Store TVer, nye nettbrett og soldrevet teknologi

Kinesisk Android-TV stjal showet da CES 2012 åpna for pressen.

Las Vegas: Helge Carlsen og Erlend Lånke Solbu
Foto: NRK

Den gigantiske forbrukerelektronikkmessa CES 2012 tjuvstarta i natt norsk tid med CES Unveiled.

Dette er en førvisning for pressen, der noen utvalgte produsenter får presentere sine nyeste produkter et par dager før messa faktisk starter.

Framtidas TV

Kilometerlang kø før portene åpna sier litt om dimensjonene på CES - både antallet nysgjerrige journalister og størrelsen på lokalene som huser teknofesjået.

Trøkket rundt de forskjellige bodene var jevnt over voldsomt, og aller størst foran utstillinga til den kinesiske teknologigiganten Lenovo.

Den 55 tommer store HD-TVen Idea TV er basert på Androids nyeste operativsystem Ice Cream Sandwich, og har vært en av dagens store snakkiser på CES.

En 1,5 Ghz tokjerneprosessor sørger for at alt går kjapt og greit, og brukergrensesnittet ser særdeles lovende ut.

Foreløpig bare i Kina

Smart-TVen styres av to fjernkontroller, én tradisjonell spillkontroll og én med en glatt, trykksensitiv plate som gir deg følelsen av å håndtere et nettbrett på avstand.

Den streamer innhold fra PC, nettbrett, nettsky og telefon trådløst, og en avtale med en svær Shanghai-basert innholdsleverandør gir rikelig med tilgang på on demand-videoer.

Du gjetta det kanskje på "Shanghai-basert" - Idea TV blir i første omgang lansert kun for det kinesiske markedet.

Hvis dette er smart-TV-framtida ser den uansett lys ut, og det vil nok være et spørsmål om tid før denne - eller noe tilsvarende - dukker opp på det vestlige markedet.

Luftig leketøy

Dagens mest iøynefallende - og også et av de mest populære - produkt var Parrots nye quadkopter AR.Drone v2.

Det nettbrett- og smarttelefonkontrollerte leketøyet, som absolutt ikke er forbeholdt barn, har nå et HD-kamera integrert i front.

Videoen kan sendes via wi-fi til alle iOS- og Android-baserte dingser.

Billig og soldrevet

Solcelleteknologi er kanskje ikke siste nytt i seg selv, men denne måten å drive teknoprodukter på var uansett veldig synlig på CES Unveiled.

SolarKindle lader lesebrettet ved hjelp av sollys, mens Eton har lagd en solcelledrevet forsterker/høyttaler som spiller musikken din via bluetooth.

Mest spennende var nok likevel OLPC (One Laptop Per Child)-nettbrettet, som drives ved hjelp av sollys eller ei håndsveiv.

Det 8 tommer store brettet vil koste rundt hundre dollar, og er beregna på barn som ellers ikke ville hatt råd til datateknologi.

Gigantbrett fra 3M

Et annet nettbrett som fikk oppmerksomhet var Lenovos IdeaTab S2. Nøkkeltall: 8,6 mm tykk, 10 tommer stor, og 600 gram tung.

IdeaTab to er et av de første nettbrettene som benytter seg av Androids Ice Cream Sandwich-operativsystem.

3M presenterte en trykksensitiv skjerm av en litt annen størrelse. Riktignok bare en prototyp, men det 46 tommer store "forvokste nettbrettet" i full HD genererte flere heva øyenbryn.

Energisparingsløsninger for hjemmet er tydelig i vinden. Vi fikk se minst tre forskjellige systemer designa for å spare strøm, et av dem var Nest - utvikla av "Ipodens far" Tony Fadell.

Det var ikke alt som ble vist fram på CES Unveiled som var like spennende - gamle dingser i ny innpakning eller med en ny app tok også opp plass.

Uansett var det bare en liten del av alt som skal presenteres i løpet av uka som sto på skue i dag, og det er liten tvil om at teknointeresserte har mye å glede seg til i løpet av uka.

NRK.no er på plass i Las Vegas hele uka, og gir deg alt du trenger å vite om verdens største forbrukerteknologimesse - CES 2012.