NRK Meny
Normal

US Air Force lager superdatamaskin av spillkonsoller

Verdens 33. største superdatamaskin er bygd opp av 1760 PlayStation 3-konsoller.

The Condor Cluster

Condor Cluster tar spill på alvor.

Foto: US Department of Defense

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

En spillkonsoll trenger ikke nødvendigvis bare å være en spillkonsoll, det har US Air Force nå bevist en gang for alle. Ved hjelp av 1760 PS3-konsoller har USAs flyvåpen bygd den kjappeste interaktive datamaskina som finnes i USAs forsvarsdepartement.

Fra spill til satellittbilder

PS3

Slik ser PS3en ut i entall - bedre egna for underholdning enn radarforsterkning.

Foto: Mark Lennihan / AP

Superdatamaskina, som har fått navnet Condor Cluster, ble presentert i New York tidligere i uka. Ifølge Physorg skal den brukes til prosessering av satellittbilder, gjenkjenning av mønstre, radarforsterkning, og AI-forskning.

Bruken av PS3-konsoller har flere markante fordeler, en av dem er prisen. Da prosjektet starta for fire år siden kosta én spillkonsoll rundt 2400 kr i USA. Prisen på tilsvarende teknologi, ville vært rundt 60 000 kr per enhet.

Condor Clusters kjerne kosta rundt 12 millioner kroner. Dette er i følge High Power Computing-sjef i USAF Mark Barnell mellom 10 og 20 ganger billigere enn et tilsvarende system bygd av innkjøpte datakomponenter.

I tillegg forteller Barnell til Physorg at PS3-varianten bare bruker en tidel av strømmen som ei vanlig superdatamaskin ville brukt.

Forsvarsdepartementes kjappeste

PlayStation 3-konsollen er den tredje i rekka av Sonys spillkonsoller, og har siden lanseringa i 2006 blitt solgt i over 40 millioner eksemplarer. Blant spilsuksessene finner vi titler som Gran Turismo 5, Call of Duty: Modern Warfare 2, Uncharted 2 og MotorStorm - som alle finnes i over tre millioner hjem.

Mikroprosessoren er på 3,2 GHz, og når du kobler sammen 1760 konsoller får du ei maskin som analysere høyoppløselige bilder ekstremt kjapt - vi snakker om milliarder av piksler i minuttet.

I tillegg kan den utføre 500 billioner TFLOPS -floating point operations per sekund -noe som gjør den til forsvarsdepartementes kjappeste interaktive datamaskin.

Skulle du få lyst til å bygge ei sånn maskin på egen hånd, kan du bare gjøre det med de eldre PS3-modellene. Den nye slim-versjonen aksepterer nemlig ikke Linux-installasjon, noe som er nødvendig for å koble flere konsoller sammen.