Replikk

Rødt kjøtt kan gi kreft

Kjøttprodukter gir kreft. De som mener det motsatte lytter ikke til verdens beste forskning.

Kjøtt

«WHO konkluderte i 2015 med at det er sannsynlig at rødt kjøtt øker risiko for tykktarmskreft, og at det er overbevisende at ferdigprodukter av kjøtt gjør det», skriver forfatteren og viser til en rekke studier som antyder det samme.

Foto: COLOURBOX

Kronikkforfatterne bak Ytringen Ingen kobling mellom rødt kjøtt og kreft kommer med oppsiktsvekkende uttalelser. Budskapet om at kjøtt ikke er kreftfremkallende er i strid med konklusjoner til i praksis samtlige fagpaneler innen helse i den vestlige verden. Det skal mer enn et museforsøk til å overprøve blant annet WHO sine kunnskapsoppsummeringer.

Forskerne har åpenbart dårlig peiling på epidemiologi – læren om årsaker til sykdom og død – et viktig fag moderne medisin og helsevesen baseres på. Flere professorer ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet har tidligere betvilt de solide konklusjonene til bl.a. WHO om at kjøtt er helseskadelig. Kanskje fordi husdyrfag, veterinærmedisin, mattrygghet og infeksjonsbiologi ikke har noen direkte sammenheng med livsstilssykdommer hos mennesker?

Et enkelt søk på «meat and cancer» viser at mange analyser konkluderer med at kjøtt kan øke risiko for flere typer kreft.

Kjøtt ER kreftfremkallende

Det er nettopp WHO som i 2015 konkluderte med at det er sannsynlig at rødt kjøtt øker risiko for tykktarmskreft, og at det er overbevisende at ferdigprodukter av kjøtt gjør det. I 2007 konkluderte verdens største kreftforskningsforskningsorganisasjon The Worlds Cancer Research Fund med det samme. Et enkelt søk på «meat and cancer» viser at mange analyser konkluderer med at kjøtt kan øke risiko for flere typer kreft.

Helsemyndigheter og fagpaneler i vestlige land anbefaler derfor til å spise mindre rødt kjøtt, Fire store institusjoner – Worlds Cancer Research Fund, International Agency for Research on Cancer, American Institute for Cancer Research og Harvard School of Public Health – fraråder å spise ferdigprodukter av kjøtt (såkalt bearbeidet kjøtt), både hvitt og rødt, på regelmessig basis. Har de samtlige fagpanelene gjort sine konklusjoner på bakgrunn av uvitenhet?

FØLG DEBATTEN: @NRKYtring på Twitter og NRK Debatt på Facebook.

Mus og mennesker er ikke helt identiske

Det finnes et eget fag om medisinske årsaker til sykdom og død, har ikke forskerne hørt om det? Er det mange nok studier på mennesker der resultatene peker i samme retning, så kan man konkludere med en overbevisende årsakssammenheng.

Selv om det er mange likheter mellom mennesker og mus, så er vi ikke helt identiske.

Selv om det er mange likheter mellom mennesker og mus, så er vi ikke identiske. For å få godkjent nye medisiner må man først gjøre flere studier på mennesker, fordi man vet at dyreforsøk ikke er direkte overførbare til mennesker. Det er bra at kronikkforfatterne prøver å forstå hvilke mekanismer ved kjøtt som fører til kreft, men man skal være forsiktig med å skape inntrykk av at resultater fra museforsøk gjelder sykdomsutvikling hos mennesker.

Kronikkforfatteren er leder for foreningen Helsepersonell for plantebasert kosthold www.hepla.no og blogger på vegetarlegen.no.

Husk at Ytring også er et radioprogram som du kan høre her, eller søndager på P2 kl. 11.