Tror du mørke brød er de groveste og sunneste? Tro om igjen! Fargen spiller liten eller ingen rolle når brødkvalitet skal vurderes.
- Og brød med korn og frø på toppen er heller ikke nødvendigvis så sunt, sier brødeksperten Wenche Frølich. Hun er professor i mat og ernæring, og har på oppdrag fra FBI testet kvaliteten på Norges ti mest solge brødtyper.
Vet du hva du kjøper?
I butikker og bakerier kan du velge mellom mengder av merker og typer i brødhyllene. Vi har sett nærmere på de ti mest populære brødene fra storprodusentene Bakers, Goman og Mesterbakeren.
Brød som hver eneste dag fyller tusenvis av norske matpakker og frokosttallerkener. Hvor sunne er de? Får du det du tro du kjøper?
- Det viktigste man bør se etter når man vil kjøpe sunne grovbrød er andelen sammalt mel. Den bør utgjøre minst 50 prosent av melmengden, forteller professor Frølich.
- Og så må du altså ikke la deg lure av fargen. Mange mørke brød er tilsatt maltmel for å gi den "riktige" fargen, men det er i så fall ingen indikasjon på grovhet og høy kvalitet.
Skala på posen
Det er enkelt å sjekke grovheten på brødet før du kjøper. De fleste posene er merket med en skala som viser andelen sammalt mel eller hele korn.
I fint brød er under 25 prosent av melet sammalt, mens halvgrovt har inntil 50 prosent. Grovbrødene har 50 - 75 prosent, og ekstra grovt brød minst 75 prosent av det gode melet.
I Forbrukerinspektørenes brødtest er det tommelen opp for brød med mye sammalt mel. Og minus til de brødene som inneholder maltmel og gluten.
Her er testresultatet: