- Lavkarbo har gått for langt

– Jeg var ikke klar over hva jeg satte igang, innrømmer Fedon Lindberg i dag. Han er svært skeptisk til det han kaller ekstreme lavkarbodietter.

Video Fedon Lindberg advarer mot ekstrem lavkarbodiett

Fedon Lindberg ble overrasket over all oppmerksomheten han fikk da han lanserte Fedon-dietten i 2002 - et karboredusert kosthold. Nå er han blant de mer moderate lavkarbo-entusiastene.

Fedon Lindberg

Fedon Lindberg spiser frukt med god samvittighet.

Foto: Erik Hannemann

– Jeg tror at nå har mange forsøkt lavkarbo, og de har sett at det virker. Men de har også sett at den ensidige fettfokuseringen ikke er veien å gå, mener Fedon Lindberg.

For nordmenn flest er han kjent som legen som tok fra oss poteten, etter at han i 2002 lanserte Fedon-dietten og oppfordret oss til å kutte ned på inntaket av brød, poteter og pasta.

– Jeg synes lavkarbo i dag har gått for langt, sier Fedon Lindberg til NRK.

Advarer mot ekstrem lavkarbo

De aller fleste som sliter med overvekt, trenger ikke dietter som reduserer karbohydrater til et minimum, mener Fedon Lindberg.

– De kunne oppnådd det samme ved å spise langt mer balansert. Men enda viktigere - det vil også gi dem en god helse på sikt, understreker han.

Han er likevel nøye med å ikke bli tatt til inntekt for det tradisjonelle norske kostholdet.

– Høykarbo-kosthold, det nordmenn flest har, er skadelig og farlig, og det er viktig å redusere raske karbohydrater i kosten, understreker Lindberg.

– Men det betyr ikke at man skal gå til de ekstreme lavkarbodiettene, som Atkins og LCHF eller hva de måtte hete, fortsetter han.

Les mer om ekstrem lavkarbodiett her.

– Ubalanserte råd

– Ekstreme lavkarbodietter er ikke balanserte. Men det er heller ikke et kosthold basert på så mye brød som mange nordmenn spiser, legger han til.

– Middelhavskosten, derimot, er mer balansert - og fører beviselig til 45 prosent reduksjon av risiko for hjertesykdom, fremholder han.

Middelhavskost er et kosthold som inkluderer høyt inntak av frukt og grønnsaker, grove kornprodukter og belgfrukter som erter og bønner. Dessuten inngår høyt inntak av såkalt enumettet fett – særlig fra olivenolje.

Les også:

Ekstreme dietter trenger oppfølging

Når man går på ekstreme lavkarbodietter er alt fett lov; bacon og burgere (uten brød) - kjør på. Dette er stikk i strid med helsemyndighetenes råd om kosthold, og Fedon Lindberg er også skeptisk.

– De som har et spesielt problem, med diabetes eller liknende, kan trenge å gå på ekstreme dietter, men det skal i så fall være under medisinsk oppfølging, presiserer han.

– Det kan være bivirkninger ved å følge slike dietter, derfor skal man ikke følge slike råd på egenhånd.

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.