Netanyahu avlyser møtet med Obama

Israels statsminister avlyser møtet med USAs president etter bordingen av skipet med internasjonale Gaza-aktivister. I kveld blir det krisemøte i FN.

Israelske soldater som border Gaza-konvoi
Foto: IHH / Ap

USA beklaget i dag sterkt de mange døde og sårede etter Israels bording av skipet med internasjonale Gaza-aktivister.

Den israelske statsministeren Benjamin Netanyahu avlyser planene om å møte USAs president Barack Obama i morgen.

– Netanyahu har bestemt seg for å forkorte sitt Canada-besøk og returnere til Israel tidligere enn planlagt, ifølge en israelsk uttalelse.

Obama har senere mandag kveld ringt Netanyahu og sagt at tapene av liv er beklagelige, ifølge Det hvite hus.

Presidenten sa han forsto statsministerens avlysning, og de to statslederne er enige om å møtes så snart som mulig igjen.

Han oppfordret Netanyahu raskt å bringe på det rene hva som skjedde utenfor Gaza. Han uttrykte også bekymring for de mange sårede.

Men president Obama har foreløpig ikke kommet med noen direkte uttalelse til media.

Krisemøte i sikkerhetsrådet

Bakgrunnen er at israelske marinesoldater bordet en konvoi med vel 600 internasjonale palestinavenner som forsøkte å bryte Israels blokkade av Gazastripen.

Det har mandag hersket stor usikkerhet rundt hvor mange som ble drept i aksjonen. Ni mennesker døde, de fleste av disse tyrkiske aktivister, ifølge det israelske forsvaret. 20 mennesker skal ha blitt skadet.

Tidligere mandag ble det rapportert om at 19 mennesker mistet livet.

FNs sikkerhetsråd kommer i kveld sammen til krisemøte - etter anmodning fra Tyrkia. Det var et tyrkisk skip som ble bordet og det er trolig flest tyrkiske aktivister som er døde.

Det israelske militære sier at minst 10 mennesker er døde. Antall sårede er det ingen som har oversikt over.

Fordømmer ikke ennå

USAs første reaksjon på hendelsen utenfor Gaza i dag kom fra en talsmann for Det hvite hus klokken 08.00 lokal østkysttid.

– USA beklager sterkt tapene av menneskeliv og de mange sårede. Vi arbeider nå med å forstå begivenhetene rundt denne tragedien, sa talsmann William Burton.

President Obama - som under sin offisielle presidentholdning er sterkt kritisk til Israel - skulle etter planen møte Israels statsminister Benjamin Netanyahu i Washington D.C. i morgen.

Netanyahu støtter marinen

Netanyahu stiller seg fullt og helt bak den israelske marinen og deres aksjon.

– Det er svært viktig at vi setter oss ned med venner og allierte, og diskuterer vår felles bekymring. Planen er å dra videre til Washington, til det planlagte møtet med Obama, sa Netanyahus talsmann Mark Regev til canadisk kringkasting i ettermiddag før det ble klart at møtet ble avlyst.

Forrige gang de to møttes, mente israelsk media at Netanyahu vendte hjem vanæret.

Det knyttet seg store spenninger i hvilken grad Obama-administrasjonen kommer til å fordømme angrepet.

En løsning på Israel-Palestina-konflikten er ett av Obamas mål som president, og USA har slitt i flere måneder med å få palestinernes tilbake til forhandlingsbordet for fredssamtaler.

Bakgrunnen er Israels stadige utbygginger av bosettinger på Vestbredden og i Øst-Jerusalem.

Hendelsen i dag morges vil både påvirke fredssamtalene som pågår gjennom USAs utsending George Mitchell, og det Israels forhold til omverdenen, støttespillere som fiender.

FN møtes i kveld

Storbritannia er inntil nå det eneste landet som har vist et snev av forståelse med Israels handlinger.

Storbritannias nye utenriksminister William Hague beklager livene som gikk tapt, men er den eneste «som sier at det var et klart behov for Israel å reagere med fasthet».

Resten av de store EU-landene og EUs utenriksminister Cathrine Ashton fordømmer på det sterkeste hva som skjedde i farvannet utenfor Gaza tidlig i dag morges.

Det samme gjør Tony Blair, som er Midtøsten-kvartettens spesialutsending. Blair sier han er sjokkert, og mener Israel må redegjøre for aksjonen.

Tyrkia, Egypt og Jordan - Israels få venner i regionen - reagerer også sterkt. Det er nå store anti-israelske demonstrasjoner flere steder i Midtøsten foruten Tyrkia.

Video Kraftige reaksjoner fra verden

Mange land har reagert kraftig på Israels handlemåte.

FNs generalsekretær Ban Ki-moon sier han er dypt sjokkert og krever full etterforskning.

SISTE NYTT

Siste nytt