Hopp til innhold

– Wikipedia ikke et våpen for ekstremister

Grunnlegger av Wikipedia avviser at nettleksikonet er et våpen for høyreekstreme.

– For å oppnå et fredelig samfunn og overvinne ekstremister, må vi forstå dem. Alle må bli hørt, sier Jimmy Wales.

Video Jimmy Wales om Breivik

Jimmy Wales om Anders Behrin Breiviks muligheter på Wikipedia.

Mange har bekymret seg over at Anders Behring Breivik og andre høyreekstremister har redigert nettleksikonet Wikipedia for å få ut sine meninger.

– Vi må forstå hvorfor ekstremistene tenker som de gjør, og hva som har gått galt. Dette klarer vi ikke om vi ignorerer dem og ikke lytter, sier han og fortsetter:

– Det betyr ikke at Wikipedia gir ekstremister en platform til å spre hatet sitt. Det betyr at man kan dokumentere hva de gjør og hvorfor de gjør det. Og i tillegg komme med bevis på at det de sier er galt, sier Jimmy Wales.

Video Jimmy Wales, Wikipedia om ekstremisme

Jimmy Wales om ekstremisme.

Nordmenn storforbrukere på Wikipedia

Han var en av Wikipedias to grunnleggere i 2001. Nå er han i Oslo for å delta på Wikipedia Academy 2012, som er Wikipediamiljøets viktigste dialog med omverden.

Nettleksikonet er blitt verdens femte mest populære nettsted og Norges tredje største nettside. Nordmenn er storforbrukere og blant de som bruker nettleksikonet hyppigst per innbygger i hele verden.

– De norske brukerne har alltid vært noen av de best organiserte og mest suksessfulle gruppene og har generelt et godt rykte i Wikipedia-samfunnet, sier Wales.

Breivik på Wikipedia?

Jimmy Wales om Wikipedias muligheter

Jimmy Wales om Wikipedias muligheter.

– Mange er bekymret for at Anders Behring Breivik har skrevet artikler på Wikipedia, hva vet du om dette?

– Det er en tragedie at denne syke, gale mannen har gjort det forferdelige han har gjort. Wikipedia står for fri kunnskap for alle, og vi tillater mange mennesker å delta. I hele verden vil ekstremister som prøver å skrive usannheter bli blokkert og fjernet av Wikipedia-samfunnet. Det viktigste for oss er at alle skal ha muligheten til å delta, sier han.

Wales mener det er lettere å finne sannheten når samfunnet fører en hensynsfull og åpen dialog.

– Folk må få lov til å utfordre vedtatte sannheter, det gjør de på Wikipedia. Samtidig blir utfordringen slått ned på om den ikke er riktig.

Ikke redd for å bli misbrukt

– Miljøet jeg prøver å fremme i Wikipedia-samfunnet er at vi bør lytte til alle sider, men likevel være fokusert på reelle fakta.

Han er ikke lenger redd for å bli misbrukt av ekstremister. Tidligere var han særlig engstelig fordi han ikke forsto artikler skrevet på fremmede språk. Særlig språk snakket av få personer, som ikke hadde kontroll på.

– Systemet er så åpent at majoriteten kjapt slår ned på misbruk i dag, sier han.

– Wikipedia reflekterer menneskers kultur

Noen mener Wikipedia er en konstant kamp mellom de normale og mer ekstreme meningsytringer. Wales mener Wikipedia reflekterer oss mennesker og vår kultur, og at sånn vil det alltid være.

– Vi vil ikke at Wikipedia skal være noe slagmark. Men, selvsagt må vi håndtere en del harde debatter og diskusjoner. Sånn er det over hele verden på alle språk. Se på Israel og Palestina: vi har mange eksperter som prøver å skrive balanserte ting, men også ekstremister på begge sider som vil fremheve sitt syn. Det er slik vi mennesker fungerer. Og Wikipedia reflekterer menneskers kultur, sier Jimmy Wales til NRK.

Kulturstrøm

  • Girl in Red med historisk milepæl

    Ho er den første norske kvinnelege artisten som har fått éin milliard strøymingar på ein song på strøymetenesta Spotify.

    Det er låten «we fell in love in october» som har bikka éin milliard, ifølgje VG. Låten blei gjeve ut i 2018.

    Marie Ulven Ringheim, som ho eigentleg heiter, seier til avisa at ho synest det er veldig gøy at ei låt som ho har skrive, produsert, miksa og mastra har resonnert så mykje.

    Girl in Red
    Foto: ANNA KURTH / AFP
  • «Victoria må dø» vant publikumspris

    Den norske filmen «Victoria må dø» vant publikumsprisen under årets Barnefilmfestival i Kristiansand.

    «Mounted Games» av Karen Houge vant årets pitchekonkurranse og «Smerteterskel» stakk av med prisen for beste kortfilm.

    Festivalsjef Cathrine Sordal forteller i en pressemelding at det har blitt vist 83 filmer fra 42 land under årets festival.

    Barnefilmfestivalen har i år delt ut 10 ulike filmpriser. Her kan du lese om alle vinnerne.

  • Aaron Sorkin skriv «The Social Network»-oppfølgar

    Aaron Sorkin held på med eit manus til det han kallar «ein slags The Social Network-oppfølgar», fordi han meiner Facebook har skulda for storminga av Kongressen i USA 6. januar 2021.

    Det sa Sorkin under ei direktesending av podkasten «The Town». Han vil derimot ikkje seia kvifor han meiner Facebook står bak storminga.

    Sorkin fekk ein Oscar for manuset til dramafilmen The Social Network frå 2010, regissert av David Fincher. Filmen tek for seg oppstarten av Facebook.

    Sorkin har tidlegare sagt at han ønsker å skriva ein oppfølgar som utforskar «den mørke sida» av Facebook, særleg dersom Fincher vil regissere.

    Aaron Sorkin
    Foto: GARY HERSHORN / Reuters