Hopp til innhold

– Vil flytte Amandaprisen til februar

– Amandaprisen må gjennomgå store endringer dersom prisen skal beholde sin troverdighet i bransjen, mener regissør og filmkonsulent Thomas Robsahm.

Ingrid Bolsø Berdal

Skuespiller Ingrid Bolsø Berdal leda årets Amandapris. Thomas Robsahm foreslår flere store endringer i Amandaprisens jurysammensetning og sendetidspunkt for å øke kvaliteten.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

Amandaprisen har vært omdiskutert siden den ble delt ut for første gang for 27 år siden. Årets utdeling var intet unntak.

Da nominasjonene ble offentliggjort i midten av juni måtte juryen tåle hard kritikk fra filmeksperter og publikum fordi to av storfavorittene var utelatt. Verken «Hodejegerne» eller «Oslo 31. august» var blant de nominerte til den prestisjetunge kategorien «beste kinofilm».

Amandaprisen har også vært kritisert for manglende konsekvens mellom kategoriene.

Dersom man ikke sørger for noen grunnleggende endringer i selve prisutdelinga og måten amandajuryen jobber på, risikerer Amandaprisen å miste sin troverdighet i bransjen, hevder regissør og filmkonsulent hos Norsk filminstitutt, Thomas Robsahm, i en kronikk i filmmagasinet Rushprint.

– Prisutdelinga må flyttes

Robsahm presenterer to konkrete forslag til endringer. For det første mener han at prisutdelinga må flyttes fra august til februar, slik at den følger kalenderåret.

– Det er veldig vanskelig å forklare mine barn og andre som ikke følger med på film hvorfor i huleste man oppsummerer et filmår midt i året, slik at noen filmer er fra inneværende år, og noen er fra året før. Det blir ekstemt forvirrende, sier Robsahm til NRK.

Dette trenger imidlertid ikke å bety at prisutdelinga må flyttes fra Haugesund, der den har blitt avholdt i forbindelse med filmfestivalen siden 1985. Robsahm sier at folk kan dra til Haugesund selv om de ikke har en film som åpner festivalen dagen etter. Han tror heller ikke det har noe å si for tv-sendinga

– Folk flest ser på Amanda-showet fordi det går på tv, og ikke fordi det foregår samtidig som filmfestivalen i Haugesund.

Tina Davis og Thomas Robsahm

I 2010 mottok Thomas Robsahm selv pris for «Beste dokumentar» under Amanda-utdelinga. Her er han sammen med medregissøren Tina Davis.

Foto: Solum, Stian Lysberg / NTB scanpix

– Dagens jurysystem fungerer ikke

Robsahm mener også at dagens jurysystem bærer preg av åpenbare forbigåelser og mangel på konsekvens. Han foreslår derfor å endre jurysammensetninga.

– Når en film som «Limbo» blir nominert i alle klasser bortsett fra «beste film», framstår det som særdeles merkelig uansett hvilken forklaring man kommer opp med, skriver han i kommentaren.

Robsahm mener Amanda-juryen bør la seg insirere av Oscar-utdelinga og European Film Awards, som lar akademimedlemmene stemme. Det finnes ikke et filmakademi i Norge, men som et alternativ mener han at medlemmene i fagforbundene kan få avgi sin stemme.

– Det blir mer demokratisk, faglig sterkere og ikke minst langt lettere å svelge når resultatet foreligger. Det eneste man mister er de håpløse diskusjonene i juryene og alt bråket fra juni til august, hevder Robsahm.

– Skal sette oss ned og vurdere dette

Festvaldirektør og leder for Amandakomiteen, Gunnar Johan Løvvik, avslutta årets filmfestival i Haugesund i dag. Han sier at forslagene er interessant, men vil avvente ytterligere kommentarer til etter han har fordøyd dem.

– Nå må vi få anledning til å fordøye forslagene og så må vi sette oss ned og vurdere dette. Så får vi se, det er mange praktiske og økonomiske sider ved dette, og det betyr jo en total omlegging.

I likhet med Robsahm mener han at det ikke vil bli problematisk å få folk til å reise til Haugesund to ganger i året.

Kulturstrøm

  • 3 mill. til første samiske animasjonsfilm

    Norsk filminstitutt (NFI) melder fredag at animasjonsfilmen «Kunnskapens skog / Daajroen boelte» har fått 3 millioner i produksjonstilskudd.

    Ifølge NFI handler filmen om søsknene Anta og Bräjta som følger nordlyset til den parallelle verdenen Saajve

    Totalbudsjettet på den svensk-norske samproduksjonen er på nær 23 millioner kroner.

    Oskar Östergren Njajta står for regi og manus og produksjonsselskapet Krystallplaneten i Tromsø er med fra norsk side.

    Ifølge NTB blir dette historiens første animerte samiske langfilm. Den har planlagt premiere i 2026.

    «Kunnskapens skog» / «Daajroen boelte»er tidenes første samiske animerte langfilm.
    Foto: Bautafilm
  • Israel skjerper reiserådet til Malmö

    Israelske myndigheter har skjerpet reiserådet til Malmö i forbindelse med Eurovision.

    Det skriver Israel National News.

    Reiserådet er oppgradert fra 2 til 3. Det tidligere nivået innebærer at det eksisterer en «mulig trussel», mens det nye nivået innebærer en moderat trussel. Det betyr også at israelere som har planlagt å reise til Malmö, bør revurdere om turen er nødvendig.

    Det forhøyede nivået gjelder i perioden når Eurovision arrangeres i byen.

    (NTB)

  • Ingen palestinske flagg under Eurovision

    Publikum får ikke lov til å ta med palestinske flagg eller skilt med politiske budskap.

    Kun mindre flagg tilhørende deltakende land tillates, samt Pride-flagget.

    – Disse reglene er som året før. Det er ingen forandring, sier den svenske EBU-sjefen Martin Österdahl.

    Det ventes mange demonstrasjoner mot Israels deltakelse i Eurovision Song Contest (ESC) på grunn av landets krigføring i Gaza.

    Sikkerhetsoppbudet rundt arrangementet 7.–11. mai er svært omfattende.

    Vekterne som skal slippe inn publikum, har fått instrukser om å stanse folk med palestinske flagg samt skilter med politiske budskap.

    -
    Foto: AFP