Hopp til innhold

Du får ikke hodelus av å prøve andres lue

Norge er inne i høysesongen for hodelus. Slik unngår du de plagsomme smådyra.

Hodelus

Denne lite fotogene krabaten sprer seg akkurat nå på norske skoler og i barnehagene. Preben Ottesen på Folkehelseinstituttet mener norske foreldre er altfor dårlige på å sjekke barna sine.

Foto: Wikimedia/Gilles San Martin

September og oktober er månedene i året det selges suverent mest lusemidler over disk i norske apoteker, og det er en vedvarende epidemi vi ikke klarer å kvitte oss med.

Preben Ottesen ved senter for nasjonalt smittevern på Folkehelseinstituttet er ikke nådig mot norske foreldre.

– Norske foreldre er flinke til å varsle andre foreldre når ungene først har fått lus, men det er ett punkt der de får stryk. Norske foreldre bør spørre seg selv hvor ofte de leter etter lus på barna sine. Slik det er nå, sjekker de ikke før det er lus på barna, sier Ottesen.

LES OGSÅ: Behandler hodelus for 25 millioner
LES OGSÅ: Dette er mytene om hodelus

Over halvparten smittet før de er elleve

Preben Ottesen

Avdelingsdirektør ved Avdeling for skadedyr ved Folkehelseinstituttet, Preben Ottesen.

Foto: Folkehelseinstituttet

Til enhver tid går 1,6 prosent av norske barn rundt med hodelus, og ifølge beregninger fra Folkehelseinstituttet vil sju prosent av norske barn få lus i løpet av året. Når barna blir elleve år gamle, vil halvparten av gutter og seksti prosent av jenter ha hatt hodelus i løpet av livet. Det mener Ottesen er mer enn nok til å karakterisere det som et folkehelseproblem.

Noe av utfordringen ligger i at det gjerne går to til tre måneder til luseinfeksjonen begynner å klø. Da har gjerne ungene vært på utenlandsferie i sommerferien, og infeksjonen har gått ubemerket hen de første ukene av skole og barnehage.

– I mellomtiden har de smittet veldig mange andre. Når ett barn blir behandlet for hodelus, blir de gjerne smittet tilbake av barna de selv har smittet, og så videre. Selv om lusemidler er veldig effektive, går det ikke an å si at de kan utrydde lusa, først og fremst på grunn av gjensmitten fra de andre barna, sier han.

LES OGSÅ: – Myndighetene ba om luseeksplosjon
LES OGSÅ: Flaut med lus

– Sjekk minst én gang i måneden

Men hvordan skal man komme lusa til livs? Ottesen vil først og fremst at norske foreldre blir langt flinkere til å sjekke barnas hodebunn, minst én gang i måneden. I gamle dager ble unger på landsbygda sjekket hver lørdag, men ifølge Ottesen er det i overkant.

Men om det kribler i hodebunnen mens du leser dette, er det liten grunn til bekymring. Norske barn er blant de minst lusebefengte i verden. Forskning fra andre deler av verden forteller om lus ved 20 prosent til 50 prosent av alle barn. Selv i Belgia hadde åtte prosent av barna lus – seks ganger større andel enn i Norge.

Men hva gjør man når barnets bestevenn har fått lus?

– Foreldre må sjekke sine barn for hodelus minst én gang i måneden. Da går man over vått hår med en lusekam. Gre systematisk med kammen, og tørk den mellom hvert drag. Lus vil virke livløse når de er våte, men kvikne til når de tørker, og da bør man behandle med lusemiddel i tillegg, sier Ottesen.

LES OGSÅ: Hodelus smitter ofte samme familie på nytt
LES OGSÅ: Kan «Fido» gi deg hodelus?

Smitter neppe via lua

Lusa er omgitt av en del myter, og mange av dem har vist seg vanskelige å kvitte seg med. Som at lusa smitter når barn bytter luer.

– Det er en myte ja, og det kan ikke helt utelukkes at de smitter vie hodeplagg, men lusa holder seg nær hodebunnen, der det er mat. Når man finner lus i luer, dreier det seg om døde eller døende lus, som ikke klarer å holde seg fast lenger, sier Ottesen.

Han fortsetter:

– Jeg har hørt historier om foreldre som kritiserer skolene for at de lar ungenes klær henge på knagger ved siden av hverandre, ut fra en forestilling om at lus nærmest hopper fra plagg til plagg. Det stemmer ikke, sier han.

– Mange tror at lusa hopper og flyr, og at man må vaske ned hele leiligheten når barna har fått lus. Det er sikkert hyggelig med ren leilighet, men det hjelper ikke mot lusa, sier han.

Sjekk barnas bestevenner

Det som derimot skjer, er at lusa gjerne piler over når barna har hodene sammen. Da er de til gjengjeld raske.

– Når ett barn i en barnehage eller i en skoleklasse har lus, bør alle sjekkes, spesielt barna som barnet med lus har mest kontakt med. Det betyr at også søsken og foreldrene bør sjekkes, sier Ottesen.

LES OGSÅ: Foreldre skyld i spredning av lus
LES OGSÅ: Selv zoologen synes disse dyrene er vemmelige

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)