Hopp til innhold

Her blir soldatene angrepet

Israels forsvar har i ettermiddag offentliggjort to videoer fra aksjonen i natt.

Video Israels forsvar offentliggjør flere bilder

På disse bildene offentliggjort av det israelske forsvaret blir soldatene angrepet med stenger og stoler.

I ettermiddag har det israelske militæret offentliggjort videobilder som de selv tok under aksjonen på det tyrkiske skipet.

I den andre videoen (se ingressen) som ble sendt ut, blir soldatene angrepet med metallstenger og stoler. Det israelske forsvaret har også filmet at soldater blir kastet over bord.

Firte seg ned

I den første vidoen (se under) ser man israelske soldater som firer seg ned til båten, for så tilsynelatende å bli angrepet om bord.

Bildene er tatt fra et helikopter, og det er brukt varmesøkende kamera. Israels forsvar offentliggjør flere bilder

Video Israelske bilder av angrepet

– Deltakerne planla å lynsje styrkene

Ifølge det israelske forsvaret viser bildene at deres folk blir angrepet i dét de border skipet.

– Rapporter fra styrkene våre på stedet forteller at enkelte av deltakerne om bord skipene planla å lynsje styrkene, uttaler det israelske forsvaret, IDF, ifølge avisa The Guardian.

Det har mandag hersket stor usikkerhet rundt hvor mange som ble drept i aksjonen. Ni mennesker døde, de fleste av disse tyrkiske aktivister, ifølge det israelske forsvaret. 20 mennesker skal ha blitt skadet.

Tidligere mandag ble det rapportert om at 19 mennesker mistet livet.

Konvoien. som bestod av seks skip med 10 000 tonn nødhjelp og flere hundre aktivister om bord, ble stoppet av en militæraksjon mandag.

Les også: – Israel skjøt på gresk skip
Les mer: Tyrkia ber om krisemøte i FN

– En provokasjon av aksjonistene

Flåten som ville ta seg inn til Gaza sjøveien er organiserte av Free Gaza Movement (FG), Den Europeiske Kampanjen for å avslutte beleiringen av Gaza (Ecesc), den tyrkiske muslimske hjelpeorganisasjonen Insani Yardim Vakfi (IHH), Ship to Gaza Greece, Ship to Gaza Sweden og the International Committee to Lift the Siege om Gaza.

Israelerne på sin side påstår at det hele var en «provokasjon mot israelske myndigheter og deres rett til blokade av Gaza».

– Det er beklagelig med tap av liv, men de skjøt mot oss, sier israelske myndigheter.

FNs generalsekretær sjokkert

EUs utenriksminister krever en full etterforskning av hendelsen i dag, mens lederen for Hamas-regjeringen, Ismail Haniyeh, ber FN gripe inn på aktivistenes vegne.

FNs generalsekretær Ban Ki-moon krever også en full etterforskning fra Israels side, og sier han er sjokkert over hendelsen, melder AFP.

Les også: – Dette er helt uakseptabelt

SISTE NYTT

Siste nytt