Hopp til innhold

Programlederen ble kvitt lusa

Puls-programleder Helene Sandvig og datteren tar frem kammen, og våger å snakke om det. Her er de gode rådene mot hodelus.

Lus Puls-Helene

Folk snakker om ereksjonssvikt og hemoroider, men ikke om lus. Det sitter tydeligvis langt inne. Men programleder i Puls Helene Sandvig og datteren Vilma valgte åpenhet.

Foto: Lars Karelius Noer / NRK

– I vår familie er det veldig vanlig. Vi har i hvert fall hatt det fem ganger, sier Puls-programleder Helene Sandvig, som ikke er redd for å fortelle om det kløende problemet som mange opplever.

– Første gang er det ganske traumatisk. Tanken på at små kryp har tatt bolig i hodet ditt er ekkel. Men når du har hatt det noen ganger så blir du litt mer avslappet, legger Helene til.

Synes det er flaut

I familien Jahren Sandvig er det tre jenter pluss Helene som alle har langt hår. Da blir det mye jobb å bli kvitt hodelusen, i tillegg til at det er dyrt å kjøpe inn lusekur til hele familien gjentatte ganger. En lusesjampo kan eksempelvis koste godt over 200 kroner.

Vilma er den eldste av de tre døtrene. Hun synes det først og fremst er irriterende å ha lus.

– Det klør og det klør og det klør. Det er bare utrolig irriterende. Og litt flaut, sier hun.

– Hvorfor er det flaut?

– Fordi du vil ikke at andre skal tenke «æsj, jeg vil ikke være med deg som har lus, for da kan jeg bli smitta», sier Vilma.

Men moren synes ikke man skal være flau over det.

– Det handler om at det er noe som smitter fra en person til en annen. Da er det bedre at man snakker om det og sier fra til sine nærmeste omgivelser, i stedet for å late som ingenting og håpe på det beste, sier Helene.

Trodde lus var bananflue

Helene og Vilma er ikke alene om å få hodelus. I familien Lybak Greve ble de små blodsugerne oppdaget ved en tilfeldighet.

– Da jeg skulle ta på Olivia ei jakke, så jeg at det var noe som kravlet i tinningen. Først tenkte jeg at det var en bananflue. Men da jeg så beina forsto jeg at det var lus, forteller Marthe Lybak Greve som er mor til tre år gamle Olivia.

Og da Marthe sjekket seg selv, fant hun også lus og luseegg. Da ble det lusekur på både mor og datter.

– Det var veldig ekkelt. Det er jo noe som kravler i håret. Jeg ble litt hysterisk. Jeg begynner å klø bare jeg tenker på det, forteller Marthe.

Marthe Lybak Greve sjekker kam

Marthe Lybak Greve og datteren Olivia er spent på om de vil oppdage nye lus i håret.

Foto: Tora Krogh / NRK

Sto frem på Facebook

Selv om Marthe syntes det var ekkelt å oppdage lus, synes hun ikke det var noe flaut å fortelle andre om det.

– Jeg skrev det på Facebook. Da fikk jeg raskt informert de jeg har vært sammen med i det siste om at vi hadde fått lus. Og så fikk jeg samtidig mange gode råd, sier Marthe.

– Hva tenker du om de som kvier seg for å fortelle om det?

– Nå er lus så vanlig at det ikke kan være flaut å si ifra. Det er som å få magesjau eller en hvilken som helst annen vanlig sykdom, sier småbarnsmoren.

Nå regner hun med at hun er lusefri, men skal ta en ny lusekur om ti dager for å kvitte seg med eventuelle nyklekte lus – der eggene kan ha overlevd første behandling.

En av to får lus

Lus er blitt svært vanlig blant skolebarn

SE VIDEO: Insektforsker Preben Ottesen mener det fortsatt henger igjen myter om at lus har med hygiene å gjøre. (Foto: Tora Krogh, NRK)

Til enhver tid har omtrent to prosent av barna på en barneskole i Oslo lus. Og før de er ferdig med barneskolen har om lag halvparten av elevene hatt lus en eller annen gang. Det forteller insektforsker og avdelingsdirektør Preben Ottesen ved Folkehelseinstituttet.

– Det kan gå fra to til fire måneder fra du har fått lus til du merker det og begynner å klø. Da har du rukket å smitte mange, sier Ottesen til NRK Puls.

– Selv om du behandler det med en gang og blir kvitt lusa selv, hjelper det ikke hvis de andre du har smittet ikke vet det. Da smitter de deg tilbake igjen, forteller han.
Dette er de to viktigste våpnene mot lus:

1. Lusekammen

Bruker du lusekam regelmessig, for eksempel en gang i måneden, vil du oppdage lusa mye tidligere og unngå å smitte andre før du selv oppdager det.

2. Åpenhet

Det gjelder å få fortalt dem du kan ha smittet så raskt som mulig at du har oppdaget lus.

– De som unngår å fortelle at de har fått lus, er lusas beste venn. Og de som sier det til andre, er lusas verste fiende, sier forskeren.

Myter om lusesmitte

Olivia

Da Marthe oppdaget lus på Olivia og seg selv fortalte hun om det på Facebook.

Foto: Tora Krogh / NRK

Preben Ottesen tror noe av tabuet rundt lus henger igjen fra gamle dager da en annen lusetype herjet.

– Da hadde vi kroppslusa som la egg i klær. De som fikk kroppslus gikk i de samme uvaskede klærne i ukevis.

– Hodelusa derimot finner vi igjen i skinnende rene hoder. Den trives like godt hos fattige som hos rike, forklarer Ottesen.

Mye av hysteriet noen kjenner på når de oppdager lus er unødvendig. For det finnes mange myter om hvordan lus smitter:

  • Smitter ikke via klær

Det er minimal fare for at lus smitter hvis barn bytter lue. Det samme gjelder om klær fra noen med lus henger ved siden av klærne til andre.

– Lusa er spesialdesignet for å leve i hår, der den klatrer som apekatter i tauverk. Kommer den i ull eller bomull så klarer den ikke å bevege seg. Den forlater ikke et hode frivillig, sier Ottesen.

  • Hopper ikke

Lusa kan verken hoppe eller fly, men den kan krabbe raskt.

  • Rundvask og nedfrysing hjelper ikke

Å fryse ned sengetøy, eller rundvaske huset, gir deg et rent hus. Men det hjelper ikke noe mot lusesmitte.

– Det som faller ned av lus på puta er døde eller døende lus. De vil ikke kunne smitte til et nytt hode. Lusa har imidlertid avføring og det kan være en grunn til å vaske sengetøy, men ikke for å bli kvitt luseplagen, sier insektforskeren.

Hår mot hår

Lus

Ett av to barn i Oslo får lus innen de har fylt 11 år.

Foto: Preben Ottesen / Nasjonalt Folkehelseinstitutt

Det er når hår kommer i kontakt med hår at lusa kan krabbe fra det ene hodet til det andre.

– Mellom barn som klemmer og slåss er smitterisikoen betydelig. Da blir lusa glad. Direkte hårkontakt er den eneste smitteveien, forteller Ottesen.

For å bli kvitt lusa er det vanlig å bruke ulike lusekurer, kjemiske midler som man får kjøpt på apoteket.

Og vi kjøper stadig mer. De siste tre årene har det norske salget av lusemidler. økt med hele 67 prosent

– Men når det er snakk om små barn kan man vurdere barbering. Er håret under fem mm langt har lusa små sjanser til å overleve, sier forskeren.

– Bruk lusekam

Da er det bedre å bruke kreftene sine på forebygging. Det betyr regelmessig bruk av lusekam. Altfor få foreldre sjekker barna og seg selv.

– Det er kun hyppig sjekking som vil kunne bryte syklusen. Gjerne at man blir enige om når det skal sjekkes. I gamle dager var det mange som sjekket hver lørdag. Får man det til en gang i måneden er mye vunnet, sier Ottesen.

– Kan mange ha lus uten å vite om det?

– Vi hadde en mor som var fortvilet over at barna fikk det igjen og igjen. Da sjekket vi om hun selv hadde lus. Og det hadde hun. Det var hun som hadde smittet barna sine, sier insektforskeren.

Har det gått en tid etter at man har fått lus, kan det være lett å glemme at man bør sjekke med lusekam. Regelmessig sjekking krever tålmodighet, og det gjelder å gjøre det til en kosestund med barna.

Helene og Vilma bruker lusekam

Vilma synes det er behagelig når mor Helene Sandvig setter i gang med lusekamming.

Foto: Lars Karelius Noer / NRK

Som massasje

Helene Sandvig og jentene hennes bruker lang tid på å kamme. Da setter de seg gjerne foran tv-en eller nettbrettet, og kammer i over en time.

– Det er egentlig litt deilig. Litt som massasje, forteller Vilma Jahren når mamma Helene setter i gang sin jakt på lus og luseegg med lusekam og hodelykt.

– Vi har hatt alle størrelser, fra små nymfer til store rugger. Da tenker jeg at du har vært der lenge, smiler Helene, og legger til:

– Jeg er ikke flau for å si at jeg har lus, men jeg vil ikke ha det. Det er irriterende, og det er dyrt. De må le herfra til banken de som har funnet opp disse lusemidlene.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)