Hopp til innhold

Best og verst på CES - dag 3

LAS VEGAS (NRK.no): Sex-leketøy for Iphone og lekre konseptbiler. Dette er noen glimt fra dag tre på verdens største elektronikkmesse.

Las Vegas: Helge Carlsen og Erlend Lånke Solbu
Foto: NRK

Det begynner å gå mot slutten her på Consumer Electronics Show i Las Vegas.

Det er lettere å få alburom blant bodene, og det er langt mellom de store produktlanseringene.

Lekkert i krom og aluminium

Vi har snirklet oss gjennom to av tre haller så langt, og i dag var det over i den nordlige hallen hvor den ene bilen lekrere enn den adnre møter oss innenfor dørene.

Noen er såkalte konseptbiler, altså biler som ikke kommer i salg, men som er laget for å skape blest om produsenten.

Video ab9dbf54-740f-4591-9296-42d5c4ecd42e.jpg

NETT-TV: Se noe av det som fanget oppmerksomheten vår på CES dag tre.

Miljøvern har gått igjen hos mange av produsentene på årets messe, og el-biler og hybridbiler var også representert i bilavdelingen.

Hybridbiler kan kanskje bli kjedelig lydløse når de kobler over på batteriet, men Kia har på en av sine nye modeller montert et lydsystem som lager realistisk motorlyd i det farten dupper under 20 kilometer i timen.

Mercedes viste fram noe som kunne framstå som en framtidig håndfri styring av bilen.

Velg hvor du vil forurense

Fords forsknings- og innovasjonsavdeling lar oss også gløtte inn i bilframtida. Og den er, i følge Ryan McGee, tufta på smartere biler.

Ford har sammen med Google utvikla en modell som lærer hybridbilen hvor den skal forurense, og hvor den skal bruke strøm.

– Du kan selv programmere inn grønne soner, områder der du ikke vil bruke bensin. Det kan være i nærheten av parker, ditt eget hjem, og skolen til barna dine, forklarer han.

Bilen husker når du har kjørt hvor, og bruker disse erfaringene til å forutse hvor du sannsynligvis kommer til å kjøre.

I stedet for å starte med strømkjøring til batteriet er flatt og så gå over til bensinmotoren, posjonerer bilen ut strømmen i de områdene du allerede har varsla om at du vil holde så eksosfri som mulig.

– Dette er foreløpig en prototyp, vi må få på plass sikkerhet og personvern - men systemet kommer til å bli glimrende, lover McGee.

Helse i hvert rist

Det er vanskelig å oppdrive firkornbrød og leverpostei i denne byen, og etter noen dager med pizza, taco og hamburgere føler man seg ganske forurenset i tarmsystemet.

Derfor var det kanskje ikke så rart at vi tok turen innom helse- og treningsdemonstrasjonene.

En treningstrend som innebærer minimalt med bevegelse er maskinene som skal riste deg i form. Du bare tar steget opp på et par gummiplater og lar maskinen filleriste deg til musklene buler ut og fettet renner av.

CES 2012

Denne maskinen krever kun at du står i ro og lar den riste deg i form.

Foto: Erlend Lånke Solbu / NRK

Kommer sikkert snart til en tv-shop nær deg.

Vi fikk også demonstrert en blodtrykksmaskin som kan kobles til Iphone og gi deg statistikk over helsetilstanden din.

Et forsikringsselskap viste fram en dosett-app som holder orden på når du skal ta medisinene dine og ber deg huke av når du har tatt dem. I andre enden sitter forsikringsselskapet og følger med og varsler deg på sms når det er på tide å fornye resepten.

Den som fortsatt vil hegne om personvernet sitt bør kanskje holde seg til den gode gamle dosetten.

Overhypa kulepenn

I nord-hallen finner vi også den såkalte Iloungen, hvor det selges alle tenkelige tilbehør til Apple-produkter som Ipad og Iphone.

Den mest originale var nok OhMiBod. En dildo som kan kobles til Iphonen eller Ipoden og som vibrerer i takt med musikken. Det kan by på mang en kosestund, enten du foretrekker Justin Bieber eller Pavarotti.

OhMiBod

OhMiBod gir musikalsk nytelse en helt ny mening.

Foto: Helge Carlsen / NRK

I en stor svart bod fant vi det som trolig var årets CES' mest unyttige og overmarkedsflrte produkt.

«The Ipad-stylus with real ink» reklamerte produsenten for Alupen Pro. (En stylus er for ordens skyld en plastpenn som brukes for å tegne eller skrive på trykkfølsomme skjermer).

Vi lurte på hva som gjorde dette til en så grensesprengende teknologi.

– Joda, det er en stylus i ene enden og en kulepenn i den andre, svarte produsenten entusiastisk.

Det betyr at du altså kan klare deg med én penn i skjortelomma, med andre ord.

Levende walkman

Det har vært mye bar hud, musikk og show på denne messa for å lokke folk bort til produktene.

De som hadde det mest finurlige påfunnet var nok Westone music products som lager profesjonelle monitor-øreplugger til musikere.

Vi hørte en soul-fylt stemme skrike i skikkelig James Brown-stil, men da vi kom rundt hjørnet stod det et helt band der. Selv om musikerne så ut til å spille det rem og tøyler kunne holde, var det kun klaskingen på det elektriske trommesettet og vokalistens stemme vi hørte.

CES 2012

Det vi først trodde var en a capella-opptreden, var i virkeligheten en fullblods soul-konsert.

Foto: Erlend Lånke Solbu

Helt til vi stappet produsentens nyeste øreplugger i ørene. Da fikk vi en skikkelig funky konsertopplevelse der vi stod. Proppene hadde ekstremt god lydisolering, klokkeklar lydgjengivelse og koster sikkert et par skjorter og litt flesk.

Du kan se et utdrag fra promoteringskonserten i videoen ovenfor.

Nokia til topps i kåring

Telefoner har også stått sentralt på årets CES. .

Motorola lanserte Droid Razr som skal ha langt bedre batterilevetid enn sine konkurrenter, mens kinesiske Huawei offentliggjorde det som skal være verdens tynneste mobil, Ascend P1S med en tykkelse på 6,68 millimeter.

Teknologinettstedet Cnet kåret Nokias Lumia 900 til beste smarttelefon under årets messe. Telefonen er ment for det amerikanske markedet og kjører Microsofts mobiloperativsystem Windows 7.

Microsoft forsøker å posisjonere seg i kampen mot Iphone og Android som så langt dominerer mobilmarkedet. Vi fikk i dag en liten smakebit av hva som venter i versjon 8.

Sosial samling

– Vi har laget en mer sosial telefon som henter informasjonen om vennene dine fra Facebook, Twitter og Linkedin og samler det i en strøm, forteller Casey McGee i Microsoft til NRK.no.

Målet skal være å effektivisere kontakten med vennene dine og gjør at du slipper en app for hvert vennenettverk.

– Telefonen gjenspeiler livet slik det er, hvor du er i sentrum, sier McGee.

Windows phone 8 skal også gjøre det lettere å chatte med venner, enten det skjer via sms, Facebook eller Xbox live. Alle samtalene sorteres i tråder som gjør det lettere å holde oversikten.

CES 2012

Casey McGee i Microsoft viser fram Windows phone 8.

Foto: Erlend Lånke SolbuCES o / NRK

En annen detalj vi liker er at adresselinjen i nettleseren er lagt nederst så man slipper å scrolle opp for å gå til en ny side.

WP8 bruker det samme Metro-designet som man vil finne i Windows 8 når det kommer. Førsteinntrykket av WP8 var at det var responsivt, kjapt og forholdsvis intuitivt.

Stengetid

Festen er snart over for denne gang, og om noen timer starter nedriggingen av lysmaster, utkikkstårn og rundt 3000 boder i Las Vegas Convention Center.

Noen produsenter har kanskje sikret seg en millionkontrakt i løpet av uka, andre har nok innsett at de må tilbake til tegnebrettet og prøve igjen på nytt neste år.

Bloggere og journalister har skrevet fra seg og gått rundt med store øyne og gapende munn blant alle de tekniske duppedingsene.

Og innkjøperne har nok allerede begynt å glede seg til neste jul med håp om at noen av av de harde pakkene fra årets messe ligger under grana.