Hopp til innhold

Tyrkia ber om krisemøte i FN

Tyrkia ber om krisemøte i FNs sikkerhetsråd etter at aktivister skal være drept da Israel bordet et aktivistskip på vei til Gaza. Samtidig fraråder Israel sine borgere nå å reise til Tyrkia.

Video Demonstrasjoner i Istanbul

Det var store demonstrasjoner i Istanbul i dag etter bordingen av Gaza-konvoien.

Israelske elitesoldater fra Shayetet 13, en marinejegerkommando, bordet tidlig i dag morges det tyrkisk passasjerskipet - som lå i front av konvoien med internasjonale aktivister som ville prøve å bryte Israels blokkade av Gazastripen.

Det har mandag hersket stor usikkerhet rundt hvor mange som ble drept i aksjonen. Ni mennesker døde, de fleste av disse tyrkiske aktivister, ifølge det israelske forsvaret. 20 mennesker skal ha blitt skadet.

Tidligere mandag ble det rapportert om at 19 mennesker mistet livet.

Forlanger etterforskning

Skipet som ble bordet er tyrkisk. Og mange av de drepte, opptil 15 ifølge en organisasjon, skal være tyrkiske statsborgere.

Tyrkias utenriksdepartement kaller bordingen uakseptabel.

Tyrkia - som for tiden er representert i sikkerhetsrådet - har bedt FNs sikkerhetsråd om et krisemøte. Det starter mandag kveld.

FNs generalsekretær forlanger full forklaring og etterforskning av hendelsen.

- Vi må få fullstendig bragt på det rene hvordan dette blodbladet kunne skje. Jeg mener Israel raskt må komme med en utfyllende forklaring, sier en sjokkert Ban Ki-moon på en hastig sammenkalt pressekonferanse i Kampala i Uganda.

Hektisk spill

Det pågår nå et hektisk diplomatisk spill mellom Israel og Tyrkia.

Tyrkia har kalt den israelske ambassadøren inn på teppet for å forklare seg om hendelsen i farvannet utenfor Gazastripen, og landet hjemkaller sin ambassadør til Israel.

Tyrkia var inntil Gazakrigen en av Israels få venner i regionen. Etter krigen har forholdet vært svært kjølig. Hendelsen nå kommer trolig til å forverre situasjonen.

- Vi vil formidle vår reaksjon i sterke ordelag, sa en ikke navngitt tyrkisk diplomat til nyhetsbyrået AFP.

- Ingen har rett til å gjøre noe slikt. Ingen er hevet over loven, sier Tyrkias utenriksminister Ahmet Davutoglu til nyhetskanalen TRT.

Davutoglu er underveis fra USA til Venezuela på statsbesøk sammen med statsminister Tayyip Erdogan. Erdogan avbryter besøkene og reiser nå hjem til hovedstaden Ankara.

- Dette er umenneskelig statsterrorisme, uttalte Erdogan.

Tyrkia avlyser også tre felles militærøvelser med Israel som var planlagt i nærmeste fremtid, og Tyrkias øverste militære sjef snakket mandag kveld med sin israelske kollega og fortalte at det dødlige raidet mot aktivistskipet, var uakseptabelt og undergravende for tilliten mellom de to landene.

Israel på sin side kom i formiddag med en fraråding til israelske borgere å dra til Tyrkia. Den tyrkiske ambassadøren til Israel, er også kalt inn til møte med det israelske utenriksdepartementet i Tel Aviv.

I gatene i Istanbul og hovedstaden har titusenvis markert sin protest mot Israel. Det israelske flagget har blitt revet i stykker og trampet på av rasende folkemengder.

Det israelske konsulatet i Istanul er blitt forsøkt stormet, og i Ankara har tyrkisk politi gått inn i den israelske ambassaden for å beskytte ambassadøren.

Verden reagerer sterkt

Reaksjonene er sterke verden rundt, og Israel møter samstemt kritikk og fordømmelse for sin handlingsmåte.

Ambassadørene fra 27 EU-land møttes til krisemøte i Brussel mandag kveld. De er samstemte i sin fordømmelse.

På vegne av en rekke europeiske land har EUs utenriksminister Cathrine Ashton bedt om etterforskning av hendelsen.

Også NATO-ambassadørene skal møtes til et hastemøte, det skjer i morgen.

Også et gresk skip som var i konvoien skal være skutt på.

Hellas avlyste øyeblikkelig et planlagt møte med sjefen for det israelske luftforsvaret, som skulle funnet sted i morgen, tirsdag.

Video Kraftige reaksjoner fra verden

Det har vært kraftige reaksjoner fra verden mot Israels handlingsmåte.

I tillegg har landet innkalt den israelske ambassadøren for å få en redejgjørelse for hendelsen. Det samme har Sverige, Danmark, Frankrike, Østerrike og Spania - som har formannskapet i EU - gjort.

Også Norge har kommet med sine fordømmelser. Statsminister Jens Stoltenberg sier han er rystet, og utenriksminister Jonas Gahr Støre - som i likhet med FN-sjefen - befinner seg i Uganda - sier han er sjokkert.

Samler informasjon

Carl Bildt
Foto: DOMINIQUE FAGET / AFP

Sveriges utenriksminister Carl Bildt sier at det er viktig å finne ut om israelerne bordet skipene i internasjonalt farvann.

– Det er viktig å vite hvor dette har skjedd, for hvis det er i internasjonalt farvann er det enda mer alvorlig enn om det har skjedd på Israels eget territorium.

– Disse tingene må vi informasjon om før vi kalibrerer den europeiske reaksjonen. Men at det må bli en sterkt europeisk reaksjon, er jo helt åpenbart, mener Bildt.

Fordømmer sammenstøtene

Frankrikes utenriksminister Bernard Kouchner forteller at han er dypt sjokkert over den israelske bordingen av hjelpekonvoien.

– Ingenting kan rettferdiggjøre slike voldelige handlinger, som vi fordømmer, sier Kouchner med støtte av president Nicholas Sarkozy.

Også Tyskland, Russland og Italia slutter seg til med sterkt fordømmende reaksjoner. Tyskland sier at Israels handlinger synes «ute av proposjoner» - noe som er usdedvanlig klar diplomatisk tale.

Storbritannias nye utenriksminister William Hague beklager livene som gikk tapt, men er den eneste «som sier at det var et klart behov for Israel å reagere med fasthet».

Egypt, som i 1979 var det første arabiske landet som inngikk fredsavtale med Israel, har også kalt den israelske ambassadøren inn for en forklaring.

President Hosni Mubarak sier Israel urettmessig og overdrevent grep til voldsbruk.

Mens Israels erkefiende, Irans president Mahmoud Ahmadinejad beskriver Israels handlinger som umenneskelige.

Palestinernes president Mahmoud Abbas kaller hendelsen en massakre.

SISTE NYTT

Siste nytt