Hopp til innhold

Israel nekter å informere norsk UD

Norsk UD reagerer kraftig på at Israel nekter å gi mer informasjon om de tre norske statsborgerne som var med i den bordede Gaza-konvoien.

Mavi Marmara

Israel nekter å si noe om de norske statsborgerne som er om bord på et av fartøyene i Gaza-konvoien. Her er et skip fra israelsk marine på siden av et av skipene med utenlandske aktivister.

Foto: POOL / Reuters

– Vi har ikke fått noe mer informasjon, verken fra israelske myndigheter eller fra noen av de norske aktivistene selv, sier kommunikasjonsrådgiver Marte Lerberg Kopstad i Utenriksdepartementet til NRK.

Tre norske statsborgere er om bord i skipet «Mavi Marmara», ett av skipene i konvoien som ble bordet av israelske soldater.

Israelske myndigheter sier de vil gi norsk UD mer informasjon om de norske statsborgerne først i morgen.

– Det er ikke akseptabelt, og det har vi tatt opp med både israelske myndigheter i Tel Aviv, og med den israelske ambassaden i Norge, sier Lerberg Kopstad.

Skipet «Mavi Marmara» vil bli tatt til havn i den israelske byen Ashdod i 20-tiden norsk tid, ifølge NRKs Mistøsten-korrespondent Sidsel Wold, som er i byen.

Det hersker stor usikkerhet om hvor mange som ble drept og skadet som følge av aksjonen. Ni mennesker døde, de fleste av disse tyrkiske aktivister, ifølge det israelske forsvaret. 20 mennesker skal ha blitt skadet.

Tidligere i dag har det vært rapportert om at 19 mennesker mistet livet.

Les også: – Aktivister deportert eller fengslet
Les også: - Mankell er i «forvaring»

(Saken fortsetter under grafikken)

Grafikk - Kysten utenfor Gaza
Foto: Glen Imre

Ingen innlagt

UD har kontaktet sykehus i området, for å høre om noen av de norske aktivistene er innlagt.

– Så langt har vi ikke fått informasjon om at nordmenn skal være innlagt på sykehus, men det betyr ikke at de ikke kan være skadet, sier Kopstad.

Utsendinger fra den norske ambassaden er i Ashdod.

– Det er ingenting som tyder på at nordmenn er drept eller såret i militæraksjonen mot hjelpekonvoien til Gazastripen, opplyser ambassadør Jakken Bjørn Lian til TV2.

Les også: - Obama eneste som kan presse
Les også: – Angrepet er statsterrorisme

– Reagerer med vantro

Randi Kjøs, fylkessekretær i Fellesorganisasjonen i Hedmark, er en av de norske aktivistene om bord på «Mavi Marmara».

– Jeg reagerer med vantro. Vi får ikke ro før vi vet hvordan Randi har det, sier leder i Fellsorganisasjonen i Hedmark, Erling Segelstad.

De to andre norske aktivistene er Espen Goffeng, styreleder i Palestinakomiteen i Norge, og Nidal Hejazi fra Free Gaza Norge.

SISTE NYTT

Siste nytt