Hopp til innhold

Det beste og verste fra CES - dag 1

LAS VEGAS (NRK.no): Verdens største forbrukerteknologimesse er nå åpna for alle, men noen burde nok vurdert å holde seg hjemme. Se bildene, og les om den første CES-dagen her.

Las Vegas: Helge Carlsen og Erlend Lånke Solbu
Foto: NRK

I to dager har CES vært forbeholdt journalister - og gigantfirmaene.

Vi har sett strømlinjeforma pressekonferanser der Samsung, Sony, Panasonic og Nokia har kasta rundt seg med ny teknologi som skal sette standarden for dem som kommer halsende etter.

I dag er derimot messa åpen for alle som er påmeldt, noe som fører til litt mer spredning i feltet sånn kvalitetsmessig. For å si det pent.

Ruter? Gå til roboten

Det ser ut som om tiden hvor halvnakne damer lå henslengt på panseret i bilannonser ikke helt har sluppet taket. I korridorene på Las Vegas Convention Center går modellpene damer med bar mage, åletrange topper og korte skjørt.

CES 2012

Vi lærte fort at en mann i robotkostyme er mindre imponerende enn en vanlig robot.

Foto: Erlend Lånke Solbu / NRK

De smiler vennlig til alt som er av mannlige kunder, journalister eller analytikere før de på nytt kaster seg ut i en helhjertet dans til lyden av billig teknomusikk.

Det bikker nesten over i at de stjeler fokuset fra produktene de egentlig var ment å skulle promotere.

Var det en ny laptop eller et nettbrett danserne i sølvbikini skulle reklamere for? Og hvorfor har noen engasjert en gitarspillende mann i drapsrobotkostyme for å promotere en trådløs ruter?

Slutt på papiret, igjen

På CES finner du produktene som tar pusten fra deg, en hel del kjedelige ting du har sett fra før og enkelte ting som er så elendige og uten nytteverdi at det i seg selv tar pusten fra deg.

En dame forsøker å lokke oss til å kikke nærmere på en smultringformet høyttaler for Ipod, som angivelig skal gi 3D-lydopplevelse. Lyden fra høyttalerne høres derimot ut som en Twist-pose som raspes mot et rivjern.

I et hjørne har nok en kar kommet opp med det han tror skal være starten på et papirløst samfunn. Noe som ved første øyekast ser ut som et nettbrett er ifølge ham et e-papir som du kan skrive ut på.

Eller det vil si, du overfører et bilde av dokumentet fra datamaskinen din til brettet, og dermed slipper du å bruke papir.

– Hva da når man skal gi fra seg et papir man har skrevet under på, må man da kjøpe et nytt e-papir?

– Nei, da kan du bare signere på skjermen og sende det som e-post, sier selgeren like optimistisk.

Da vi forlater boden hans, stikker han til oss visittkortet sitt. Ironisk nok er det ikke i e-papirform.

Video CES-messe i Las Vegas

Bli med NRK rundt og se på roboter og halvnakne mennesker til lyden av teknomusikk på teknologimessen CES i Las Vegas.

Et hus av vinyl

Det er tydelig at teknologibransjen har tatt miljøet på alvor. Panasonic brukte innledningen av sin pressekonferanse mandag til å snakke om sin solcellesatsing og samlokalisering av hovedkvarteret i en energieffektiv bygning, som blant annet skal gjøre at de unngår unødig bilkjøring mellom de ulike avdelingene.

Samsung lovte å lage tv-er med teknologi som varer lengre, slik at folk slipper å kjøpe ny tv like ofte som i dag.

På CES er det også bygd et konsepthus som skal være både miljøvennlig og energieffektivt.

Huset kan ved første øyekast se ut som hentet ut av en trailerpark, men inne er det riktig så hjemmekoselig med moderne sparepærer og varme og lysstyring via Ipad.

Selve huset er kledd med panel laget av vinyl. Det gir en viss plastikkfølelse å ta på dem, men produsenten hevder at vinyl både holder på varmen og kan ri av en og annen storm.

Saken fortsetter under bildet

CES 2012

Det energieffektive konsepthuset styres av iPader som er felt inn i veggene.

Foto: Erlend Lånke Solbu

Framtida tilhører spionene

Teknologibegrepet favner vidt på CES. Det enkeltstående produktet vi ser oftest er hylster til smarttelefoner. Uten noe mer fiksfakserier - bare vanlige hylster.

Noe vi bare ser ett av er et nettbrett med 3D-skjerm som ikke krever briller, men det er derimot ett for mye. Gadmei har muligens prøvd å være forut for sin tid, men ender opp med en dings de er langt unna å ha teknologi til å backe opp.

3D er uansett, i år som i fjor, en tydelig trend - men ingen av TV-ene vi tester overbeviser i noen særlig grad. Det kan riktignok være sendingene som er flaskehalsen, men totalen er uansett ikke tilfredsstillende.

Et annet konsept som er i vinden er kjørende/flyvende dingser med kamera som styres med smarttelefon eller nettbrett. Vi prøver flere som er både morsomme og frustrerende - enten er vi klønete ellers så har styringssystemene fortsatt litt å gå på. Det er også meget mulig at en kombinasjon av disse er årsaken.

Det er uansett liten tvil om at det blir lettere å være hobbyspion i åra som kommer.

25 kilometer med utstillinger

CES er svært. Enormt svært - 140 000 deltagere gir en pekepinn på størrelsen.

For å se alle utstillingene må du gå 25 kilometer på det teppebelagte golvet. I dag gikk vi kanskje fem. Vi satser på enda litt flere i morgen.

Etterpå kan du lese en ny CES-rapport, og se enda flere bilder - på NRK.no.