Hopp til innhold

Dette er elektronikkbransjens utstillingsvindu

LAS VEGAS (NRK.no): Denne uka samles hele verdens elektronikkbransje i Las Vegas for å presentere årets elektroniske duppeditter og julegaver.

CES 2011 Star Wars på Bluray

Amerikanerne blander show med produktlansering under CES-messa i Las Vegas. Her fra fjorårets lansering av Star Wars på Blu-ray.

Foto: DAN STEINBERG / Ap

Helge og Erlend i Las Vegas
Foto: NRK

Consumer Electronics Show (CES) ble første gang arrangert i New York i 1967 med 100 utstillere og 17.500 deltakere.

Denne enorme utstillingen for elektriske artikler har vokst enormt siden den gang og favner om alt fra vaskemaskiner til smarttelefoner.

Eirik Solheim

Eirik Solheim i NRKbeta.

Foto: Svein Aronsen / NRK
Erik Andersen

Erik Andersen i stiftelsen Elektronikkbransjen.

Foto: Elektronikkbransjen

I 2011 deltok rundt 130.000 utstillere, bransjefolk og journalister i det 150.000 kvadratmeter store Las Vegas convention center i hjertet av kasinobyen.

Det er derfor her teknologigigantene benytter anledningen til å vise fram årets produktnyheter og prototyper på fremtidig teknologi.

– Dette er en av de to viktigste elektronikkmessene på verdensbasis, i tillegg til IFA-messen som arrangeres i Berlin i september, sier Erik Andersen i stiftelsen Elektronikkbransjen.

Representanter for stiftelsen er naturlig nok til stede under årets messe for å få en oversikt over hva som skjer på teknologifronten.

Bedre tv-bilder

Teknologinettstedene har i flere måneder spekulert i hva som kommer til å utpeke seg som de store trendene på årets messe.

Under fjorårets messe var det lanseringen Motorolas Ipad-utfordrer Xoom som var ett av høydepunktene. Året før hadde produsentene fått 3D-tv-dilla.

Også i år tror ekspertene at skjermer i ulike størrelser står sentralt.

Den sørkoreanske elektronikkprodusenten LG har annonsert at de vil vise fram verdens største Oled HDTV under årets messe, skriver PC World.

Det 55 tommer store apparatet vil ta i bruk samme skjermteknologi som vi finner i moderne smarttelefoner, noe som gir bedre bildekvalitet enn dagens LCD- og Led-skjermer.

– Dette er vi veldig spente på. Teknologien har så langt vært presentert på messer i mindre format, men det ser nå ut til at to produsenter vil vise fram skjermer på over 50 tommer, sier Andersen til NRK.

Når disse apparatene blir lagt ut for salg, og ikke minst når de blir tilgjengelige her til lands, er foreløpig uklart.

Internett over alt

3d-tv

Trolig blir det snart helt slutt på brillebehovet når du skal se 3d-film i stua.

Foto: ODD ANDERSEN / Afp

Popular Science tror også at 2012 blir året for brilleløse 3d-tver.

Medieutvikler i NRK og redaktør for NRKbeta Eirik Solheim var på det europeiske motstykket til CES, IFA-messen, i høst.

– På IFA fikk jeg inntrykk av at 3d-tv var tonet litt ned, men det vil nok også bli mye av dette på CES også i år. Det blir også spennende å se om tv-skjermer med trykkskjerm vil ta av, sier Solheim.

En annen av trendene mange tror tv-produsentene har kastet seg på, er større integrering av internett i apparatene, såkalt Smart-tv.

– Tv-ene vil kunne operere på internett slik vi er vant til med mobil og nettbrett. Etter hvert som man lanserer åpne standarder vil vi få helt nye muligheter med fjernsynsapparatene, sier Andersen.

Ifølge Forbes vil vi i år også for alvor se internetts inntog i dagligdagse elektroartikler som kjøkkenutstyr.

Tynn, tynnere, tynnest

Ultrabook

Ultrabooks vil trolig bli en av årets store trender.

Foto: Wally Santana / Ap

Motorola lanserte som sagt sitt motsvar til Apples Ipad under fjorårets CES-messe. Også i år forventer man et vårslepp av nettbrett i ulike størrelser.

Asus og Acer er to av produsentene man venter vil presentere nye nettbrett. Den nyeste utgaven av Googles mobiloperativsystem Android, kalt Ice cream sandwich, vil også for alvor gjøre sitt inntog på mobiltelefoner og brett, tror Tabtimes.

– Vi venter en flom av brett i skjermstørrelser fra fem til 10 tommer, sier Erik Andersen i Elektronikkbransjen.

I fjor kastet flere pc-produsenter seg på den såkalte Ultrabook-trenden. Løvtynne bærbare pc-er under halvannen kilo og maks 20 millimeter tynne.

Maskinene er tydelig inspirert av Apples Macbook Air, og det er ventet at minst 20–40 nye konkurrenter vil bli lansert på årets CES.

Kjempene forsvinner

Og nettopp Apple glimrer med sitt fravær på CES. Selskapet har valgt en strategi hvor de kjører egne presentasjoner, og dermed klarer å dra alt fokuset mot seg selv.

– Apple deltar ikke på messer i det hele tatt og lanserer ting når de selv ønsker, sier Andersen.

I slutten av januar avholder selskapet sin iWorld-messe i San Francisco, og flere spekulerer i om de da vil lansere neste generasjon av sin Ipad. Apple har sedvanlig nok valgt å forholde seg tause til spekulasjonene.

2012 blir også det siste året hvor Microsoft deltar på CES. Toppsjef Steve Ballmer holder et innledningsforedrag mandag, men vil i framtiden finne nye måter å presentere produktene sine på, ifølge Techworld.

– Alle disse messene har nok tapt litt av verdien sin med årene, fordi informasjonen spres fort på internett. Som konsument eller journalist er det sjelden du oppdager noe genuint nytt. Men med alle leverandørene samlet er det lettere å se trendene og du kan fysisk se og ta på produktet, sier Solheim.

NRK.no er til stede under årets CES i Las Vegas fra 10–13. januar og gir deg siste nytt på teknofronten hele uka.