Hopp til innhold

– En fare for menneskets utvikling

En dansk undersøkelse viser at barn heller vil leke med nettbrett enn en venn. - Trist, farlig og betenkelig, mener Arnulf Kolstad, professor i sosialpsykologi.

to jenter i sengen som ser på en ipad

BESTEVENN: To av tre danske barn vil heller leke med nettbrett enn sammen med et annet barn.

Foto: Netflix

En undersøkelse gjort av Danmarks barneombud, Børnerådet, viser at to av tre barnehagebarn foretrekker å leke med iPaden fremfor venner.

Undersøkelsen omfatter 844 danske barn fra fire til seks år.

Trist utvikling

Arnulf Kolstad, professor i sosialpsykologi ved NTNU i Trondheim, er kritisk til undersøkelsens resultat.

– Det er trist, farlig og betenkelig at vi har fått en utvikling hvor man foretrekker ting som gjelder en selv, og som man kontrollerer selv. Arten vår er avhengig av å utvikle oss via møte med andre, ikke bare når det gjelder forplantning, men også ved kommunikasjon.

Arnulf Kolstad, professor NTNU

KRITISK: Arnulf Kolstad, professor ved NTNU, synes resultatene i den danske undersøkelsen er urovekkende.

Foto: Tone Iversen / NRK

LES OGSÅ: Advarer mot iPad-bruk i barnehagen

– Hvis man i tidlig alder stenger av den kontakten, blir vi en annen type mennesker, som ikke utvikler oss slik som arten har gjort de siste 3000 årene, sier Kolstad.

Han ser likevel fordeler ved bruk av iPad hos barn over seks år.

– Dersom bruken ikke er overdrevet, er det mye å hente fra teknologien, som informasjon og faktakunnskap.

Lot ikke barna bruke iPad

iPad er et av de mest solgte skjermbrettene, og kommer fra Apple. Den nå avdøde gründeren, Steve Jobs, avslørte at det ikke var fri teknoflyt i hjemmet.

– Barna har ikke brukt iPad. Vi begrenser hvor mye de får bruke teknologi hjemme, fortalte firebarnsfaren til New York Times i 2010.

– Foreldres engasjement i forhold til barns mediebruk er veldig viktig. Spesielt når de er små er det viktig, sier Elisabeth Staksrud, førsteamanuensis ved Institutt for Medier og Kommunikasjon, UiO.

Maks 30 til 60 minutter

Melanie Huynh Ekholdt, barnepsykiater ved Diakonhjemmet sykehus, mener en lignende undersøkelse bør gjøres i Norge.

– Dette er en spennende og grundig undersøkelse, gjort ved å spørre barna direkte. Tenk at et nettbrett kan være mer spennende enn et annet barn. Ungene kan lære mye av variert innhold, men sitter de alene, velger de kanskje ikke det som er mest utfordrende. Det er viktig at foreldrene er til stede.

– Barn trenger fortsatt andre mennesker for å lære å utvikle språk, følelser og tanker. De bør ikke bruke nettbrett mer enn mellom en halvtime til en time hver dag, avhengig av barnets temperament, sier psykiateren.

LES OGSÅ: – Vil heller ha nettbrett enn flere lærere

Kulturstrøm

  • Buing under Israels øving til ESC-semifinale

    Da Israel øvde i Malmö onsdag kveld ble det buet fra salen. Ifølge opptak NRK har hørt og Aftonbladet. Den svenske avisen skriver også at sikkerhetsvakter stod langs trappen opp til scenen da den israelske artisten Eden Golan stod på scenen under generalprøven. Når den andre semifinalen går av stabelen torsdag sensurerer EBU lyden ut på lufta.

  • Får støtte frå pappa

    Den svenske artisten Eric Saade markerte støtte for Palestina under eit Eurovision-arrangement tysdag.

    No får han støtte frå pappa Walid Saade, melder Expressen.

    – Vi viser at vi finst og at det som pågår ikkje får skje, seier han til avisa.

    Besteforeldra til Eric Saade flykta frå Palestina til Libanon i 1948.

    Sweden Eurovision Song Contest Semi-Final
    Foto: Martin Meissner / AP
  • Regjeringen gir en million kroner til Rørosmartnan

    – Rørosregionen er en viktig region for Norge. En investering i kvalitet for investering for Rørosmartnan gir et godt bidrag. Sammen med det lokale næringslivet vil regjeringen bidra til at kulturhistorien og tradisjonene blir sikret på Røros og bevilge 1.000.000 kroner til Rørosmartnan, sier Jonas Gahr Støre.

    Støre var i vinter på besøk på Røros og åpnet arrangementet som første statsminister. Bidraget kommer I forbindelse med revidert nasjonalbudsjett, som legges fram 14. mai.

    – Dette er en merkedag for oss på Røros, og et viktig signal om at Rørosregionen er viktig også for hele Norge, sier ordfører Isak Veierud Busch (A).

    Støre på Rørosmartnan
    Foto: Statsministerens kontor