Hopp til innhold

Kjempevekst i salg av lusemidler

Salget av lusemidler går til værs. Men det finnes flere måter å bli kvitt lusa.

Hodelus

Fra 2010 til 2013 økte salget av lusemidler med 40 prosent i Oslo, 67 prosent på landsbasis og 73 prosent i Akershus.

Foto: M. Motzfeldt Laane / SCANPIX

Vi kjøper stadig mer midler for å bli kvitt lus. Fra 2010 til 2013 økte salget av lusemidler med 40 prosent i Oslo, 67 prosent på landsbasis og 73 prosent i Akershus.

Det viser tall fra Apotekforeningen og gjelder lusemidler, både legemidler og salgsvarer.

Ved Eiksmarka barnehage i Bærum er de nå så lei av hodelus hos barna, at de truer med å stenge dørene hvis det dukker opp nye tilfeller, skriver Budstikka.

– Ikke få panikk

– Det er veldig viktig at vi ikke får hysteriske tilstander rundt det her. Det er for eksempel ikke nødvendig å vaske hus fra gulv til tak, som mange gjør. De sliter seg bare ut helt nødvendig. Det man skal gjøre er å behandle de personene som har hodelus, sier Bjørn Arne Rukke forsker ved Folkehelseinstituttet.

– Hva med å legge sengetøy i fryseboksen, er det nødvendig?

– Det kan man gjøre, men det er litt unødvendig. Det er ikke mange lus som kommer seg over på sengetøyet. Hodelusa vil jo først og fremst sitte på hodet til folk. Hvis den ikke er skadet eller svekket, vil den ikke forlate hodet. De lusene som er kommet dit er så svekka at de vil dø i alle fall, fortsetter Rukke.

Kan ikke hoppe eller fly

– Hvordan kommer de seg fra hode til hode?

– De hopper ikke, men de kryper fra et hårstrå til et annet. Og det innebærer at man må ha hode-til-hode-kontakt for at hodelusene skal kunne krabbe fra et hode til et annet. Dette er det forsket på, om lus kan spres via gjenstander. Men det er lite sannsynlig. Det er det at man stikker hodene sammen som gjør at man får hodelus.

– Kan du bli smittet hvis du låner ei lue?

– Det kan skje, men den risikoen er veldig liten. Det er fysisk kontakt fra hår til hår som gjør at lus kan krabbe raskt over, svarer Bjørn Arne Rukke.

Skoler og barnehager til aksjon mot hodelus

Å gre håret med lusekam hver dag i tre uker, kan få vekk hodelusa.

Foto: Frode Meskau

– Salget av lusemidler har økt med omkring 70 prosent. Betyr det at det er 72 prosent mer lus enn for fire år siden?

– Det vet vi ikke, vi har ikke noen forskningsresultater som sier noe om utviklingen fra år til år. Men i et forskningsprosjekt for 4-5 år siden undersøkte vi hvor mange som hadde lus av innbyggerne i Oslo og noen andre byer. Da fant vi ut at det er få som har lus i et øyeblikksbilde, men at det er mange som har lus over tid.

Les også: Selv zoologen synes disse dyrene er vemmelige

Kam eller barbermaskin

– Hva gjør vi for å bli kvitt dem?

– Har man fått hodelus bør man starte en behandling så fort som mulig. Man kan bruke noen av de midlene som finnes på markedet i dag. Det er også mulig å bare bruke lusekam. Man kan fjerne dem ved å gre med lusekam en gang i døgnet i tre uker. Og den mest dramatiske varianten er barbering. Hvis man klipper håret kortene enn fem millimeter så sies det at lusa ikke trives, fortsetter Rukke.

– Er det virkelig en myte at lus rammer helt uavhengig av hygiene?

– Ja, alle kan få hodelus, avslutter Rukke.