En ny britisk studie, basert på 1200 testpersoner, slår fast at bleke personer har færre D-vitaminer enn folk med en annen hudtype.
– Men forskerne kan ikke konkludere med at bleke personer har en dårligere evne enn andre til å produsere D-vitaminer i huden, sier postdoktor Kristin Holvik ved Folkehelseinstituttet.
LES OGSÅ:
Har dårligere D-vitaminstatus
– Er det slik at bleke mennesker trenger mer D-vitaminer enn andre?
– Ja, utifra denne undersøkelsen er det en mulighet og en konsekvens som følge av at de har en dårligere D-vitaminstatus enn folk med en annen hudtype. Men andre studier har derimot vist det motsatte; at folkeslag med mørkere hudfarge har lavere vitamin D-status, svarer Holvik.
Solen setter fart på kroppens produksjon av D-vitaminer. Det kan motvirke kreft og mange andre sykdommer.
LES OGSÅ:
– Er et overraskende resultat
Folkehelseinstituttet er overrasket over forskningsresultatet.
– Har man lys hud, har man færre pigmenter og større evne til å utnytte disse UV-strålene fra solen som kroppen trenger for å produsere D-vitaminer. Men nå har forskerne funnet ut at lyshudede har en dårligere D-vitaminstatus enn folk med en annen hudtype, sier Holvik.
Sol er den beste D-vitaminkilden for mennesker, men enkelte bleke personer klarer ikke å få et høyt nok opptak av D-vitaminer, uansett hvor lenge de sitter i solen, står det på nettsiden til BBC.
LES OM UNDERSØKELSEN HER: www.bbc.co.uk/news/health-15151930
Sitter kanskje for mye i skyggen
Hvorfor bleke personer har en lavere dose med D-vitaminer i blodet, vet ikke de britiske forskerne. Men årsaken kan være at lyshudede i større grad enn andre unngår solstråler.
– Forskerne har en teori om at bleke personer er mindre ute i solen enn andre, samt at de er mer i skyggen og bruker høyere solfaktor – og dette hemmer produksjonen av D-vitaminer i kroppen, sier Holvik.
– Hvorfor er det viktig å ha tilstrekkelig med D-vitaminer i kroppen?
– For å ta opp kalsium vi får fra mat, og for å opprettholde et sterkt skjelett, svarer hun.
Vitamin D finnes i tran og fet fisk, som for eksempel makrell, torskerogn, sild, laks og tunfisk. D-vitaminbehovet kan også dekkes ved hjelp av kosttilskudd.