Hopp til innhold

Frykter isfritt Nordishav

– Mye av nedsmeltingen i Arktis vil skje i løpet av det første tiåret, sier ledende britisk polarforsker.

isfjell
Foto: JOHN MCCONNICO / AP

Professor Peter Wadhams

Professor Peter Wadhams

– I løpet av de neste 20 årene kan den globale oppvarmingen føre til at Nordishavet blir isfritt, sier professor Peter Wadhams.

Han har analysert data som en gruppe oppdagere ledet av hans landsmann Pen Hadow har brakt med seg hjem fra en ekspedisjon til området.

– Disse opplysningene bekrefter teorien det nå hersker enighet om, nemlig at Arktis vil være isfritt om rundt 20 år. De bygger på målinger av isens utbredelse og tykkelse, endring i temperatur og vind og isens sammensetning, sier Wadhams.

– Viktig i klimatoppmøtet

Vitenskapsfolk mener den smeltende polarisen beviser at det globale klimaet virkelig blir varmere. Verdens politiske ledere må ha dette i bakhodet når de kommer sammen til klimatoppmøte i København i desember, blir det sagt.

For når havisen smelter om sommeren, avdekker den mørkere havvann som absorberer sollyset i stedet for å reflektere det. Dermed stiger temperaturen i havet, noe som i sin tur bidrar til den globale oppvarmingen.

Peter Wadhams

Peter Wadhams regnes som en av verdens ledende eksperter på havisen i Arktis. Han jobber i det prestisjefylte University of Cambridge

University of Cambridge

Er det nest eldste universitet i den engelskspråklige verden. Det har noen av de strengeste adgangskriterier i Storbritannia, og er ved siden av University of Oxford et av verdens mest prestisjefylte universiteter. De to universitetene omtales ofte med teleskopordet Oxbridge.

De tidligste arkivene er ikke bevart, men det er kjent at universitetet vokste frem fra en sammenslutning av forskere i Cambridge, England i 1209. De skal ha flyktet fra Oxford etter et sammenstøt med byens borgere.

Korte nyheter

  • Samisk høgskole: Mange søkere, men lærere mangler

    På Samisk høgskole merker det stor interesse for å lære seg samisk.

    Mange har søkt til samisk for nybegynnere, som kalles SÁL1 og SÁL2.

    Til sammen er det 70 søkere.

    – Vårt problem er at vi ikke har nok fagfolk som kan undervise i samisk, opplyser rektor Liv Inger Somby ved Samisk høgskole.

    Hun forteller at skolen nå jobber knallhardt strategisk for å finne folk som kan jobbe hos dem og undervise nybegynnere i samisk.

    – Hvis vi lykkes å få en eller to lærere, kan vi fordoble antallet studenter. Da har vi ikke bare 15, men 30 studenter, forklarer Somby.

    Utfordringen til Samisk høgskole er at det er mange som starter på masterutdanning i samisk, men mange blir ikke ferdige med utdanningen.

    – De bruker så lang tid. Derfor får vi ikke mange nok som har nok kompetanse til å undervise i høgskolen, forklarer Somby.

    Loga sámegillii

    Liv Inger Somby
    Foto: Privat
  • Sámi allaskuvla: Olu ohcit, muhto oahpaheaddjit váilot

    Sámi allaskuvllas oidnet, ahte dál lea stuorra beroštupmi oahppat sámegiela.

    Ollugat leat ohcan sámegiela easkkaálgi kursii, man gohčodit SÁL1 ja SÁL2.

    Buohkanassii leat 70 ohcci.

    – Min váttisvuohta lea, ahte mis eai leat doarvái fágaolbmot geat sáhttet oahpahit sámegiela, muitala Sámi allaskuvlla rektor Liv Inger Somby.

    Son lohká allaskuvlla dál bátnegáskki bargat strategalaččat gávdnat olbmuid geat sin lusa sáhtášedje boahtit bargui ja oahpahit sámegiela easkkaálgiide.

    – Jus oažžut vel ovtta dahje guokte oahpaheaddji, de sáhttit duppalastit studeantalogu. Dalle eai leat dušše 15 studeantta, muhto 30, čilge Somby.

    Sámi allaskuvlla hástalus lea, ahte máŋggas álget sámegiela masterohppui, muhto máŋggas eai geargga oahpuin.

    – Dat ádjánit hui guhká. Danne eat oaččo doarvái olbmuid geain lea gelbbolašvuohta oahpahit allaskuvllas, čilge Somby.

    Les på norsk

    Liv Inger Somby
    Foto: Ođđasat / NRK
  • I dag feires kvenenes språkdag

    I dag feires kvenenes språkdag, kväänin kielipäivä, i hele landet.

    Dagen markeres til minne om offisiell anerkjennelse av det kvenske språket den 26. april i 2005.

    Loga sámegillii

    Kvenflagget
    Foto: Arne Ivar Johnsen / NRK