Hopp til innhold

- Dette er mord begått av en stat

Israel og Tyrkia hadde to forskjellige oppfatninger av Israels dødelige bording av aktivistskipet utenfor Gaza i FNs sikkerhetsråd i kveld.

Tyrkias utenriksminister Ahmet Davatoglu

Tyrkias utenriksminister Ahmet Davatoglu.

Foto: Louis Lanzano / Ap

Det var Tyrkia som tidligere i dag bad om krisemøtet i FN.

Skipet som ble bordet i grålysningen i dag, og som ledet an i konvoien, var tyrkisk. Dødstallene varierer mellom ni drepte, som det israelske militære melder om, og 19 som en israelsk TV-kanal har kommet med. Sju israelske soldater skal være skadd, to av dem alvorlig.

Det er fortsatt sparsomt med opplysningene om hvilken nasjonalitet de drepte har, men det antas at det er flest tyrkiske statsborgere. Tallet på antall sårede er foreløpig angitt til rundt 30.

Den tyrkiske utenriksministeren Ahmet Davutoglu sa i Sikkerhetsrådet i kveld at Israel etter dette har mistet all internasjonal legitimitet og respekt.

- Israel har begått en kriminell handling, en totalt nedvurdering av verdiene vi har forsøkt å opprettholde helt siden etableringen av FN, sa Davutoglu.

- Israels handling er et grovt brudd på internasjonale lover, det er ensbetydende med sjørøveri og bandittoppførsel. Det er mord begått av en stat, sa han.

Tyrkia har vært en av Israels få virkelige støttespillere i regionen. Selv om forholdet kjølnet noe på grunn av Israels krig på Gazastripen, var tre felles militærøvelser planlagt i år. Disse er nå avlyst.

Under Sikkerhetsrådets møte i kveld fastholdt den israelske FN-ambassadøren at konvoien som Israel bordet, hadde andre motiver enn nødhjelp til Gazas befolkning.

- Hvilke humanitære hjelpere forlanger å forbigå FN, Røde Kors og andre anerkjente internasjonale organisasjoner?

- Hvilke fredsaktivister bruker kniver, klubber og andre typen våpen for å angripe soldater som går om bord i et skip med hjemmel i internasjonal lov, sa FN-ambassadør Daniel Carmon.

Israels statsminister Benjamin Netanyahu sier at han beklager livene som gikk tapt, men at at kommandosoldatene handlet i selvforsvar. Det israelske forsvaret har frigitt sine bilder fra hendelsen som de mener skal støtte sin versjon.

Tyrkia på sin side fastholder at skipene var gjennomsøkt for våpen, i tråd med internasjonale maritime regler både i Tyrkia og på Kypros - og at det kun var nødhjelp om bord.

Vil ha fakta raskt

USAs president Barack Obama har i telefonsamtale med Israels statsminister Benjamin Netanyahu forlangt at «verden trenger fakta om aksjonen - og det raskt». Uttrykket skal ha vært ASAP - «as soon as possible».

Obama og Netanyahu skulle etter planen møtes i morgen i Det hvite hus. Etter hvert som krisen vokste, avlyste Netanyahu møtet, og det ble i stedet en 15 minutters lang telefonsamtale.

Ifølge en talsmann for Det hvite hus beklaget Obama livene som gikk tapt og uttrykte bekymring for de mange sårede som nå behandles på israelske sykehus.

– Presidenten understreket også at det var viktig at alle fakta og omstendigheter rundt morgenens tragiske hendelser kommer på bordet - og det så raskt som mulig, het det i en melding fra Det hvite hus.

Det var ventet at president Obama ville komme inn på den israelske bordingsaksjonen under en tale på Memorial Day i hjemstaten Illinois. Men det ble aldri noen offentlig tale på grunnet uvær. Og den senere annonserte TV-talen kom aldri.

Video Stormen ødela for Obama

Uvær stoppet Obamas tale, men han tok seg tid til å be de fremmøtte om å søke ly.

Ordbruken i meldingen fra Det hvite hus var langt mer diplomatisk og mindre dømmende enn den klare talen fra de fleste EU-land. Gitt at USA nå er en av Israels virkelig få allierte, var ikke det noen overraskelse.

Men gitt at Obama i starten av sin presidentperiode var uvanlig krass mot Israel til amerikansk president å være, kunne dette være en anledning til å skru til skrustikken for å oppnå en fredsavtale Israel er i mot.

Ifølge både USA og Israel har Obama og Netanyahu avtalt å møtes så snart som mulig. Forrige gang de møttes endte det i fiasko, og Netanyahu dro ifølge israelske medier hjem i vanære.

Den 9. juni skal Obama etter planen møte palestinernes president Mahmoud Abbas i Washington for å drøfte de pågående indirekte samtalene som USA er «brevdue» for.

Abbas kalte hva som skjedde på det tyrkiske skipet en massakre.

EU fordømmer angrepet

Også EUs 27 ambassadører har vært i hastemøte i dag. De kommer med en samstemt fordømmelse av aksjonen. Tidligere i dag har land etter land kommet med svært krass kritikk.

I morgen er det krisemøte i NATO som følge av hendelsen.

EUs utenriksminister Cathrine Ashton har bedt Israel om en redegjørelse, og forlangt full etterforskning. Det var aktivister fra flere europeiske land både på «dødsskipet» og på de øvrige fem skipene i konvoien.

Grafikk - Kysten utenfor Gaza
Foto: Glen Imre

SISTE NYTT

Siste nytt