Hopp til innhold

Jan Garbarek på radio og TV

Han platedebuterte 20 år gammel i 1967, men Jan Garbarek fra Momarken i Østfold slutter ikke å forundre og fascinere. Dagens 66-årige Jan bare vokser -som saksofonist, låtskriver, artist og verdensborger. På sitt siste konsertprosjekt forener han India, Brasil, Tyskland og Telemark til et musikalsk uttrykk som intet publikum kan forbli uberørt av.

Jan Garbarek med fløyte
Foto: Torstein Vegheim / NRK

Konsertanmeldelse: Jan Garbarek Group på Maijazz

Konserten på 25-årsjubileet til årets Maijazz ble en slik suksess at det øyeblikkelig ble satt opp ekstrakonsert i den nye Fartein Valen-salen i Stavanger. Og selv den ellers så mediesky Garbarek følte nok at noe spesielt var i ferd med å skje – siden han plutselig og uventet ønsket både NRK Radio og Fjernsyn velkommen. Resultatet blir i disse dager alle Norges ører og øyne til del, en to timers uavbrutt totalopplevelse som tar oss til de store dyp og høyder.

Jan Garbarek og Yuri Daniel
Foto: Torstein Vegheim / NRK

Ekstatisk

Jan Garbarek skaper straks den lyttende stillhet, lavmælt på tenorsaxen med en selvkomponert hymne. Så griper han sopransaxen og løfter oss i latinrytme til en tenksom glede som bare stiger mot en utrolig dialog med Indias perkusjonsmester Trilok Gurtu. Og det bare øker på til det ekstatiske, som allikevel er gjennomkontrollert og strukturert til minste detalj.

Jan Garbarek og Trilok Gurtu
Foto: Torstein Vegheim / NRK

Brasil og Telemark

Så ned til en annen sort stillhet hvor den brasilianske bassist Yuri Daniel til de grader tar utfordringen, før Garbarek bringer hele verdenslaget sitt til Heddal med Stolt Øli, en gammel telemarksvise som stortrives i sin nye tolkning.

Etter mange år som Garbareks lojale men noe anonyme medspiller står også den tyske pianist Rainer Brüninghaus her fram som en virkelig original og kreativ solist. Samspillet i kvartetten er imponerende – stramt og presist, løst og ledig på samme tid gjennom finger- og halsbrekkende temaer og improvisasjoner som spilles med den største selvfølge.

Jan Garbarek Group diskuterer
Foto: Torstein Vegheim / NRK

Magien

Og her er kanskje nøkkelen til Garbareks magi: For han er aldri virtuos for virtuositetens skyld, den er alltid underlagt sitt overordnede mål – å skape grensesprengende musikk som berører. Derfor forstår jeg faktisk at Jan Garbarek nærmest konsekvent takker nei til å la seg intervjue. Han sier jo alt i musikken, og han gjør sin livsoppgave klar nok i avslutningsnummerets tittel - Mission: To be where I am.

  • Jan Garbarek Group på Maijazz i Stavanger
  • Radio: NRK P2 tirsdag 10/12 kl 19.30
  • TV: NRK2 fredag 13/12 kl 21.30
    Jan Garbarek Group på Maijazz
    Foto: Torstein Vegheim / NRK

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters