Slik skal superdatamaskinen knekke viruset

Vi har ikke noen kur mot vår kanskje mest utbredte folkesykdom; forkjølelsen. Nå hjelper den sørlige halvkules raskeste datamaskin til i kampen mot den.

Rhinoviruset

Rhinoviruset, den vanligste årsaken til forkjølelse, blir nå simulert i 3D av en superdatamaskin. På denne måten håper forskerne å få vite mer om hvordan medisiner angriper rhinoviruset.

Foto: IBM Research

Forkjølelse har fulgt menneskeheten så lenge vi har eksistert. Voksne får den gjerne én til to ganger i året, og den har spesielt lett for å dukke opp utover høsten og vinteren.

Sykdommen skyldes flere forskjellige virusinfeksjoner i nese og svelg, men oppstår hovedsakelig av rhinoviruset.

Nå skal australske forskere bruke en superdatamaskin fra IBM til å simulere bevegelsene til rhinoviruset i 3D, skriver Popsci.

Tidligere har forskerne bare vært i stand til å simulere deler av virusets bevegelser.

– Kan lede til bedre behandling

Superdatamaskinen forskerne bruker til dette er IBM's Blue Gene/Q.

Denne klarer å etterligne de over tre millionene atomer rhinoviruset har i skallet sitt. I tillegg klarer den å etterligne virusets RNA, pakken med genetisk informasjon som er nødvendig for at viruset skal kopiere seg selv.

– Dette vil gi forskere et mer presist bilde av hvordan medisiner angriper rhinoviruset på et molekylært nivå, og kan potensielt lede til behandling for andre virus i framtida.

Det skrev John Wagner, lege og leder ved IBM Research Collaboratory for Life Sciences i Melbourne, i en bloggpost i går. Forskere herfra, og fra St. Vincent's Institute of Medical Research og University of Melbourne, jobber sammen om dette.

– IBM's Blue Gene/Q er rangert ikke bare som Australias raskeste superdatamaskin, men også som den sørlige halvkules raskeste, skrev Wagner.

Har gitt informasjon om andre sykdommer

Dette er langt fra den eneste datakraften som løser kompliserte oppgaver. En mengde internasjonale prosjekter "låner" datakraft til å kartlegge uløste vitenskapelige gåter.

For å være med på dette melder du deg inn i et prosjekt som for eksempel skal løse vanskelige matematiske oppgaver, og laster ned programvare. Mens skjermspareren din står på, hjelper PCen din med å kartlegge en av disse uløste oppgavene.

3D-simuleringen av rhinoviruset er bygd på informasjon hentet fra en ny medisin mot virus, utviklet av firmaet Biota Holdings LTD i Melbourne. Firmaet har utviklet denne medisinen til folk som kan være i livsfare hvis de blir forkjølet.

Superdatamaskiner har tidligere vært brukt til å bekjempe flere forskjellige sykdommer, som for eksempel epilepsi, kreft og polio.