Hopp til innhold

Bør Instagram ha en regelbok?

Lurer du på hva Instagram er til for og hvordan du skal bruke det? CNNs nettettiketteeksperter mener det er klare ting du bør unngå. Medieutvikler Eirik Solheim er uenig, og mener det bør være fritt frem.

Facebook kjøper Instagram

CNNs eksperter mener det bør være regler for Instagram. Erik Solheim er uenig.

Foto: JUSTIN SULLIVAN / Afp

Siden lanseringen av Instagram i oktober 2010 har fotomanipuleringsappen hatt en utrolig fremgang.

Innen desember 2010 hadde appen fått sin første million brukere.

I juli 2011 proklamerte bakmennene Kevin Systrom og Michel Krieger at 100 millioner bilder var blitt lagt ut ved hjelp av appen.

Facebook kjøpte Instagram

De siste ukene har fremgangen fortsatt. Forrige måned ble appen sluppet for Android, noe som gjorde at Instagram nå kan skryte av å ha 30 millioner brukere.

På toppen av det hele ble Systrom og Kriegers hjertebarn kjøpt opp av Facebook, for den nette sum av 5,8 milliarder kroner. Dermed ble Instagram Facebooks største kjøp noensinne.

Hvordan bruke appen?

Men med et stort antall brukere kommer også en økende grad av personer som ikke helt hvordan appen skal brukes.

Den gamle skolen av Instagram-brukere, som CNNs nettettiketteeksperter Andrea Bartz og Brenna Ehrlich, er bekymret for den økende graden av elendighet. Derfor har de laget en liste over ting man ikke skal gjøre på Instagram.

Bartz og Ehrlich står bak boken «Stuff Hipsters Hate» og bloggen med samme navn.

Se tipsene under bildet!

1. Ikke «Myspace all over the place»

Instagramfiltere

Instagram har flust av kule oldschool-filter. Appen gjør det også mulig å dele bildene dine med andre brukere, samtidig som du kan kommentere og like dem.

Foto: Jessica Zollman / Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported license

Ja, Instagram er til for å ta bilder av ting i livet ditt. Ta gjerne bilder av den fine nye skoene dine, som du selv har klart å knytte. Ta gjerne bilde av den fine trehjulssykkelen utenfor grendehuset. Ta gjerne bilder av deg selv også! Ja, det er lov, spesielt hvis du har klippet deg, fått en ny tatovering eller lignende.

Men vent litt. Ikke ta helt av. Instagram er ment til å være sosialt. Ta bilder av vennene dine, fremfor å ta bilder av deg selv og ditt hele tiden.

2. Tapetsere feeden

Se på meg! Jeg tok nettopp 15 bilder av en hundevalp i forskjellige positurer! Se, han beveget seg igjen! Snap!

Jo da, hundevalpen er søt, men ta det med ro. Et enkelt bilde er nok.

Hvis du er nødt til å vise noe over flere bilder anbefales det å lage en GIF ut av seansen. Denne appen kan du laste ned og lage små videofilmer av veldig få bilder.

3. Ikke bli en Textagrammer

At folk bruker Instagram som et chatteverktøy er veldig irriterende, men det er mer appens feil enn folk generelt.

Det finnes ikke noen måte å sende direktebeskjeder på Instagram, men det kan du gjøre med appen instaDM. Flørt i vei.

4. Ikke vær en juksemaker

Hele poenget med Instagram er at alle med en iPhone (nå også Android) kan ta et bilde og gjøre det kult med et filter. Et filter kan fikse nesten alt.

Å ta et bilde med et skikkelig kamera og laste det opp er juks. Det er som å melde seg på en fingermalingskonkurranse for barn og komme med dine egne oljemalerier.

5. Sjekk ut @textinstagram

Hvis du tilpasser deg denne syrlige twitterkontoen vil du unngå å begå noen tabber.

Solheim er mot regler

NRK Betas medieutvikler Eirik Solheim bruker selv Instagram aktivt, og har nesten 800 følgere på fototjenesten. Han er mot denne formen for sosiale medier-politivirksomhet, og mener folk må få gjøre som de vil.

– Jeg er ikke tilhenger av å ha så mye regler på sånne åpne nettsamfunn. Det å drive å klage over at folk tar bilde av det de spiser til middag synes jeg er tåpelig. Da kan de heller la være å følge den personen, sier Solheim til NRK.no.

Han mener det man bør passe seg for er å legge ut bilder av andre personer uten deres samtykke. Han har med andre ord bare en regel.

– Det gjelder jo det samme der som alle andre åpne steder. Mange kan lese dette og det kan spre seg veldig raskt. Man bør ikke legge ut bilder av venner uten å ha spurt dem først, forklarer Solheim.

Kulturstrøm

  • Gérard Depardieu stilles for retten i overgrepssak i oktober

    Skuespilleren Gérard Depardieu anklages for seksuelle overgrep og stilles for retten i oktober, opplyser fransk påtalemyndighet.

    Depardieu ble mandag løslatt etter å ha blitt avhørt om angivelige seksuelle overgrep, opplyser skuespillerens advokat. Skuespilleren nekter selv for å ha gjort noe galt.

  • ABBA-Benny lagar jinglar til svensk P2

    ABBA-veteranen Benny Andersson har komponert lydlogoar til den svenske radiokanalen P2, melder Sveriges Radio.

    – Eg har laga 37 forskjellige forslag for å sjå om hansken passa, seier komponisten og musikaren til kanalen.

    Jinglane er spelt inn saman med Sveriges Radios Symfoniorkester, og Andersson er sjølv med på piano.

    Dei nye lydsnuttane blei tekne i bruk måndag.

    Benny Andersson
    Foto: Alberto Pezzali / AP