Hopp til innhold

Her kan du fråtse i nostalgi

Nasjonalbiblioteket har kjøpt en unik samling pocketbøker, plakater og seriehefter. Her kan du fråtse i nostalgi og norsk undergrunn.

– Se her er en plakat for «Jumbo», Norges aller første heavyband!

Richard Gjems og Trond Haugen har morsomme dager på Nasjonalbiblioteket. De to forskningsbibliotekarene har fått hånd om den store samlingen etter musiker, kulturhistoriker og forfatter Willy Bakken, best kjent som Willy B.

Han skrev flere bøker om norsk undergrunnsmusikk og populærlitteratur.

Et skattkammer

Willy Bakken døde i fjor sommer, men har etterlatt seg en helt unik samling.

– Det tar helt pusten fra meg. I 20-30 kasser finnes det så mange perler. Alt er tatt veldig godt vare på, sier Trond Haugen. Han blir både blank i øynene og skjelven.

Hør reportasjen i Kulturnytt:

Viktig samling

Samlingen er så viktig fordi den har fanget opp veldig mange utgivelser, plakater, flyers, småtrykk og bøker som falt utenfor den vanlige pliktavleveringen til Nasjonalbiblioteket.

Richard Gjems

Forskningsbibliotekar Richard Gjems.

Foto: Espen Alnes, NRK

– Den dokumenterer grundig den norske undergrunnskulturen gjennom femti år. Her er ungdommelige kulturutrykk, plakater og småtrykk fra punkrocken, post-punk-perioden og garasjerockmiljøet, sier en begeistret Richard Gjems.

Han er opptatt av populærmusikk og er svært imponert over den omfangsrike plakatsamlingen.

– Det er artig å se hvordan undergrunnsbandene markedsførte sin musikk rent visuelt. Her lagde man plakater for én enkelt konsert. Det sier litt om forgjengeligheten, sier Gjems.

Høy- og lavkultur

Forskningsbibliotekar Trond Haugen

Forskningsbibliotekar Trond Haugen.

Foto: Espen Alnes, NRK

Trond Haugen forsker på litteratur og synes det er helt fantastisk å åpne kasser med over 5000 pocketbøker og serieblader.

– Spesielt interessant er det å se at høylitterære forfattere skriver i den kulørte pressen. Her har nok norske forfattere pendlet litt mer mellom høy- og lavkultur enn det man kanskje skulle tro, sier Haugen.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Nå starter arbeidet med å katalogisere samlingen, og forskerne ser fram til hver eneste arbeidsdag.

– Det blir en fest. Det er så mye morsomt i disse kassene, at det holder hardt å ikke fortape seg helt. Vi får vel ikke lest alt kanskje, sier de to.

Hvilke minner har du?

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters