Hopp til innhold

Ønsker ny logo for kirken

Kirkens økselogo er brutal og bør fornyes, mener professor og kandidat til kirkevalget. – Da må vi også droppe korset, svarer biskop.

Kirkens logo og forslag til ny

«Olavsmerket» sammen med Knut Lundbys forslag til ny logo, designet av Medicineheads. Hvilken foretrekker du? Si din mening nederst i saken.

Foto: kirken.no / Medicineheads

Den norske kirkes logo er i dag våpenskjoldet «Olavsmerket». Det viser to økser og et kors, og har blitt brukt siden 1500-tallet. Øksene henviser til Hellig Olavs martyrdød på Stiklestad.

Robert Wright og Knut Lundby

Knut Lundby er professor ved Institutt for medier og kommunikasjon på Universitetet i Oslo og kandidat i kirkevalget i Oslo bispedømme.

Foto: Kjetil Grude Flekkøy / NRK
Sigurd Osberg.

Biskop emeritus Sigurd Osberg vil ikke ha ny kirkelogo.

Foto: Ola Osberg.
Professor Tor Wallin Andreassen

Tor Wallin Andreassen ved Handelshøgskolen BI mener dagens kirkelogo er moden for modernisering.

Foto: BI

Professor og kandidat til kirkevalget Knut Lundby mener det er på tide med et bytte.

– Jeg synes den gamle framstår for brutal i dag, sier Lundby til NRK, og foreslår en ny logo der øksene er byttet ut med hjerter.

– Få skjønner Olav-forbindelsen

I en kronikk i Aftenposten skriver medieprofessoren ved Universitetet i Oslo at dagens våpenskjold gir assosiasjoner til makt – og i verste fall til overgrep.

Lundby mener at de færreste i dag ser forbindelsen mellom våpenskjoldet og Olavs fall på Stiklestad.

– Vi er i tvil om folk i dag oppfatter denne symbolikken. Vi tror dette merket virker fremmed og fjernt for de fleste, skriver han og medforfatterne Trond Nordahl og Petter Holtmann fra designbyrået Medicineheads i kronikken.

Trekløverets logoalternativ er stilistisk annerledes enn dagens våpenskjold, og viser hjerter flettet sammen rundt et kors.

– Den gir ikke det krigerske uttrykket som mange i dag oppfatter med Olavslogoen. Den var ikke ment sånn, men jeg tror at den oppfattes slik i dag, sier Lundby.

– Det har hengt mennesker på kors

Biskop emeritus i Den norske kirke, Sigurd Osberg, mener kirken ikke trenger ny logo.

– Man blir for skvetten hvis det er sånn at man ikke kan ha økser i et våpenskjold. Da burde man også være redd for å ha et kors der. Det har hengt mennesker og hylt og skreket på kors, sier Osberg, som var biskop i Tunsberg bispedømme fra 1990 til 2002.

Spørsmålet om kirkens logo skal avgjøres neste vår, når Stortinget behandler kirkeforliket fra 2008.

Tor Wallin Andreassen, professor i markedsføring ved Handelshøyskolen BI, synes også at våpenskjoldet virker gammeldags i dag.

– Det er på tide med en logodebatt i kirken, som må følges av en debatt om hva kirken skal stå for i framtida. Det kirken selv ønsker at folk skal assosiere den med må speiles i logoen de utarbeider for morgendagens brukere, sier Andreassen.

Hør saken fra Kulturnytt:

Kulturstrøm

  • «Victoria må dø» vant publikumspris

    Den norske filmen «Victoria må dø» vant publikumsprisen under årets Barnefilmfestival i Kristiansand.

    «Mounted Games» av Karen Houge vant årets pitchekonkurranse og «Smerteterskel» stakk av med prisen for beste kortfilm.

    Festivalsjef Cathrine Sordal forteller i en pressemelding at det har blitt vist 83 filmer fra 42 land under årets festival.

    Barnefilmfestivalen har i år delt ut 10 ulike filmpriser.

  • Aaron Sorkin skriv «The Social Network»-oppfølgar

    Aaron Sorkin held på med eit manus til det han kallar «ein slags The Social Network-oppfølgar», fordi han meiner Facebook har skulda for storminga av Kongressen i USA 6. januar 2021.

    Det sa Sorkin under ei direktesending av podkasten «The Town». Han vil derimot ikkje seia kvifor han meiner Facebook står bak storminga.

    Sorkin fekk ein Oscar for manuset til dramafilmen The Social Network frå 2010, regissert av David Fincher. Filmen tek for seg oppstarten av Facebook.

    Sorkin har tidlegare sagt at han ønsker å skriva ein oppfølgar som utforskar «den mørke sida» av Facebook, særleg dersom Fincher vil regissere.

    Aaron Sorkin
    Foto: GARY HERSHORN / Reuters