Hopp til innhold

- Forlot USA som vanæret

Detaljer fra det lukkede møtet mellom president Barack Obama og statsminister Benjamin Netanyahu siver nå ut. Israelske medier mener Netanyahu forlot USA som vanæret.

Benjamin Netanyahu forlater Det hvite hus
Foto: Saul Loeb / Scanpix/AFP

Netanyahu forlater USA vanæret, isolert og svakere enn da han kom, og med ryggen mot veggen, er dommen i israelske medier.

- I stedet for å bli tatt i mot som en hedersgjest, ble Benjamin Netanyahu behandlet som et problembarn, skriver en kommentator i den venstreorienterte avisen Haaretz idag.

Netanyahu selv fastslo etter møtet på tirsdag at atmosfæren hadde vært god, og at det var gjort fremskritt i samtalene. Det bildet rives nå ned.

- I beste fall var forsøket på å reparere forholdet mellom USA og Israel «skuffende», i verste fall «gjenlyden av en dundrende fiasko», konkluderer israelsk militærradio.

Mens avisen Maariv mener at «Bibi (Netanyahus kallenavn red-anm.) fikk en behandling som ellers er reservert for presidenten fra Ekvatorial-Guinea».

- Det finnes ikke en eneste ydmykende øvelse til, som USAs administrasjon ikke forsøkte overfor statsministeren og hans følge, skriver Maariv.

- Amerikanerne ventet engang ikke til han hadde forlatt landet, før de viste sin misnøye, legger Haaretz til i sin kommentar.

Mer seierssikker

Det var tydelig at president Barack Obama etter seieren med helsereformen, var politisk styrket etter de siste ukers diplomatiske drakamp.

Israel har hittil blåst av det amerikanske kravet om frys i utbyggingen av alle bosettinger, enten de ligger på Vestbredden eller i Øst-Jerusalem. Kunngjøringene av den ene utbyggingsgodkjennelsen etter den andre, har provosert USA til usedvanlige klare krav overfor Israel.

Obama krever nå en plan fra Netanayhu, og det skriftlig, om hva han vil gjøre for å få igang samtaler med palestinerne.

Det første svaret Obama fikk, i brevs form etter utenriksministers Clintons fire krav, var ikke tilfredstillende, ifølge Det hvite hus.

Statsminister Benjamin Netanyahu og forsvarsminister Ehud Barak

Statsminister Benjamin Netanyahu og forsvarsminister Ehud Barak forlater Det hvite hus.

Foto: Saul Loeb / Scanpix/AFP

Obama holder fast på at Israel må forlenge den 10 måneder lange bosettingsbremsen, at israelske styrker må trekke seg ut av deler av Vestbredden og i tillegg løslate hundrevis av palestinske fanger som en gest til palestinernes president Mahmoud Abbas, for å skape tillit mellom partene, ifølge avisen Yediot Aharonot .

- Alle forstod at denne gangen fikk Obama stilt Netanyahu med ryggen mot veggen, heter det.

Haaretz mener at USA fikk lurt Israel inn i «honningfellen».

- Oppildnet av sin opptreden hos AIPAC (den pro-israelske lobbyen red.anm.), hvor han ble tiljublet av pro-israelere og kongressrepresentanter, overvurderte Netanyahu stemningen og mente han problemløst kunne ta neste steg, skriver avisen.

- Han trodde krisen var over, etter å ha bedt visepresident Joe Biden om unnskyldning, deretter utenriksminister Hillary Clinton og så tatt til seg deres aksept av beklagelsen. Men han forregnet seg og gikk rett i fellen.

- Netanyahu trodde Israel kom seg unna ved å komme med delvise og uforpliktende svar på USAs krav, heter det i Haaretz - som mener at Netanyahu i spørsmålet om Jerusalem har gått fra å tale staten Israels sak til jødenes sak.

Men Obama forlangte et bedre svar fra Israel enn hva regjeringen hadde mottatt, slik at den israelske delegasjonen med statsminister Benjanmin Netanyahu og forsvarsminister Ehud Barak måtte låne et rom for å drøfte hva de skulle svare.

Men også etter møte to, forlot Obama og Netanyahu hverandre uten å bli enige. Ikke en gang en felles utalelse etter samtalene kunne de enes om.

På grunn av den uløste krisen, avlyste Netnayhy planlagte intervjuer og pressekonferanser.

Nytt problem i Jerusalem

Tomten Shepherd Hotel i Øst-Jerusalem

På tomten til palestinske Shepherd Hotel i Øst-Jerusalem hvor det skal bygges leiligheter for ultraortodokse jøder.

Foto: Ammar Awad / Scanpix/Reuters

Det hvite hus fordømte i tillegg offentliggjøringen om å bygge 20 nye bosetterleiligheter i Sheikh Jarrah, midt i hjertet av arabisk Jerusalem. De bestrider også Israels syn om at utbygging Øst-Jerusalem ikke er å regne som bosettting.

Netanyahu prøvde seg med å si at alle kan eie hus hvor som helst i Jerusalem,
noe som i beste fall er usant.

Jerusalem-palestinerne får ikke kjøpe eiendom i israelsk Vest-Jerusalem. Selv i sin egen del av byen, får palestinerne sjelden tillatelser for å bygge egne boliger.

Netanyahus regjering er sammensatt av flere partier, og høyrepartiene gav klar beskjed på forhånd om at Netanyahu ikke burde frykte konfrontasjonen med Obama om utbyggingen av det de anser som sin udelelige hovedstad.

Og at statsministerens oppgave var å fortelle Obama at Jerusalem overhodet ikke er et forhandlingstema, og at Israel selv bestemmer over det de mener er hovedstaden til det israelske folket.

- Vi er ikke en amerikansk satelitt, slo vitenskaps- og teknologiminister Daniel Hershkowitz fast i etterkant av møtet.

Andre mente at ensidig press fra USA ikke nytter - og at presset vil slå tilbake på USA som en boomerang.

Truer hele regionen

Kong Abdullah II av Jordan oppfordrer USA til å stå hardt på sitt. Han mener Israel med sin oppførsel, er i ferd med å skifte identiteten til Jerusalem fra å være tre- religiøs (kristent, muslimsk og jødisk) til kun jødisk.

Israel leker med ilden

Jordans kong Abdullah om byggeplanene i Øst-Jerusalem

Øst-Jerusalem lå under Jordan mellom 1948 og 1967, i mangel på en egen palestinsk stat etter Israel sin opprettelse. Av verdenssamfunnet, inkludert FN, betraktes Øst-Jerusalem som ulovlig okkupert av Israel.

Jordans kong Abdullah

Kong Abdullah mener Israel oppfører seg svært uklokt.

Foto: PIERRE VERDY / AFP

I forbindelse med fredsavtalen mellom Jordan og Israel fra 1994, fikk Jordan et særskilt ansvar å verne om muslimske og kristne hellige steder i byen.

- Dette er en oppgave vi forsøker å ivareta med største ansvar, sier kongen.

Han er klar på at Øst-Jerusalem skal tilhøre palestinerne en gang i fremtiden, og at Jordan utover vokteroppgaven ikke har noen egne interesser i byen.

- Men Israels oppførsel truer hele stabiliteten i området og setter alle forsøk på fred i fare, uttaler han til internasjonale nyhetsbyråer.

SISTE NYTT

Siste nytt