Hopp til innhold

Ramadan høysesong for TV-såper

Ramadan har blitt høysesong for såpeoperaer i de arabiskspråklige landene. Bare i Egypt produseres 50 forskjellige serier til den muslimske fastemåneden.

Shankaboot

Suleiman er hovedpersonen i suksess-serien Shankaboot, som er den føste web-serien i araberverden.

Foto: Skjerdump

I dag feirer muslimer over hele verden Id - avslutningen på ramadan.

Fastemåneden er tid for bønn, fromhet og tilgivelse. Men ramadan har etter hvert blitt høysesong for intriger og konflikter i såpeoperaer.

– Det er en måte å få tiden til å gå litt raskere på, for man får ikke spist før solnedgang. Etter å ha laget mat og gjort husarbeid kan man ta seg en velfortjent pause et par timer, ved å se på å se på en TV-serie eller en såpeserie, forteller journalist i NRK-programmet Migrapolis Fouad Acharki.

Han er inne i sin 20. episode av den libanesiske suksess-serien Shankaboot - araberverdens første web-serie.

Fouad Acharki

Fouad Acharki følger den nye web-serien Shankaboot. Nå er han inne i sin 20. episode.

Foto: NRK

Religionen blir moderne

Acharki forteller at såpeseriene primært er rettet mot kvinner, spesielt husmødre.

– I den arabiske verden er det ikke så mange kvinner som arbeider, og de har en del fritid.

– Men er ikke poenget med Ramadan og fasten at man skal prøve å være mer religiøs, og holde seg borte fra de verdslige fristelsene?

– Jo, det stemmer. Man skal bruke den hellige måneden til å ikke tenke på fristelser, som for eksempel sex. Men i 2010 så blir alt moderne, til og med religionen, forteller Acharki.

Tar opp tabuer

Siden 90-tallet, da statlige kanaler mistet sitt monopol, har TV-markedet eksplodert i Midtøsten. Bare i Egypt produseres 50 ramadan-serier, i Syria 28.

Men seriene handler ikke bare om kjærlighet og familiefeider, slik de gjorde før.

Tabuer brytes, og temaer som utroskap, æresdrap, sexsjikane, maktmisbruk, korrupsjon og homoseksualitet finner også veien til skjermen.

Et eksempel er en ny såpe der en arabisk kvinne utfordrer samfunnet ved å gifte seg med flere menn, da polygami er tillatt i Islam.

Moralen seirer

– Det handler om hvordan samfunnet i den arabiske verden er i dag. Det for eksempel er ingen hemmelighet at Marokko er stor eksportør av Cannabis, og det brukes faktisk i TV-serier, sier Acharki.

– Der følger de for eksempel en narkolanger, som det går galt med. Og det går selvfølgelig alltid galt med ham, for moralen seirer. De bruker elementer fra dagens samfunn, og det er slike serier som folk er interessert i for tiden.

Acharki forteller at han har sett mor og bestemoren sloss om fjernkontrollen fordi de har fulgt hver sin såpeopera.

– Serien bestemor følger er litt mer konservativ, mens mamma gjerne ser på en litt mer vanlig og moderne serie, sier han.

Handler om fellesskap

Gawdat Mtrious har bodd i Norge siden 1999, og underviser på Danvik folkehøgskole i Drammen ved TV-linjen. Samtidig skriver han manus for egyptiske TV-serier.

Mtrious tror årsaken til ramadan-serienes suksess er at familiene samles og at man rett og slett har mer tid til overs.

– Ramadan handler om felleskap. Familien sitter sammen etter de har begynt å spise, og det er skapt en kultur som handler om å være sammen, og å se ting sammen.

– For noen år siden var det bare to-tre kanaler, mot 50 i dag. Hver kanal kommer med sin egen såpeopera, så tilbudet er mye større enn før, sier Mtrious.

Kulturstrøm

  • «Victoria må dø» vant publikumspris

    Den norske filmen «Victoria må dø» vant publikumsprisen under årets Barnefilmfestival i Kristiansand.

    «Mounted Games» av Karen Houge vant årets pitchekonkurranse og «Smerteterskel» stakk av med prisen for beste kortfilm.

    Festivalsjef Cathrine Sordal forteller i en pressemelding at det har blitt vist 83 filmer fra 42 land under årets festival.

    Barnefilmfestivalen har i år delt ut 10 ulike filmpriser. Her kan du lese om alle vinnerne.

  • Aaron Sorkin skriv «The Social Network»-oppfølgar

    Aaron Sorkin held på med eit manus til det han kallar «ein slags The Social Network-oppfølgar», fordi han meiner Facebook har skulda for storminga av Kongressen i USA 6. januar 2021.

    Det sa Sorkin under ei direktesending av podkasten «The Town». Han vil derimot ikkje seia kvifor han meiner Facebook står bak storminga.

    Sorkin fekk ein Oscar for manuset til dramafilmen The Social Network frå 2010, regissert av David Fincher. Filmen tek for seg oppstarten av Facebook.

    Sorkin har tidlegare sagt at han ønsker å skriva ein oppfølgar som utforskar «den mørke sida» av Facebook, særleg dersom Fincher vil regissere.

    Aaron Sorkin
    Foto: GARY HERSHORN / Reuters