Hopp til innhold

Ban Ki-moon tar sjøveien til isen

FNs generalsekretær måtte droppe helikopter på grunn av dårlig vær, og entrer nå KV Svalbard som skal ta ham ut på isen i Polhavet. Der skal norske forskere gi Ban Ki-moon førstehånds kunnskap om klimaendringene i Arktis.

Ban Ki-moon går i land i Ny-Ålesund
Foto: Eivind Molde / NRK

Ustabilt vær gjorde helikopterturen fra Ny-Ålesund til polisen umulig. FNs generalsekretær måtte derfor legge ut på en lang båttur med KV Svalbard i stedet for å komme seg ut. Først i 20-tida i kveld er følget framme ved målet for turen.

To av sine tre dager i Norge har Ban Ki-moon valgt å bruke i Arktis.

– Norge har mye å bidra med, vi er verdensledende på kunnskap om forholdene i Arktis og Antarktis, sier miljø- og utviklingsminister Erik Solheim (SV), som er vert for besøket i nord.

– Dette er en viktig grunn til at generalsekretæren kommer til Norge, sier Solheim.

– Jeg tviler på om FNs generalsekretær har vært på offisielt besøk tre dager i et annet land, sier han.

Se Video:

Ban Ki-moo
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Besøker forskere

Ban Ki-moon landet i Longyearbyen litt etter klokken 19 i går, og ble ønsket velkommen på flyplassen av sysselmann Per Sefland. Generalsekretæren og hans følge gikk straks om bord i KV Svalbard, og i morgentimene i dag kom de fram til forskerbyen Ny-Ålesund, verdens nordligste bosetning. Her ble Ban Ki-moon møtt av direktøren for Kings Bay, Oddvar Midtkandal.

I løpet av formiddagen har generalsekretøren besøkt den sørkoreanske forskningsstasjonen og den norske stasjonen på Zeppelin-fjellet . Her måles bl.a. CO2-innholdet i atmosfæren.

Kl 10.30 skulle ferden gå videre nordover til isen, men det som skulle være mindre enn to timer i helikopter blir nå en ni timer lang sjøreise.

På rundt 81 grader nord, ca 1000 kilometer fra Nordpolen og rundt 400 kilometer fra Longyearbyen, ligger Norsk Polarinstitutt sitt forskningsfartøy Lance .

Her skal generalsekretæren forlate skipet og møte forskere ute på isen. Der skal han få høre siste nytt om isforholdene i Polhavet, og se på instrumentene de bruker i sine målinger.

Video nsps_upload_2009_9_18_14_45_57_1972.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Ban Ki-moon besøker Svalbard.

Tettpakket program

Erik Solheim er vertskap for Ban Ki-moons reise til Svalbard og Polhavet. Direktør ved Norsk Polarinstitutt, Jan-Gunnar Winther, er faglig ansvarlig for opplegget. Også sysselmannen på Svalbard, Per Sefland, deltar.

På grunn av forsinkelsene i dag, kommer reisefølget tilbake til Longyearbyen først i morgen tidlig. Men programmet gå som planlagt. Ban Ki-moon skal først besøke Svalbard globale frøhvelv der det ligger frø fra en rekke land trygt lagret inne i fjellet.

Les også: - Verdens viktigste bank

Senere på formiddagen deltar han på et åpent seminar sammen med Erik Solheim og representanter for inuittene i Canada og øystater i Asia. Seminaret holdes i Universitetssenteret på Svalbard (UNIS). Kl 14 avsluttes besøket på Svalbard.

Forbereder seg til København

Erik Solheim (t.v.) sammen med direktøren for Kings Bay i Ny-Ålesund, Oddvar Midtkandal
Foto: Eivind Molde / NRK

Ban Ki-moon har store utfordringer framfor seg etter norgesbesøket. Om få uker samler han statsledere fra mer enn 100 land i New York. Møtet er avgjørende for utfallet av klimatoppmøtet i København i desember.

Forventningene er store. Spørsmålet er om han kan få lederne til å forplikte seg til de nødvendige kutt i utslipp av klimagasser.

- Jeg håper besøket i Arktis kan gjøre det lettere for Ban Ki-moon å overbevise verdens toppeldere om at det må tas drastiske grep mot klimatrusselen, sier Erik Solheim.

- Jeg tror det vil være svært viktig for ham å kunne vise til den type eksempler som det vi nå ser i nordpolbassenget, sier han.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger