Hopp til innhold

Elev knivdrept i Tanadalen

I Utsjok på finsk side av Tanadalen er en gymnaselev knivstukket og drept av medelev. Ungdom får denne helgen tilbud om krisehjelp både på norsk og finsk side av grensen.

Helikopter ved barneskole i Utsjok

Norsk Sea King redningshelikopter var kommet for å hente eleven som ble knivstukket på et gymnas i Utsjok i Tanadalen. Gutten døde før de rakk å få ham avsted til sykehus.

Foto: Vesa Toppari / Yle

Den drepte 17-år gamle gutten var elev ved den samiske skolen i Utsjok, et tettsted som ligger like ved norskegrensa.

Et redningshelikopter fra norsk side sto klar til å frakte den knivstukkede gutten til sykehus, men han døde før helikopteret rakk å ta av, melder Yle Sápmi .

Den antatte gjerningsmannen, en mannlig student i begynnelsen av 30-årene, er arrestert.

Drept på klasserommet

Politiet fikk melding om hendelsen rundt klokken 12:00 fredag, og de øvrige elevene ved skolen ble evakuert til en annen bygning ved skolen. Kort tid etterpå kunne politiet melde om at situasjonen var under kontroll.

Flere vitner er avhørt og det er på det rene at knivstikkingen skjedde i et klassrom mens undervisningen pågikk.

En barnehage som ligger like ved skolen, ble også evakuert. Både ambulanse og brannvesen rykket ut da skolen slo alarm om hendelsen.

– Sørger sammen

Vuokko Tieva Niittyvuopio

Administrativ sjef for Utsjok kommune, Vuokko Tieva-Niittyvuopio, er preget av drapet på en av kommunens ungdommer. Kommunen har vært rammet av flere ulykker de siste årene.

Foto: Nils Henrik Måsø / NRK

Utsjok kommune har stilt kriseteamet sitt til disposisjon for elever og lærere som måtte ha behov for å snakke med helsepersonell.

I tillegg arrangeres det denne helgen, i samarbeid med kirken, treff for ungdommer flere steder i kommunen, slik at de kan møtes og snakke sammen om hendelsen.

– Dette er selvfølgelig et stort sjokk for oss som bor i Utsjok, men vi er sammensveiset og står sammen, ingen skal behøve å sørge alene, sier administrativ leder i Utsjok kommune Vuokko Tieva-Niittyvuopio til Yle Sápmi

Langs den norsk-finske grensen har mange slekt og venner på begge sider av grensen. Det er derfor også satt opp kriseberedskap for ungdommer på norsk side av grensen etter drapet på 17-åringen i Utsjok.

Utsjok ligger i Tanadalen, omlag 8 mil fra Tana bru og 12 mil fra Karasjok .

Hardt rammet

Finsk politi etterforsker knivdrapet og vet foreløpig ikke detaljer om hendelsesforløpet.

Den lille samekommunen Utsjok, eller Ohcejohka som den heter på samisk, har de siste årene blitt rammet hardt av flere ulykker.

Det er bare litt over et år siden to av kommunens innbyggere omkom i en snøskuterulykke . Året før der igjen omkom en pilot og en reineier da et mikrofly styrtet.

Tollstasjon i Utsjok. Grenseovergang mellom Norge og Finland.

Tettstedet Utsjok ligger på finsk side av Tanadalen. I flere år har Utsjok kommune i Finland og Tana kommune i Norge samarbeidet tett. Skole- og barnehagebarn samarbeider på tvers av grensene gjennom ulike kulturaktiviteter.

Foto: Eilif Aslaksen / NRK

Korte nyheter

  • Fosen-rettssaken: Ba om frifinnelse

    I sin avsluttende prosedyre i rettssaken mot Fosen-aksjonistene i Oslo tingrett mandag, la aksjonistenes forsvarer Olaf Halvorsen Rønning ned påstand om at de 13 tiltalte i saken frifinnes.

    I sin prosedyre viste han blant annet til at de tiltalte handlet slik de gjorde fordi de opplevde at det i denne saken ikke fantes alternative ytringsformer for å få sentrale myndigheter til å erkjenne at det pågikk et menneskerettighetsbrudd i Norge, og få myndighetene til å følge opp en enstemmig dom fra Høyesterett.

    – Etter vårt syn er disse handlingene de har foretatt, rettmessige i lys av den retten de har etter Grunnloven og EMK til å ytre seg i fred, sier Rønning.

    Han trakk også fram at folk som har engasjert seg i saken hadde skrevet kronikker, arrangert lovlige demonstrasjoner, holdt appeller og skrevet leserinnlegg.

    Likevel hadde ikke regjeringen fått på plass en løsning som fikk menneskerettighetsbruddet til å opphøre.

    Aktoratet la fram påstand om at Fosen-aksjonistene bør straffes med bøter på 6000 kroner hver, eller fengsel i seks dager.

    12. april forkynnes dommen til de tiltalte.

  • 13 kunstnere fra Nordland får Statens kunstnerstipend

    12.000 kunstnere i alderen 20-80 år søkte om å motta Statens kunstnerstipend. Av dem har 13 fra Nordland fått det gjeve stipendet:

    Kristine Larmo

    Lasse Marhaug (bildet)

    Fredrik Tjærandsen

    Markus Johnsen Thonhaugen:

    Astrid Felicia Ardagh

    Thoralf Fagertun Karoline

    Una Moen

    Marianne Lauritsen

    Truls Krane Meby

    Cathinka Mæhlum

    Pernille Øiesvold Øien

    Marie Kristine Skogvang-Stork

    Mia Tian Stenbro

    Utvalgsleder i Statens kunstnerstipend, Arnfinn Bjerkestrand, forteller at det var hard konkurranse for å motta stipend.

    – Vi har 120 representantar i 23 komitear som har vurdert søknadene. De har gjort tøffe prioriteringer og svært mange kvalifiserte søkerere får avslag.

    Lasse Marhaug
    Foto: Presse