Foto: Silje Østmoe og Kjell Herning
Vi har drukket tran her i landet i 150 år. Minst. Veien til den norske folkehelsa går liksom gjennom tranflasken.
Tran som vidundermiddel
- Etter at man fikk den raffinerte tranen, som Møller oppfant, så er det jo blitt et slags medisinsk vidundermiddel, sier professor Jan Ivar Pedersen ved Institutt for ernæring ved Universitetet i Oslo.
- Det er hensynet til D-vitamin som til alle tider har vært den viktigste begrunnelsen til å bruke tran.
Torskelever
Det var særlig da man oppdaget at tran laget av torskelever inneholdt A og D-vitamin, denne drikken fikk status som medikament. Den kunne helbrede engelsk syke, en skjelettsykdom som særlig rammet barn.
I nyere tid har vi oppdaget at tran er rikt på Omega 3-fettsyrer, som er viktig for å beskytte oss mot hjerte/kar-sykdommer.
Alternativer
Nå er det ikke bare i tran det finnes D-vitamin og Omega 3. Det finnes alternativer, for de som synes det er vanskelig å drikke tran.
Vi kan klare oss uten tran hvis vi setter sammen kosten på en god måte. Et par middager fet fisk i uka, kan gi oss de gode fettsyrene. Dessuten er det tilsatt D-vitamin i enkelte matvarer som smør, margarin og melk. Vi kan også ta tabletter med konsentrert fiskeolje i kapsler. I tillegg kan vi kjøpe vitaminpiller.
Sol på naken hud
En annen viktig kilde for D-vitamin er solen. Når sollyset treffer naken hud, dannes det vitamin D i huden. D-vitamin, som egentlig virker som et hormon, stimulerer opptaket av kalsium i tarmen. Og D-vitamin og kalsium trenger vi for benhelsens skyld. Men det dannes bare D-vitamin i huden fra mai til september her i landet. Når solen står høyest på himmelen.
D-vitaminmangel forekommer også i sydligere land, rundt Middelhavet, i Afrika og på det indiske kontinent. Det skyldes at folk av religiøse og kulturelle årsaker dekker seg til, og at mørkere hud trenger mer sollys for å lage vitamin D.
Mer D-vitamin!
- Inntaket av D-vitamin er lavt i befolkningen som helhet. Det viser alle kostundersøkelser her i landet, sier Jan Ivar Pedersen.
Derfor har nordiske fagfolk i sommer vedtatt å anbefale at den daglige dose D-vitamin for den voksne befolkningen blir økt med hele 50%, fra 5 til 7½ mikrogram per dag.
For barn og eldre mennesker er anbefalingen som tidligere.
Det er benhelsa vår som skal bli bedre på denne måten. Risikoen for å få slike plager som benskjørhet og lårhalsbrudd i voksen alder er for stor, mener fagfolkene.
Det kan bli for mye
Hvordan vi skal få mer D-vitamin? Vi kan spise mer fet fisk. Myndighetene kan øke vitaminiseringen av matvarene. Og flere av oss kan ta tran, i ulike former, etter smak og behag og lommebok. Men det kan også bli for mye.
Klarer vi å få i oss nok vitaminer gjennom kostholdet? Tirsdag kan du stille spørsmål til professor Jan Ivar Pedersen.
Nettmøte om vitaminer
- Både A og D-vitamin er fettløslige vitaminer det kan bli for mye av, sier Pedersen. Hvis vi sverger til den gamle helsedrikken på de grønne flaskene, så anbefaler Pedersen en spiseskje tran daglig. Men det er tilstrekkelig!
Har du spørsmål om vitaminer? Tirsdag svarer professor Jan Ivar Pedersen på dine spørsmål om vitaminer.
Her kan du følge nettmøtet om vitaminer