Hopp til innhold

Nokia vil erobre USA

LAS VEGAS (NRK.no): Og telefonen som skal gjøre det heter Lumia 900. Nokia-samarbeidspartner Microsoft imponerte derimot ingen, og vil ikke bli savna på CES neste år.

Nokias Lumia 900

Stephen Elop viser stolt frem Nokias nye håp på telefonfronten - Lumia 900.

Foto: Erlend Lånke Solbu, NRK.

Las Vegas: Helge Carlsen og Erlend Lånke Solbu
Foto: NRK

Nokia benytta – ikke overraskende – sin CES-pressekonferanse til å lansere sitt nye smarttelefon-flaggskip Lumia 900.

Nokia-sjef Stephen Elop var i det offensive hjørnet, han snakka i krigsmetaforer og mente at denne telefonen skulle "vinne det Nord-Amerikanske markedet tilbake".

– Dette er den første Windows-telefonen som er bygd og designa for det nordamerikanske markedet.

Foreløpig bare i USA

Lumia 900 kommer med en 4.3 tommer stor Clear black AMOLED trykksensitiv skjerm. Dette er den første Lumia-modellen som kommer med LTE-støtte, noe som gjør den i stand til å laste ned data i en hastighet på 50 megabit per sekund.

Det ble brukt mye tid på telefonens to kamera. På baksiden er den utstyrt med Zeiss-optikk, og med en blender på f/2.2 og brennvidde på 28mm er objektivet både lyssterkt og vidt.

I tillegg har den et like vidvinkla kamera i front beregna på videosamtaler, dette har langt dårligere oppløsning og er mindre lyssterkt.

Etter hvert fikk Elop besøk av Microsoft-sjef Steve Balmer på podiet. Partnerskapet Nokia/Microsoft har nå resultert i Lumia 900 med et Windows-operativsystem i bunn.

Denne telefonen må sies å være svært viktig for begge hvis Nokia skal komme tilbake dit de en gang var, og Microsoft skal bli den samme giganten i telefonverdenen som i PC-verdenen.

Lumia 900 er foreløpig eksklusiv for AT&T, og vil komme ut på det amerikanske markedet "i løpet av noen måneder". Når – og om – den kommer til Europa ble det ikke sagt noe om. Lumia 900s småsøsken, 800 og 710, har derimot vært i Europa en stund – førstnevnte vil nå lanseres i USA for det som sannsynligvis blir en forholdsvis billig penge.

Lite nytt fra Microsoft

Noen timer sendere inntok Microsoft-Balmer scenen alene for å holde sitt innledningsforedrag. Dette kan bli siste gang vi ser noen fra det firmaet i rampelyset på CES, neste år skal de følge Apples eksempel og holde seg hjemme.

Det ble ikke noen utprega minneverdig CES-avskjed for Microsoft, her ble det presentert lite nytt.

De fremmøtte fikk se demonstrasjoner av det kommende operativsystemet Windows 8 og programvaren til Windos Phone, men disse inneholdt ikke noe som ikke allerede var kjent fra før.

De som hadde forventa å få oppleve lanseringa av en ny Xbox måtte gå skuffa hjem. Det ble derimot prata en del om bevegelsesensorsystemet Kinect, som Xboxen gjorde kjent for noen år tilbake.

Nå skal Kinect erobre PC-verdenen, skal vi tro Balmer.

– På samme måte som Kinect revolusjonerte PC-verdenen vil det nå revolusjonere områder som underholdning og helsetjenester.

Innledningsforedraget inneholdt også et par mislykka demonstrasjoner, blant annet av Windows Phone sin talegjenkjenningsfunksjon.

Dette gjorde ikke pressekorpset mildere stemt. Den nesten unisone dommen fra teknobloggere blir understøtta på Twitter og lyder "Microsoft vil ikke bli savna på neste års CES".

NRK.no er på plass i Las Vegas hele uka, og gir deg alt du trenger å vite om verdens største forbrukerteknologimesse - CES 2012.