: NRK

– Kan ikke ties i hjel

Zaidi håper hennes innsats i serien kan bidra til en forbedring for unge muslimer som føler de må skjule sin legning.

– Det er mange der ute som lever i frykt. Kanskje de venter på at noen tar det første steget og setter det på dagsorden, slik som Ulrik har gjort med Taxi, sier skuespillerinnen.

Hun mener det er en «viktig tema som ikke bør ties i hjel».

Ulrik Imtiaz Rolfsen - Ulrik Imtiaz Rolfsen vil skape homodebatt i det pakistanske samfunnet. - Foto: SF Norge AS /

Ulrik Imtiaz Rolfsen vil skape homodebatt i det pakistanske samfunnet.

Foto: SF Norge AS

– Homofili er så tabubelagt. Mange er nok ulykkelig fordi de ikke kan vise frem personen de elsker og er stolt av. Jeg håper det blir en del debatt rundt dette temaet, sier Zaidi.

Selv er hun ikke bekymret for hvordan TV-rollen som lesbisk kvinne, kan påvirke sitt eget liv.

– Jeg er sikker på meg selv som person. Hittil har jeg bare fått positive tilbakemeldinger, men jeg vet at jeg er sterk nok til å takle eventuelle negative reaksjoner som måtte komme i forbindelse med dette, sier Zaidi.

– Kjente pakistanere bør ta ansvar

Advokat og venstrepolitiker Abid Raja sier til NRK.no at han håper serien vil få flere pakistanere til å stå frem som homofile.

– Det finnes jo homofile i det pakistanske miljøet som lever i det skjulte. Dette gjelder både kjente og ukjente personer som lever et dobbeltliv. Denne tv-serien et god anledning til å stå frem, sier Raja.

– Vi behøver folk som kan fronte de vanskelige sidene kulturen vår står ovenfor. Jeg håper derfor kjente pakistanere kan ta ansvar og stå frem som homofile. Hvis de går foran vil det gi rom for at andre kan komme etter, sier advokaten.

Siste nytt: Kultur

 • Trailer "Hundreåringen som klatret ut gjennom vinduet og forsvant". Kinopremiere 25. desember 2013.

  Kan få publikumspris

  Den svenske filmen «Hundreåringen som klatret ut gjennom vinduet og forsvant» er nominert til publikumsprisen foran European Film Awards 2014.
  Den svenske filmen ble også en stor publikumsfavoritt her i Norge, melder NTB.

 • Susanne Sundfør på Bergenfest 2007 - Foto: unknown / NRK
  Foto: unknown / NRK

  Sundfør til de unge

  Sterke artistnavn som Susanne Sundfør, Thea & The Wild, Sondre Lerche og Jaga Jazzist står på artistlisten når Oslo-scenen Parkteatret byr på konserter for unge publikummere.
  Det er såkalt fri aldersgrense, og man retter seg spesielt mot dem mellom 14 og 18 år med tidligere konsertstart og rimelig inngangspris, melder NTB.

 • Ny smakebit fra Foo Fighters

  Sjefen for Twitter Music, Bob Moczydlowsky, postet i går en videosnutt med et utdrag fra bandets nyeste album «Sonic Highways». Videoen ble retweetet av Foo Fighters offisielle Twitter-konto. Rockernes åttende album slippes 10. november i USA.

Kultur og underholdning på TV og radio

Kulturprogram - nyhetsprogram
Musikalsk fest i mange sjangre med Totto Mjelde og Tarjei Strøm som lokførere. 
Gjester, spalter, humor, konkurranser og den aller beste musikken
Hvem er det som bestemmer hvordan historiske hendelser skal huskes? Er det historikerne eller øyenvitnene? Et all-europeisk nettsted gir deg alt du måtte ønske under en paraply, både de store og de små historiene. / Hun var den uekte datteren av en kaptein og en slavekvinne, men vokste opp blant sosieteten i England på slutten av 1700-tallet. Nå kommer filmen om Dido Elizabeth Belle som bidro til at slaveriet ble opphevet i Storbritannia. / Hva får du hvis du setter en tribune ut mot havet? En strøm av assosiasjoner. / Selfiestafetten fortsetter, vi ringer dagens forfatter / Hvordan få barn og unge til å lese bøker innimellom dataspillene og mobilbruken? / Vi byr på avhengighetsdannende mobil-spill, rock fra 70-tallet og en svensk tegneserieskaper med eget radioprogram i dagens Anbefalingspanelet / Vi blir bedre kjent med datidens Oprah Winfrey i vår serie om glemte historiske kvinner.