Hopp til innhold

Kinesere på ferie blir kalt «usiviliserte»

Visestatsministeren i Kina har gitt kinesiske turister en «skikk og bruk»-brosjyre etter at en 15 år gammel gutt skrev «Ding Jinhao var her» på et kunstverk i det 3500 år gamle Luxor-tempelet i Egypt.

Kinesiske turister

Kinesiske turister får kritikk av landets egen visestatsminister for å oppføre seg usivilisert på ferie.

Foto: MIKE SEGAR / Reuters/NTB Scanpix

Den kinesiske økonomien har de siste årene opplevd en enorm opptur, noe som har ført til et reiseboom blant landets ekspanderende middelklasse.

Kina har også gjort det lettere for landets innbyggere å reise, gjennom å fjerne mange av restriksjonene rundt å få pass og visum til utlandet.

Ifølge Dagens Næringsliv foretok kinesere i fjor 83 millioner utenlandsreiser, og la igjen 102 milliarder kroner. Det er en vekst på 40 prosent – på ett år. Til sammenligning brukte de samme turistene 21,8 milliarder kroner i 2005.

«Ding Jinhao var her»

Men ikke alle oppfører seg like pent på tur.

Da 15 år gamle Ding Jinhao var i Egypt for å besøke det 3500 gamle Luxortempelet, bygget av Ramses II, benyttet han anledningen til å levne en signatur.

«Ding Jinhao var her» skriblet han inn på et av kunstverkene.

En annen turist oppdaget skribleriet, og publiserte ett blogginnlegg der han ber om unnskyldning på vegne av sine landsmenn.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Grafitti i Luxor-tempelet

15 år gamle Ding Jinhao skrev «Ding Jinhao var her» på et kunstverk i det 3500 år gamle Luxor-tempelet i Egypt.

Foto: Uncredited / Ap/NTB Scanpix

– Jeg er så beskjemmet at jeg helst vil gjemme meg, skriver bloggeren.

I løpet av 24 timer hadde 100 000 mennesker kommentert bildet, ved hjelp av lynmeldingstjenesten Weibo.

– Ikke spytt, ikke kast søppel, ikke vandaliser

Bildet av skribleriet spredte seg raskt på sosiale medier, og har fått Kinas visestatsminister Wang Yang til å reagere.

– Den usiviliserte oppførselen til enkelte kinesiske turister ødelegger inntrykket mange har av Kina, proklamerte visestatsministeren nylig.

Fredag publiserte Wang Yang en «skikk og bruk»-brosjyre til landets reisende. Der ber ministeren de reisende «om ikke å spytte, forsøple, vandalisere eller gå på rødt lys.

Det oppfordres til å «respektere andre mennesker», i brosjyren som har fått bred medieoppmerksomhet i verdens mest folkerike land.

– Han vet han har gjort noe galt

Ifølge Daily Mail har også guttens foreldre bedt om unnskyldning.

Den engelske avisen viser til kinesiske Modern Express, der foreldrene har gått ut med følgende melding:

– Vi ber om unnskyldning til egyptiske myndigheter, og det kinesiske folk som har påpekt denne hendelsen. Han (Ding Jinhao journ.anm.) vet han har gjort noe galt, og vi ber om at han må få muligheten til å gjøre opp for feilen sin, sier foreldrene.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters