- Den som truer Israel, taper valget

- Obama-regjeringen kan true Israel, men de tør neppe å gjennomføre truslene.

Visepresident Joe Biden og utenriksminister Hillary Clinton

Visepresident Joe Biden og utenriksminister Hillary Clinton er i likhet med mange andre amerikansk politikere solide Israel-venner. Nå er begeret fullt, også for dem, i hvert fall utad.

Foto: Jewel Samad / Scanpix/AFP

- Leksen ble lært under president George H.W. Bush. Den som truer Israel og virkelig setter makt bak truslene, erfarer to ting:

- En: Det er mulig å presse Israel. To: Den som presser Israel, blir ikke gjenvalgt som amerikansk president, sier Midtøsten-forsker og professor i historie, Hilde Henriksen Waage til NRK.

Nektet å skrive under

Hun refererer til forsøket i 1991, hvor president George H.W. Bush og hans utenriksminister James Baker, etter at den første Golfkrigen var avsluttet, bad partene i Midtøsten møtes til fredssamtaler i Madrid i Spania.

Alle de aktuelle landene signaliserte at de var positive, unntaket var Israel som gjorde det klart at de aktet ikke å dukke opp.

Tidligere utenriksminister James Baker

James Baker er den eneste i nyere tid som har brukt reell makt mot Israel.

Foto: Tami Chappell / Scanpix/Reuters

Da som nå var ett av kjernepunktene israelske bosettinger. Det ble også våpenet til amerikanerne.

For i Verdensbanken lå en lånesøknad på 10 milliarder dollar som skulle brukes til oppbygging av de nye bosettingene. Garantisten for lånet skulle som vanlig være USA.

Utenriksminister Baker nektet israelerne lånegarantien, hvis ikke Israel stilte seg positive til fredssamtalene.

- Det gikk fem dager, og så satt israelerne rundt bordet i Madrid, sier Waage.

Madrid-møtet betegnes som en milepæl fortsatt.

Også i 1953 presset daværende president Dwight D. Eisenhower Israel med økonomien - og Israel gav etter.

- Men metoden - som virker - har en bakside; president George Bush tapte alle de jødiske - og pro-israelske stemmene ved det neste presidentvalget. Dette vet Israel. Og i USA har man startet oppkjøringen til mellomvalget i november. Derfor kan Israel spille høyt nå, sier Waage.

Nett-tv : Krise i forholdet mellom USA og Israel

Video nsps_upload_2010_3_15_21_29_0_784.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Klikk på bildet for å se video.

Økonomisk livline

USA er den økonomiske og militære garantisten for Israel. Landet står øverst på USAs liste over U-hjelpsmottakere, det får direkte overføringer og det får penger via militære kanaler og gjennom ulike avtaler. Summene beløper seg til flere titalls milliarder dollar i året.

Enkelte har tatt til orde for at USA trenger pengene selv - ikke minst i krisetider som nå - men de stemmene forstummer også lett.

Utenriksminister Hillary Clinton har fremsatt klare krav til Israel, etter den israelske blunderen overfor visepresident Joseph Biden.

  • Israel må avlyse planene om å bygge 1600 boliger.
  • Israel må komme med noen gester mot palestinerne, det vil si lette på blokaden mot Gaza, ta bort flere av veisperringene og kontrollpunktene på Vestbredden
  • Israel må komme med et erklært mål fra Israel om å ville diskutere de vanskelige spørsmålene; Jerusalem, grenser, flyktninger, vann og bosettinger.

- Utenriksminister Hillary Clinton kan true, men jeg tror ikke et øyeblikk Obama-regjeringen har til hensikt å bruke noen maktmidler for å presse Israel til rette.

- Alle vet at Netanyahu-regjeringen ikke har til hensikt å stanse sin bosettingspolitikk. Denne regjeringen har ikke tenkt å dele Jerusalem med noen. Den vil bygge ut hele Jerusalem og legge den under israelsk styre. Og den har ikke tenkt å vike.

Barack Obama

Barack Obama må avveie prisen for fred i Midtøsten med tapte saker på hjemmebane.

Foto: Mandel Ngan / Scanpix/AFP

- Prisen for regjeringen og Demokratene kommer til å bli for høy til at Obama tør å gjøre dette. Ikke bare taper man jødiske stemmer. Man taper også stemmene til den viktige kristne middelklassen. For kristne er Israel på linje med Bibelen, Israel er et trosspørsmål.

- Sammen danner de to gruppene en så mektig overmakt som knapt en president med overlevelsesinstinkt bør tenke på å utfordre, sier Waage.

Som å knekke nakken

Hun undrer seg fortsatt over at Obama gjorde det - satte en fredsløsning i Midtøsten øverst på sin utenrikspolitiske agenda da han tiltrådte.

- Han måtte da vite at han kom til å knekke nakken. Det holder å lese en liten tynn historiebok, så han burde skjønne at det kom til å bli trøbbel. Men Obama er jo ikke dum, og jeg tror han virkelig mente alvor; om fred i Midtøsten, kravet om at Israel stanset sin bosettingsutbygging og den utstrakte hånden til den muslimske verden. Men han er blitt brutalt innhentet av de politiske realitetene.

Waage peker på at Obama har mer enn nok av problemer på hjemmebane; utfordringer i økonomien, den omstridte helsereformen, krigen i Afghanistan og tilbaketrekningen fra Irak til at han bør skaffe seg den pro-israelske lobbyen på nakken.

- Selv om både Biden og Clinton har brukt harde ord mot Israel, tror jeg det ender som spill for galleriet. Og at USA bruker anledningen som en retrett for Obamas ambisiøse mål, om å få Israel til å inngå fredsavtale med palestinerne og de gjenstående naboene.

- Nå kan de peke på Israel, de kan peke på de palestinske lederne, og si: Se vi prøvde, men de vil ikke.

- Dermed sitter ikke USA igjen med skylda for at det ikke blir en løsning.

Dyktig og kløktig

Waage sier man kan undre seg over at lille Israel gang på gang vinner over supermakten USA.

- Forklaringen er at Israel er så sammenvevd med amerikansk innenrikspolitikk. Etter 2. verdenskrig, når verden oppdaget holocaust og sionistbevegelsen flyttet sin aktivitet til USA, så ble den jødiske lobbyen dannet for å presse på for opprettelsen av en jødisk stat i Israel.

Hilde Henriksen Waage

Hilde Henriksen Waage mener ingen president klarer å sno seg unna den pro-israelske lobbyen i USA.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / SCANPIX

- Lobbyen jobbet systematisk mot Kongressen og Det hvite hus. Siden - etter Israel ble opprettet - har man fortsatt i den tradisjonen, og utviklet seg til en svært mektig påvirker. Ved det minste tegn som kan true Israel, så mobiliserer man.

- I tillegg kommer det faktum at den jødiske befolkningen er bosatt slik, at den i enkelte stater utgjør en viktig stemmegruppe, enten det er presidentvalg, kongressvalg, guvernørvalg eller lokalvalg.

- Jødene har også alltid bevisst brukt stemmeretten sin, og gjort seg viktige. Sammen med middelklassekristne blir de en svært viktig velgergruppe det ikke er mulig å komme utenom.

Professoren mener også at Israel er en meget dyktig diplomatisk spiller.

- Ja, kanskje den beste i verden. Landets politikere har lært fra 1948 og frem til i dag, at uansett hva som skjer kan de fortsette å gjennomføre sin planlagte politikk på bakken. De kalkulerer med mye retorisk bråk, men vet at det sjelden får konsekvenser. Unntakene var som sagt i 1953 og 1991, sier Waage.

- Den makten som er, vil trolig ikke Obama bruke nå av innenrikspolitiske grunner - da er han ferdig som president. Og det er viktigere motiv enn freden i Midtøsten.

SISTE NYTT

Siste nytt