– Norge har fått en ny førsteelsker!

– Adil Khan kommer til å være på alles lepper etter dette. Det er bare glede seg, jubler Shabana Rehman om hovedpersonen i premiereklare «Taxi».

Anne og Javar

Anne (Kaia Varjord) og Javar (Adil Khan) bor sammen i en leilighet på Frogner, men Javar har ikke fortalt familien sin om det.

Foto: NRK

Mandag er det duket for premiere på NRKs nye store dramaserie «Taxi». Serien handler om den norskpakistanske advokaten Javar som får livet snudd på hodet når han tilfeldigvis avslører tidenes største skattesvindel innen taxibransjen i Oslo.

Mer komplisert blir det når han skjønner at hans egen familie er involvert i skattejukset. Bak serien står regissør Ulrik Imtiaz Rolfsen, kjent fra filmer som «Izzat» og «Den siste revejakta».

Les: Brukte egne erfaringer i seien

Thriller fra hjertet av Oslo

Shabana Rehman Gaarder

Shabana Rehman tror Norge for alvor vil få øynene opp for Adil Khan med «Taxi».

Foto: Berit Roald / Scanpix

Allerede mandag i forrige uke fikk media og andre utvalgte personer en sniktitt på seriens to første episoder, og reaksjonene lot ikke vente på seg.

Skribent og komiker Shabana Rehman er full av lovord om serien når nrk.no møter henne etter fremvisningen.

– Norge kan glede seg. Dette er en triller fra hjertet av Oslo. Serien har et veldig bra manus, og både kjente og ukjente skuespillere glitrer. Jeg ble helt revet med, skryter hun.

Dessuten er hun sikker på at hovedrolleinnehaver Adil Khan kommer til å bli lagt merke til blant publikum.

– Adil er vår nye helt, og Norge har fått en ny førsteelsker, stråler hun.

Les: – Endelig en normal norskpakistaner på TV

Også advokat og venstrepolitiker Abid Raja var tilstede under førpremieren.

– Det regissør Ulrik skal ha, er at han gjør utrolig god research. Han klarer å bake kontroversielle spørsmål inn i serien. Selv om den først og fremst er en under holdende actionserie, tar den også opp en rekke alvorstunge temaer, forklarer han.

Se smakebiter fra serien her:

Kulturkrasj

Video Taxi (trailer)

Taxi - trailer

«Taxi» tar blant annet for seg problemene som kan oppstå når man er splittet mellom to forskjellige kulturer, med press fra familien og samfunnet rundt. Shabana Remahn har tidligere i høst deltatt aktivt i debatten rundt temaet. Hun syns det er bra regissøren setter fokus på dobbeltspillet mange lever med.

– Jeg er rørt over at gutta tar opp dette. I denne serien er det jo en mannlig helt, men de viser begge kjønns side av saken.

– Jeg tror de som driver sosial kontroll på den måten vil føle seg avkledd ved å se serien på tv, sier hun.

Raja syns det er modig gjort av Rolfsen å vise det han gjør.

Abid Raja

- Jeg håper kjente pakistanere kan bruke serien som en brekkstang til å endre kulturen. De som lever et dobbeltliv må stå frem, og gå foran slik at andre kan komme etter, sier Abid Raja.

Foto: Johansen, Erik / Scanpix

– Ulrik går inn i kulturelle betente spørsmål. Bare det å rippe opp i taxisakene er vågalt. Den involverer jo ikke bare sjåførene, men også så mange familier rundt. Det er i seg selv touchy. Så tar han for seg den sosiale kontrollen taxisjåførene har. Og han tar for seg dobbeltlivet mange lever. I tillegg viser han en het scene med pakistansk jente i episode to, som nok vil sette fyr i enkelte. De vil bli lynforbanna, tror han.

Raja håper serien kan få innvandrermiljøet til å revurdere enkelte holdninger.

– Nordmenn må først og fremst ta dette som en actionserie. Det er en bra norsk serie, laget på et høyt nivå. Men jeg håper minoritetsmiljøet ser den som noe mer. Som en invitasjon til å kunne fronte temaer og problemstillinger. Jeg tror man må hilse debatten velkommen, sier han.

Les: Valget mellom å ofre seg og å bli utstøtt

Adil Khan og Ulrik Imtiaz Rolfsen

Hovedrolleinnehaver Adil Khan og regissør Ulrik Imatiaz Rolfsen.

Foto: Hege Bakken Riise / NRK

– Verre i virkeligheten

Hovedrolleinnehaver Adil Khan håper serien vil få folk til å snakke om problemstillinger knyttet til slike kulturkollisjoner.

– Jeg håper serien vil skape reaksjoner og en positiv, åpen debatt, sier han.

– Jeg mener, dette skjer i virkeligheten også, og det er til tider verre. Folk har blitt drept over disse konfliktene. Så jeg håper virkelig vi kan få i gang en debatt, sier han.

– Ikke slik jeg husker det

Adil Khan har rollen som Javar i Taxi

Javar jobber som advokat i «Taxi».

Foto: NRK

Tross alle gode ord er det likevel én ting advokat Abid Raja har å utsette på serien.

– Jeg må jo si at advokatrollen virker fjern fra virkeligheten. Sånn var det ikke for meg. Jeg kom ikke i nærheten av denne typen action, sier han med et smil.

– Jeg hadde jo drapssaker og organisert krim, men det er veldig sjelden at advokater blir angrepet, fleiper han videre.

Første episode av Taxi ser du på NRK1, mandag klokken 21:30.

Kulturstrøm

 • Norsk barnebok vant tysk pris

  Marianne Kaurins bok om hvor problematisk det kan være å ikke ha noen sommerferie å fortelle om har vunnet Deutscher Jugendliteraturpreis.

  Da romanen «Syden» ble lansert i Tyskland i fjor sommer, trakk flere anmeldere den fram som spesielt aktuell i den krisen vi står i.

  Andre anmeldere trakk fram at Kaurin skriver lett tilgjengelig om den vanskelige barnefattigdommen. Kaurin vant prisen sammen med oversetteren Franziska Hüther.

  – At en norsk barnebok vinner en av verdens mest prestisjefulle litteraturpriser, Deutscher Jugendliteraturpreis, er rett og slett stort, sier Evy Tillman, litterær agent i Oslo Literary Agency, via en pressemelding.

  Deutscher Jugendliteraturpreis ble delt ut for første gang i 1956. De nominerte bøkene får ekstra oppmerksomhet i det store tyske bokmarkedet fram til prisen deles ut under Bokmessen i Frankfurt i oktober (NTB).

  Marianne Kaurin
  Foto: Aschehoug forlag
 • Klar for nye 50 år

  Rektor Johann Roppen ved Høgskulen i Volda gler seg over det nye Sivert Aarflot-huset. I dag er det offisiell opning av det nye mediebygget. – Det skal tene medieutdanninga i nye 50 år, og høgskulen er klar same korleis medieutviklinga blir, seier Roppen

  Johann Roppen, rektor Høgskulen i Volda
  Foto: Arne Flatin / NRK
 • Eneste Caravaggio-veggmaleri selges

  I januar skal den unike Villa Aurora, med det eneste veggmaleriet som finnes av Caravaggio, auksjoneres ut, med et åpningsbud på 500 millioner euro, melder The Guardian. Veggmaleriet finnes i et hus sentralt i Roma, der taket i et av rommene er malt av den italienske 1500-tallskunstneren.

  Maleriet er 2,75 meter bredt, forestiller Jupiter, Neptun og Pluto og ble bestilt av kardinalen Francesco Maria Del Monte på 1500-tallet.

  Den italienske staten har forkjøpsrett dersom de kan akseptere salgssummen.

  Bygningen, Villa Aurora, rommer også andre antikviteter og fresker, blant annet av Guercino. Salget skjer etter en lang arvetvist som kom i kjølvannet av at husets eier, prins Nicolò Boncompagni Ludovisi, døde i 2018 (NTB).