Hopp til innhold

Gode tips for påskeplenen

Sen påske og behagelig temperatur gjør at hageeiere kan gi gressplenen en bråstart nå.

Våronn på plenen

Brukt kraft når du raker, slik at gressrøttene får luft. Og reparer hullene i plenen nå. Bruk jord fra sekk, og så til med reparasjonsblanding eller en vanlig plenfrøblanding.

Foto: Marianne Utengen / montasje

Hvis plenen din er skrinn etter vinterens herjinger, er tiden kommet for å gi den en kjærkommen oppfriskning.

– Ettersom påsken kommer sent i år, og fordi det var veldig mildt i store deler av landet for et par uker siden, er det duket for å gjøre mer hagearbeid enn vanlig i påsken, sier gartner Marianne Utengen i Hageselskapet.

– I mange hager er plenen det første man bør gjøre noe med, sier hun til NRK.no.

Hvis du vil unngå leire rundt huset, bør du ifølge gartneren være forsiktig med å tråkke for tidlig i vått gress.

– Men når vannet fra snøsmeltingen er borte, kan du finne fram riva og sette i gang. Akkurat nå er det viktig å fjerne gamle gressrester slik at røttene får luft. Derfor skal man ta i når man raker, understreker Utengen.

– Og hvis man har skjemmende dumper i plenen, eller steder uten særlig gressvekst, er det på tide å reparere.

Marianne Utengen

Gartner Marianne Utengen har gode tips for vårpuss i hagen.

Foto: Colin Eick

– Bruk en sekk jord blandet med litt sand. Rak blandingen godt ned slik at det blir god kontakt, og klapp til med riva. Deretter sår du med gressfrø, gjerne en såkalt reparasjonsblanding som spirer raskt, sier hun.

– Ikke gjødsle nå

Gartneren minner om at du bør vente med å gjødsle plenen inntil gresset har begynt å gro.

– Man bør aldri gjødsle en brun plen. Det er dyrt for deg og dumt for miljøet. Planter som ennå ikke er i vekst trenger ikke «vitamintilskudd», sier Utengen.

Tynt jordsmonn er ofte et problem, spesielt i hagene ved nybygde hus. Du kan enkelt fikse det ved å dresse, som fagfolkene kaller det. Å dresse kan være en smart investering i påskeferien.

– Da raker du ut noen sekker jord oppå gresset. Husk å fjerne de tørre gressrestene fra i fjor, før du raker den nye jorda ned i plenen. På den måten får du et tykkere og frodigere jordsmonn, sier Marianne Utengen.

Hun minner om at dette bør gjøres nå. Om få uker er det for sent, i hvert fall i Sør-Norge. Derfor er årets påske en perfekt tid for å gjøre jordsmonnet tykkere.

– Meitemarken vil snart dra det nye laget ned i den gamle jordbunnen, noe som gir gode vekstforhold. Meitemarken er hagens viktigste hjelper. Nå har også den startet sin sesong, forteller Utengen.

Finn fram komposten

Våronn i hagen

Klipp forsiktig, slik at de nye skuddene ikke skades. Her er det en stormarikåpe som får vårstell.

Foto: Snorre Utengen

For hageeiere som ikke er så opptatt av gress og plen, bør bedene være det viktigste akkurat nå.

– Klipp vekk visne og stygge planterester fra i fjor. Du kan også sjekke forsiktig om de løsner eller knekker lett når du beveger på dem. Men ikke dra hardt, for da risikerer du å røske opp årets tilvekst også. Bruk helst saksa.

– Bed med blomstrende vekster bør få jorda forbedret med kompost. Hvis du ikke har egen kompost, bruker du kugjødselkompost som selges i sekker. Og bruk mye! Det er ingen grunn til å være gjerrig med komposten i blomsterbed. Plantene trives best i god jord, sier Utengen.

Hakk komposten ned i jorda samtidig som du fjerner de gamle planterestene. Avslutt med å lage fine kanter i bedet.

– Da har du lagt et flott grunnlag for en ny fin blomstersesong, sier gartneren.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Staudebed

Staudebed før og etter vårpussen.

Foto: Marianne Utengen / montasje

– Kalk fjerner ikke mose

På denne tiden av året får Utengen mange spørsmål om hvor mye kalk man bør bruke for å bekjempe mose i hagen.

– Svaret er at man som oftest ikke blir kvitt mosen med kalk. I ni av ti tilfeller er årsaken skyggefulle forhold, vannsig eller mangel på gjødsel. Eller en kombinasjon av dette.

– Mosen trives i skygge. Derfor er det ofte mest av den på skyggefulle nordsider. Skyggen fra trær kan også være et problem. Å fjerne noen greiner nederst på stammen kan hjelpe.

– Det beste rådet er likevel at gjødsling gir mer plen og mindre mose. Når du gjødsler er det lurt å variere mellom ulike typer gjødsel: noen ganger organisk, andre ganger kunstgjødsel. Det fins et utall å velge blant.

– Men du skal altså ikke gjødsle plenen før gresset er i skikkelig vekst, sier Marianne Utengen.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)